QUÈ ÉS SER SUPREMACISTA?

El supremacisme lingüístic està darrere de l'última proposta sobre la llengua de Ciutadans, els reals supremacistes.
El nou president de la Generalitat, Quim Torra, ha estat acusat de supremacista per uns tuits i uns articles on, entre altres coses, atribuïa un seguit de característiques a un col·lectiu nacional definit com "els espanyols". De fet, ja fa temps que l'adjectiu 'supremacista' es fa servir per desqualificar l'independentisme en general, una estratègia que ara s'ha intensificat arran el nomenament de Torra. Però què és ser supremacista? Si anem a les enciclopèdies de referència, per exemple la Britànica, veiem que aquest concepte fa referència als partidaris de la supremacia de la raça blanca que sovint han fet servir la violència per assolir els seus objectius. Un cop llegits els tuits i els articles de Quim Torra, que efectivament poden ser qualificats de nacionalistes, essencialistes o nostàlgics (i debatre sobre la idoneïtat del seu perfil en aquest moment històric), difícilment es pot defensar que encaixen en la definició de supremacista. No he llegit cap frase de Torra on es defensi una superioritat racial catalana respecte a l'espanyola, malgrat que, imitant els seus admirats escriptors dels anys 30, faci servir de manera lleugera el concepte 'raça' (atribuït en aquest cas a una suposada cabra socialista) o a l'ADN.

El que sí que fa Torra, i tots els nacionalistes del món, és generalitzar respecte als grups nacionals, i habitualment aquesta caracterització s'ha de circumscriure a les elits governamentals del col·lectiu en qüestió. Així, quan Torra afirma que "els espanyols només saben espoliar", el que està dient és que la política seguida per la Corona espanyola al llarg dels segles sobre els territoris que ha anat conquerint o controlant ha estat bàsicament orientada a extreure'n recursos. I aquí es podria incloure la mateixa Castella com a víctima, per cert. Es pot estar a favor o en contra d'aquesta afirmació, però en trobaríem de semblants en qualsevol manual d'història de qualsevol grup nacional. En aquest sentit, i estrafent la famosa sentència planiana, no hi ha res més semblant a un nacionalista català que un nacionalista espanyol.

El 'Manifiesto por la lengua común' arribava a demanar que es rebaixés la presència de les llengües cooficials en l'espai públic per no molestar aquells que volen fer la seva vida totalment en castellà.

Ara bé, si estem d'acord que el supremacisme racial és pràcticament marginal en la societat espanyola i catalana (bàsicament practicat per grups d'extrema dreta ultraespanyolista), sí que existeix una variant supremacista especialment preocupant: la lingüística. Aquest supremacisme consisteix a considerar que hi ha una llengua superior a la resta i que, per tant, els seus parlants tenen uns drets que els parlants de les altres no tenen. Es defensa una asimetria legal, de caràcter neocolonial, que condueix al que podríem definir com a "dret a no saber". Així, per exemple, en l'anomenat 'Manifiesto por la lengua común' que es va fer públic el 2008 es defensava el dret dels castellanoparlants monolingües que vivien en un territori amb llengua pròpia i cooficial a no haver-la d'aprendre més enllà del mínim necessari "per conviure educadament amb la resta"(!). El manifest arribava a demanar que es rebaixés la presència de les llengües cooficials en l'espai públic per no molestar aquells que volen fer la seva vida totalment en castellà. Si això no és supremacisme lingüístic, s'hi assembla molt.

Doncs bé, aquest tipus de pensament és el que hi ha darrere, per exemple, de l'última proposta sobre llengua de Ciutadans: retirar el requisit lingüístic a la funció pública, de manera que es defensa el dret dels funcionaris a "no saber" la llengua dels ciutadans que han d'atendre. D'altra banda, quan Inés Arrimadas parla des de la tribuna del Parlament només en castellà no té un efecte neutre sobre els que tenen el castellà com a llengua habitual. El missatge que trasllada és: "Si sou llestos i intel·ligents com jo podeu aprendre català, però si no ho feu tampoc passa res. A Catalunya puc ser la cap de l'oposició parlant només en castellà". En canvi, cal subratllar el compromís que sempre va tenir i manté amb el català l'expresident de la Generalitat José Montilla. Montilla sempre va utilitzar el català al Parlament tot i parlar-lo de manera sensiblement pitjor que Arrimadas. Ho feia, arriscant-se a ser ridiculitzat, perquè pensava que el català està en inferioritat de condicions respecte al castellà i, a més, ha de ser la llengua de cohesió social a Catalunya. I ho ha tornat a fer ara quan, en ple debat sobre la fractura social, ha participat en l'espot de Plataforma per la Llengua a favor del català. Algú li ha agraït, per cert, el gest?

DAVID MIRÓ - ara.cat

22 comentaris:

 1. No me llevará a ningún lado el escribir sobre esta persona.
  Igual a el Sr David Miró esta palabra y, en su contexto no le parecen supremacistas: "O un pequeño bache en su cadena de ADN" cuando se refiere a los "españoles", en fin, llamar peyorativamente al resto de la sociedad, entre ellos yo, "subnormales", es como para no dignificar el comentario ni del sr Torras, ni del sr Miró.
  Intento ser todo lo educado posible.
  Pero ya te digo, e finitto el comentario, es por mi parte, dignificarlo.

  ResponSuprimeix
 2. EL QUE DIU MIRÓ, QUE JO JA HO VAIG DIR ÉS QUE SI CANVIES 'ESPANYOLS' PER 'GOVERN ESPANYOL' o 'ESTAT ESPANYOL', els tuits són assumibles i a més a més, certs.

  recorda les paraules del Borbó: nunca fué la lengua castellana, lengua de imposición. Aixó es supremacisme!

  https://elpais.com/diario/2001/04/25/cultura/988149601_850215.html

  ResponSuprimeix
 3. Ha sido una maniobra muy sutil. Me explico, Torra no recurre al supremacismo racial, que fácilmente se podria catalogar de neonazismo, y el echarían encima la caballería judiciál por el delito de odio, sino al supremacismo "cultural", que también estaba en el ideario nazi, pero que pasa desapercibido eclipsado por el racismo anti-semita, anti-eslavo, etc.

  Lo mires como lo mires, es un fascista de manual.

  Y uno se pregunta que demonios ha pasado aquí para que el electorado catalán haya caído en la degeneración mental mas absoluta poniendo en el poder a semejante pandilla de idiotas y vividores, junto con algún ladrón confeso.

  Que no nos pase "na".

  Salut.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. No fotem, de feixista res de res, no emprem amb tanta lleugeresa aquesta paraula, i el que SI em pregunto és com l'electorat català ha estat capaç de votar a C,s que aquests si que són supremacistes, freguen el feixisme i el pitjor, escampen l'odi i la rancunia a dojo, i de manera populista i Lerrouxista.

   Suprimeix
 4. El electorado catalán es el culpable. No sé por qué no se me remueve la conciencia, rodericus.

  Deben ser todos los electores catalanes neonazis como mínimo.

  Y algo dentro de mi los excusa cada día más.

  Me lo haré mirar por un tipo que no sea como el de la foto que me pongo perraca.

  ResponSuprimeix
 5. L'autor ha suprimit aquest comentari.

  ResponSuprimeix
 6. Cualquiera que se sienta superior a sus semejantes, sea por motivos ideológicos, de religión, culturales o de cualquier ámbito, no es otra cosa que un fascista.

  Y que en el gobierno de Madrid tengamos una mezcla de chorizos, inútiles y supremacistas de otro ámbito, no justifica que nosotros también lo seamos. Es una excusa infantiloide y de corto recorrido.

  La solución no pasa por convertirnos en la misma porquería que nuestros oponentes.

  Salut.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Per tant i si de cas, seria molt més feixista Albert Rivera que Quim Torra, però Rivera és pitjor, ni tan sols té ideologia, i aquest és el seu perill que la gent no sap veure.
   i consti que no sento cap simpatia per Quim Torra, ni Puigdemont, precisament per què el conjunt del món sobiranista, ja des de Carod i Puigcercós s'ha defugit aquesta actitud emprant-ne una de molt més conciliadora, línia seguida per Junqueras, i insisteixo Torra en els tuits seus simplement hauria de substituir 'espanyols' per 'Govern espanyol' o 'Estat espanyol' i els pot subscriure qualsevol.

   Suprimeix
  2. No Rodericus, en tu reflexión te doy la razón, no seamos infantiloides sin despreciar ni un apice la inteligencia infantil que tienen los infantes de forma innata, pero que otra salida hay, que sea legal para Espanya y que sea lo bastante favorable para los catalanes que no son espanyolistas? Están encantados con torra aunque lo pongan a caer de un burro, es lo que necesitaban, tienen el candidato legal que querían para dar imagen en Europa de que aquí no hay tanta dictadura si estás dentro de la legalidad y eres catalanista, eres el candidato perfecto para que puedan dar fe de su recalcitante y falsa democracia, pero mira que es lamentable y servilista el sr.rivera que ha tenido que ir a la Moncloa a decirle a Rajoy que este el tanto con el 155, se lo recalca el al padre del 155. Son ellos los que han puesto Catalunya patas arriba y los que se han hartado de ir en contra del catalanismo hasta el espectáculo. Todos estos que se hacen llamar el bloque constitucionalista en realidad son gente de manual. Sin ese manual de cómo ser político españolista en Catalunya, se quedan descentrados. A veces la solución no es ponerte en la contraria sino hacerte estimar y estimando. Y eso no lo hace nadie, es más fácil ponerse perraco y salir airoso con tus prejuicios de siempre. Crees que yo necesito a un torta, a una arrimadas a un Rajoy o a un Sánchez en mi vida? Pues no, no los necesito el 155 me ha demostrado que puedo prescindir de todos ellos. Contra más tiempo este más verá todo el mundo que no necesitamos gestores ni políticos. Al final lo que necesitamos se gestiona con una sola cuenta, los contribuyentes ponemos y los servicios cobran. Seguramente llegaríamos todos a fin de mes con dignidad y sin tener que soportarlos.

   Suprimeix
 7. Copio y hago mío el comentario de GEMMA: "... yo (nos) (no) necesito a un torta, a una arrimadas a un Rajoy o a un Sánchez en mi vida? Pues no, no los necesito el 155 me ha demostrado que puedo prescindir de todos ellos. Contra más tiempo este más verá todo el mundo que no necesitamos gestores ni políticos. Al final lo que necesitamos se gestiona con una sola cuenta, los contribuyentes ponemos y los servicios cobran. Seguramente llegaríamos todos a fin de mes con dignidad y sin tener que soportarlos..."

  Creo que estamos todos, (más conservadores, menos conservadores, más socialistas, menos socialistas) dándonos cuenta de que se puede prescindir de toda esta troupe cirquense; ojo que día que pasa día que se ve podemos pasar de toda vorágine política.
  Más vale que se pongan a trabajar ya, porque cobrar lo están haciendo desde el primer día que no han ido a fichar, y ya llevamos meses.
  Salut

  ResponSuprimeix
 8. MIQUEL, GEMMA I RODERICUS:

  Amb el 155 hem anat bé, per què seguiem la inercia anterior, augmenta el PIB, pugen el vols al Prat, venen empreses de fora, i de les bones, les tecnològiques, etc. però compte, seguim una inercia d'una feina feta que es deia que no s'havia fet per part de la oposició.
  Però sense Govern, llevat que estiguis a Itàlia, a la llarga es va enrere, i cal formar Govern i un Govern que governi, i quan més aviat millor, i després.... ja veurem que fa el noi.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Si, pero que governin ja. Hi ha molta gent que ja en té prou. I respecte a la inercia mentre hi hagi economia, hi ha inèrcia. Que no s,ho pensin que són imprescindibles però que treballin com si ho fossin. És el seu deure.

   Apa, a cuidar-se y un abrazo Rodericus,siempre.

   Suprimeix
 9. Amb el teu permís

  https://www.alitadepollo.net/4760-adn-cultural/

  ResponSuprimeix
 10. Fins a fa una temporada, cada vegada que t'arribaven enllaços, els posaves en quarentena, depenent, això si, de qui era l'emissor. Tot se ha de dir.
  Si jo et dic que : "...En un experiment realitzat entre una tribu africana, els Himba de Namíbia, i un grup d'occidentals...", de segur, m'haguessis contestat: " quina tribu ?, qué revista de ciència ho posa?, qui són els doctors que experimenten, quins són el grup d'occidentals i de quin país provenen? , i d'on i qui quantifica i qualifica l'experiment.
  Ho vaig comentar fa una temporada amb tu i jo sols, no desitjo ofendre, però no vull comprar motos a preu de ganga, o no és fiable o està en mal estat; a la meva edat, com va dir Blas d'Otero, "llets".
  Pot ser és interessant, més aixó d´alliçonador no ho comparteixo.
  En fi. Dejaré aquesta entrada (i altres similars de banda) perque tampoc vull semblar equidistant, pero ja he comentat que cadascú és prisioner de les seves paraulas, tuiteres o no, curtes o llargas, escrites o dites, i que una ferida d´arma pot sanar, mes una de llengua no ho fará mai.

  Una abraçada.
  salut

  ResponSuprimeix
 11. Gemma, firmo todo lo que dices. Ahora mismo estamos entre dos fuegos en una guerra de intereses políticos y económicos en que lo último que cuenta para nadie es la ciudadanía de Cataluña.

  Y los dos lados tienen un nivel similar de incompetencia, cabezonería, latrocinio e irracionalidad.

  Un abrazo.

  ResponSuprimeix
 12. Ho he trobat interessant. Per tornar.ho a llegir amb calma. Un ha de saber quan ha de ser educat.

  ResponSuprimeix
 13. A ver,si he nacido en Córdoba,oficialmente España.¿Debo mosquearme con el Quim ?Porque sinceramente,estoy a punto de decirle un taco,por sus opiniones.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Pues no, primero por què por Quim no me sale nada, y si te refieres al Sr. Quim Torra, tampoco, se refiere no a los españoles sino a España como Gobierno o estado, ce ça la diference.

   Suprimeix
 14. Los catalanes sólo saben expoliar",

  "Oír hablar a Quim Torrá de moralidad es como oír a los catalanes hablar de democracia".

  fuera bromas. Señores, si seguimos aquí algunos años más corremos el riesgo de acabar tan locos como los mismos catalanes"; "los catalanes en España son como la energía: no desaparecen, se transforman"; "vergüenza es una palabra que los catalanes hace años que han eliminado de su vocabulario"; "sobre todo, lo que sorprende es el tono, la mala educación, la pijería catalana, sensación de inmundicia. Horrible".
  "el nacionalista español es hoy la persona con más sentido común de toda Cataluña"

  "Ahora miras a tu país y vuelves a ver hablar a las bestias. Pero son de otro tipo. Carroñeras, víboras, hienas. Bestias con forma humana, asimismo, que enjuagan odio. Un odio perturbado, nauseabundo, como una dentadura postiza con moho, contra todo lo que representa la lengua española"

  Carroñeras, víboras, hienas. Bestias con forma humana, asimismo, que enjuagan odio. Un odio perturbado, nauseabundo, como una dentadura postiza con moho, contra todo lo que representa la lengua", en referencia al español. El candidato remarcaba que tenían una "fobia enfermiza" y que "les repugna cualquier expresión de españolidad" con un "pequeño estremecimiento en su cadena de ADN" ya que "viven en un país del que lo desconocen todo" como su cultura, tradiciones, o historia. "Se les rebota todo lo que no sea catalán o en catalán" "tienen nombre y apellidos, las bestias. Todos conocemos alguna. Abundan, las bestias. Viven, mueren y se multiplican".

  No se que pasaria si algún ministro de actual Gobierno de España o de otro, me da igual, hubiese dicho esto, seguro que Quim Torra lo hubiese comprendido diciendo que puede que fuese "fruto de la intensidad que pide el periodismo o las declaraciones".

  Pongamos en el lugar del otro, yo lo intento, con más o menos acierto, pero lo intento.
  Te voy a decir que es para mi un supremacista, un supremacista es un idiota que a falta de virtudes, méritos, capacidades, aptitudes y actitudes relevantes o provechosas solo sabe esconderse en su nacimiento, en su nacionalidad, o en cualquier colectivo que le ampare, ese colectivo que esconda sus miedos y su falta de capacidades propias.
  Un supremacista es aquel individuo que en vez de buscar su victoria anhela la derrota del vecino.
  Un supremacista es una persona triste, rencorosa, profundamente acomplejada que a falta de virtudes propias se regodea en el fracaso ajeno. Un supremacista es aquel que hace participes a todo un colectivo de los fracasos y miserias de alguno de ellos maximizandolos, pero que, sin embargo, no los hace igualmente participes de los triunfos de alguno de ellos minimizandolos.
  Un supremacista nunca aporta, siempre resta, y les hay en todos los sitios y de toda condición económica, religiosa o cultural.

  He comido en todas las capitales de provincia de España (excepto islas), he estado en Francia varias veces, en Alemania varias veces, En Italia varias veces, en Portugal varias veces, en el Reino Unido, en Marruecos, nn Argelia, en Brasil, en Cuba, en Holanda, Bélgica, en Turquía, en Siria, en Jordania, en Egipto, en China y algunos mas, y ¿sabes que? la gente es depende de las oportunidades que tenga, así de sencillo; nadie es mejor que nadie por haber nacido en ningun sitio, por pertenecer a un colectivo (lo que natura no da, Salamanca no otorga, que decía alguno), pòr ser de una raza u otra. Solo tengo claro que a mayores oportunidades mayor perspectiva de triunfo, así de sencillo o como dice un amigo mio, "Ya quisiera ver yo a los buenos pagadores sin dinero..."
  Y aquí se están generando bandos muy peligrosos, por la estulticia de algunos que los provocan y la ineptitud en el mando de otros a los que les viene grande el puesto.

  Un saludo y disculpa la extensión

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. disculpado estás, pero no debes preocuparte Quim Torra, debería preocuparte más, mucho más Albert Rivera, este si és peligroso y lo es para todos.

   Suprimeix
 15. Jo no volia molestar a ningú, però ja veig que un simple enllaç simpàtic ho fa. Em disculpo i t'agraeixo la teva bona educació, Francesc.

  ResponSuprimeix

...
BLOG DE FRANCESC PUIGCARBÓ