COM SI FOSSIN DELS NOSTRES


Hem passat tots aquests dies tot i el Mundial i l'entorn polític, pendents del grup de nois tailandesos atrapats en una cova. Per què serà que la seva història ha captat l'atenció mediàtica del món sencer? Perquè era una situació límit, perquè es tractava d'uns nens com els nostres, de les que se'n van de colònies i esperem que tornin sans i estalvis. Potser ens va atreure el fet que des del primer moment ens van alertar que podien trigar mesos en sortir del lloc en el qual havien quedat atrapats. El cas és que hem seguit la situació d'aquells menors com si fossin els nostres propis fills i hem respirat alleujats quan els van rescatar.
El perquè el focus mediàtic es centra en uns fets concrets, és difícil d'explicar, no estem en una època sense altres tipus de notícies, al contrari, estem saturats entre el mundial i la política. El que passa és que aquesta és un tipus de notícia llaminera, que reuneix tots els requisits de l'èpica, i mentre ens absorbeix, anem perdent l'interès pels altres temes que segueixen sense resoldre's però que ja no són novetat, o ho han estat en algun moment i ara ja no toca que ho siguin. Per exemple, els menors immigrants que dormien fins ara a la fiscalia perquè les autoritats competents han actuat amb lentitud a l'hora d'adjudicar-los un lloc on estar com es faria amb qualsevol altre menor desemparat. 

És cert que en aquest cas la situació no era de vida o mort, però imagineu-vos vosaltres que els vostres fills de 15 o 16 anys passen les nits a terra d'uns jutjats sense un trist cartró sobre el qual tombar-se, tot i que aquesta notícia no tingui tant interès informatiu per la seva reiteració.
Sembla que hi ha un tipus de notícies que ens impacten més que d'altres, com el cas de Aylan, que ens va estremir la consciència a tots, però en canvi no passa el mateix amb els nombrosos cossos de nadons i nens que hem vist en les fotografies, uns cossos escopits per la mar morta. Hem seguit en algun moment el que passava a Síria però no hem dedicat un trist pensament a la terrible catàstrofe del Iemen on el lloc imposat per l'Aràbia Saudita fa que els hospitals s'omplen de mares vetllant uns nens que es moren de fam.
En el fons es tracta d'això, de distreure'ns informant del que convé en un moment determinat, per després desviar la nostra atenció cap a altres temes, i el cas dels nens tailandesos atrapats en la cova era el guió perfecte de la pel·lícula que ens venen dia rere dia.

Comparteix:  

Comentaris

  1. Creo que tu comentario es acertado.
    Salut

    ResponElimina
  2. Jo si puc evito veure fotografies com les dels nadons morts, però no per hipocresia, sino perque m'afecta i no hi puc fer res. Que en trec de mirar si he de fer com si no veies?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si les veus sovint, arriba un moment en que ja no t'afecten, o no t'afecten tant, caus en una especie de rutina

      Elimina
  3. No son hechos equiparables, creo yo, pero si es cierto que las noticias van y vienen, ¿dónde están los ocupantes del barco que rescato Sanchez ahora?. Acojona pensar lo que hubiese pasado de ocurrir esto en España, que si esto no es competencia mia, que si hay comunicación entre administraciones, que si esa empresa que pone las baterías es muestra de capitalismo y demuestra los recortes de lo publico, que si hay que demandar al profesor, que por culpa de una deficiente limpieza de los cauces ha ocurrido esto, ¿el director del colegio va a quedar impune? etc, etc, etc....

    ResponElimina
  4. Los acogidos en Valencia están controlados para quien quiera saber de ellos, más o menos, unos siguen allí y otros se han ido a Francia. Estos no son un problema. A lo que yo me refiero és a los refugiados anónimos del dia a dia, sobre estos, quien decide la importancia no somos nosotros. Son los medios los que deciden por nosotros.

    ResponElimina
  5. Nuestro cerebro,la corteza,está diseñado con una serie de centros que controlan desde el centro del equilibrio del cuerpo,hasta el centro del dolor,sufrimiento,,,Tenemos una capacidad para captar y desarrollar el interés,que depende desde los dolores hasta las sensaciones,de frío y calor.Una imagen,por su fondo,color,situación nos puede causar más impacto que otra y mover nuestro sentimiento.La fotografía
    de Aylan,tenía todos los componentes para impactar fuertemente.No creo que el que la hizo fue consciente de ese hecho,pero ocurrió.Tenemos una capacidad concreta hacía el dolor,el sufrimiento,que el cerebro se encarga de ir renovando,con el olvido.De lo contrario terminariamos
    mal.Los nuevos fármacos de diseño para el cerebro,lo hacen
    actuando directamente en los centros específicos.Por ejemplo
    la simple aspirina,químicamente está formada por un anillo
    exagonal benzoico,con un radical -OH que es la base de actuación contra el dolor.Me refiero a que nuestros compartamientos están debidamente estudiados , son concretos y específicos.
    Dicho esto,prefiero no mirar,tratar de no sufrir y sobretodo
    estoy totalmente en contra de la utilización de imágenes que
    expresen el dolor humano.La fotografía Aylan,reunía todas las componentes para provocar el dolor de las personas que la vieran.Debío de prohibirse.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hubo una discusión sobre eso, de si se debió publicar o no, por qué además parece que manipularon algo el cuerpo del niño para que saliera mejor. Yo no la hubiese publicado.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada