BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ÚLTIMS ESCRITS...

EL SENYOR ZETA


Qui és aquest tipus amb barret fort i nom enigmàtic que, al llarg de gairebé un any sencer, es presenta totes les tardes al mateix racó del parc per embrancar als transeünts en animades discussions? Un savi? Un xerraire? ¿Un filòsof a la manera antiga? Un rondinaire i polemista impenitent? Un predicador? O simplement, com afirma un dels seus oients, un jubilat que s'avorreix? 
Tot això és el senyor Zeta, un Sòcrates modern o un transsumpte d'aquell senyor Keuner de Brecht, amb qui comparteix estoïcisme i excentricitat a parts iguals. Molts passejants s'aturen un instant, mouen el cap i passen de llarg. Altres l'escolten, li repliquen i tornen dia rere dia al punt de trobada. 
El senyor Z. no escriu, però alguns dels seus oients prenen notes del que diu i, gràcies a ells, ens arriba aquesta mena de diari que recull les seves idees i provocacions. Res escapa a l'esperit crític i subversiu del senyor Z., evident àlter ego del mateix Enzensberger: l'arrogància, les institucions, la religió -però també el ateísme-, els totalitarismes -però també la democràcia-, l'art, la poesia, la economia neoliberal, l'educació, internet i un llarg etcètera. Els seus dards són implacables, però també capricioso i contradictoris com la vida mateixa. Com sempre en Enzensberger, tota afirmació està imbuïda de sornegueria i del més pur escepticisme, entès en el millor sentit. Dit en paraules de Z .: «Un només ha de mantenir-se fidel a allò que no diu.»

Una autèntica delicia plena d'aforismes lùcids i intel·ligents, que podeu llegir aquí en pdf si voleu.
Comparteix:  

Comentaris

 1. ¿Pero tú crees que escuchan a los viejos?Y menos en este país,Sánchez,los candidatos del PP,los segundones de los partidos independentistas...Todos,poca sustancia.Hasta mis nietos se creen más listos que yo.Sopitas,sopitas y buena vida.

  ResponElimina
 2. tu los has dicho: se creen más listos que tu, lo cual no quiere decir que lo sean.

  ResponElimina
 3. Y además...no van en bici ¡¡¡¡¡ Estos nietos ¡¡¡
  un abrazo CAR RES ¡¡
  salut

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - BLOCS MEUS