Insistir que l'independentisme viu en un món irreal és un intent barroer i efectiu d'apropiar-se de la veritat. "Puigdemont i Junqueras viuen a Matrix". La idea que l'independentisme s'ha autoenganyat -i continua enganyant-se- és un lloc comú freqüentat per l'unionisme radical, el mateix que parla de "colpistes", "supremacistes" o "nazis". Una de les persones que més ha abusat del símil fílmic és Inés Arrimadas. Insistir que l'independentisme no toca de peus a terra, que viu en un món irreal, en una gran ficció, és una manera com una altra de desacreditar-lo i afirmar que qui realment coneix i actua en la 'realitat real' és l'espanyolisme. És un intent barroer, però segurament efectiu, d'apropiar-se la veritat del relat.
¿Vull dir amb tot això que el sobiranisme i l'independentisme no han comès, i cometen encara avui, greus errors d'apreciació? No. Es van deixar seduir per la falsa idea que voler és poder. I que estimar molt és poder molt. Però el 27 d'octubre van xocar amb el mur, un mur que els principals líders sabien que existia. Senzillament no van tenir el coratge de confessar que, aquella vegada, el miracle no era possible.
L'unionisme nacionalista ha construït un Matrix incomparablement més hermètic i opressor que el de l'independentisme. No només hi han participat el partit d'Arrimadas, el de Rajoy i el de Sánchez, també els aparells de l'Estat i els grans mitjans de comunicació han treballat sense descans. Quan els últims han hagut d'optar entre el periodisme i Espanya en massa ocasions, en moltíssimes, han optat per servir Espanya. A la seva particular visió del que ha de ser Espanya. La qual cosa ha fet que un ciutadà de Manchester, Milà o Bordeus, per exemple, estigui no més, però sí millor informat del que passa a Catalunya que algú d'Alcorcón.
En aquest context, el relat escrit per jutges -amb Llarena al capdavant dels guionistes- i fiscals va ser alimentat i reforçat dia rere dia. Però la decisió del tribunal de Schleswig-Holstein -i les que presumiblement arribaran d'altres tribunals europeus- sobre l'extradició de Puigdemont ha obert una terrible via d'aigua a la gran mentida. Els jutges alemanys han dit alguna cosa que qualsevol nen podria dir: no hi va haver violència. Violència independentista, s'entén. Perquè violència sí n'hi va haver i no poca. La violència exercida brutalment per aquells policies que eren acomiadats pels seus veïns com si s'anessin a reprimir la revolta d'uns salvatges sanguinaris en una colònia. Els agents, eufòrics, corejaven el sinistre "a por ellos!".

Europa, culpable - La reacció per part de l'unionisme ha estat previsible. Cada vegada que es produeixen grans desastres, hi ha una reacció instintiva que els torna al 98. Així, González Pons, irritat, va demanar suspendre el Tractat de Schengen, davant la 'traïció' alemanya. Europa, culpable. Que els jutges europeus tinguin raó, ni se'ls passa pel cap.
El Matrix espanyol ha demostrat tenir una closca duríssima. Ho vam veure fa poc amb el documental '20 -S 'que -igual que l'anterior sobre l'1-O- desmuntava amb fets la versió literària de Llarena i els altres sobre el que havia passat. El dia de l'estrena a TV-3, el 28 de juny, gairebé un milió de catalans el van veure. Però a Espanya cap televisió es va interessar per emetre el documental.
Parlant de TV3: Televisió de Catalunya, sumant tots els seus canals, queda bastant lluny del 20% d'audiència. Pràcticament tota la resta de televisions generalistes en obert són en castellà i tenen seu a Madrid. Els catalans consumeixen televisions, ràdios i diaris de Madrid. A la resta de l'Estat, gairebé ningú consumeix mitjans catalans.

En un moment clau, Morfeo (Laurence Fishburne) explica a Neo què és 'Matrix'. 'Matrix' ens envolta, li diu. És el món que ha estat posat davant els teus ulls per a ocultar la veritat. A continuació el convida a triar entre la pastilla blava -viure còmodament al engany- o la vermella -conèixer la veritat-.
Els catalans, com Neo, podem triar -i ho fem- entre la pastilla vermella i la pastilla blava -o una combinació de les dues-. Malauradament, els ciutadans de la resta de l'Estat només tenen una de pastilla.

Problemes a Matrix
Marçal Sintes
elperiodico.com