Mentre la selecció espanyola agonitzava davant l'amfitriona del Mundial diumenge passat, les urgències eren llocs considerablement menys bulliciosos i caòtics que de costum. - eldiario.es

Múltiples fotos publicades a Twitter mostraven urgències buides o molt tranquil·les, com ja havia passat en partits anteriors de l'equip espanyol. Així, a la decepció dels aficionats de la selecció espanyola se sumava la del personal d'urgències sabent que, sense més partits d'Espanya al Mundial, "s'han acabat els torns tranquils d'urgències" fins que apareguin altres esdeveniments de semblant calibre mediàtic.
El fenomen és àmpliament conegut pels professionals sanitaris, alguns dels quals creuen els dits perquè les seves guàrdies coincideixin amb partits de futbol importants i altres esdeveniments de seguiment massiu. L'any 2014, metges d'urgències de l'Hospital Negrín de Las Palmas, liderats pel doctor Juan Toral, van decidir estudiar aquest fenomen amb més deteniment i llançar alguns números al respecte. Concretament, van fer un seguiment del nombre de pacients que acudia a urgències els dissabtes de maig, amb o sense esdeveniments esportius importants com la final de la Champions League o la jornada final de la Lliga.
¿Els resultats? Es va observar un descens del voltant del 35% del nombre de pacients que van anar a urgències a les hores que coincidien amb els famosos esdeveniments de futbol. Resultava, a més, curiós que hi hagués un descens encara més gran del nombre de pacients que acudien per dolències no banals, concretament una disminució del 44%.
Per descomptat, cal tenir en compte les limitacions de l'estudi, ja que es va realitzar en un hospital concret i en un mes particular. És molt probable que aquestes xifres variïn força amb altres circumstàncies. Tot i així, és un fenomen general i familiar per al personal sanitari espanyol. Altres estudis realitzats en altres hospitals mostren tendències similars.

L'acudit habitual sol ser que els partits importants de futbol o altres espectacles de rellevància social tenen un efecte terapèutic o protector considerable en la població que, durant les hores de l'esdeveniment, va molt menys a urgències. La veritable raó, però, reflecteix una realitat molt menys amable: hi ha un abús generalitzat de les urgències. És a dir, més de la meitat de les persones que acudeixen a urgències no pateixen una malaltia que sigui realment una urgència, segons xifres de diferents fonts. Això és una cosa també del coneixement general del personal sanitari que realitza els triajes, la classificació dels pacients d'acord arriben a urgències per determinar la prioritat de la seva atenció. D'aquesta manera, aquells pacients que més temps esperen a urgències solen ser també aquells que han acudit per alguna cosa no urgent.
A l'estiu ja sol baixar tambè la afluència a urgències, com en deia una infermera, tenim als malalts de vacances, fins al setembre no els ho veurem el pel. Per tant, ja ho saben, un Mundial cada any en comptes de cada quatre, els d'urgències ho agraïran.