KAROSHI


Al Japó, tenen una paraula, 'karoshi', que significa «mort per excés de treball». Una de les víctimes més famoses de la karoshi va ser Kamei Shuji, un agent de borsa superdotat que, durant la prosperitat del mercat de valors, a finals dels anys vuitanta, treballava noranta hores a la setmana. L'empresa per la qual treballava pregonava la seva gesta sobrehumana en butlletins i opuscles d'ensinistrament, el convertien en el model d'or al que tots els empleats havien de aspirar. Els seus superiors, fent una excepció en el protocol japonès, li van demanar que ensenyés als seus col·legues de més categoria l'art de la venda, la qual cosa va augmentar encara més la tensió que suportaven les seves espatlles ben vestides. El 1989, quan va esclatar al Japó la bombolla econòmica, Shuji va augmentar el ritme de treball, tractant de promoure l'activitat del mercat. Va morir de sobte, el 1990, d'un atac cardíac. Tenia vint anys.
Encara que alguns van presentar el cas de Shuji com un exemple que ha d'inspirar precaució, la veritat és que la cultura del treball, la millor definició podria ser «mentre el cos aguanti», està molt arrelada al Japó. Segons un informe del Govern, el 2001 es va arribar a una xifra rècord de víctimes de la karoshi:143. Els crítics creuen que la xifra de morts anuals degudes directament a l'excés de treball és de diversos milers. No obstant això, molt abans que es produeixi la karoshi, l'extenuació del personal és dolenta per a la rendibilitat de l'empresa. El National Safety Council dels Estats Units calcula que l'estrès laboral és la causa que, diàriament, un milió de nord-americans no vagin a la feina, cosa que té un cost per a l'economia de 150.000 milions de dòlars a l'any.
El 2003, l'estrès va substituir al mal d'esquena com la principal causa de l'absentisme laboral a Gran Bretanya. L'excés de treball també és un risc per a la salut en altres aspectes. Deixa menys temps i energia per a l'exercici i ens fa més proclius a prendre massa alcohol o alimentar d'una manera còmoda, però inadequada. No és cap coincidència que les nacions més ràpides siguin també sovint les que compten amb un major nombre d'obesos entre la seva població. En l'actualitat, fins a un terç dels nord-americans i una cinquena part dels britànics pateixen obesitat patològica. Fins i tot al Japó està donant-se el problema de l'excés de pes. El 2002, un estudi sobre nutrició al país va descobrir que un terç dels homes japonesos, de més de trenta anys, tenia excés de pes.
Sorprenentment, a Espanya s'ha donat algun cas de mort per excés de treball.

18 Comentaris

  1. car res

    Ese síndrome,es difícil de entender,al menos para mi porque tiene una base personal económica y de ascenso.Si que conocí y conozco,otro igual de peligroso,el síndrome de la responsabilidad excesiva.Aquel por el que piensas que sin ti la cosa no funciona.Me pasó de joven en la empresa en la que trabajaba,siempre temiendo que se iba al carajo, si yo no estaba
    pendiente de todo.Al final logré marcharme,por supuesto se fue al carajo.Pero yo seguí viviendo.los demás también en diferentes ocupaciones.

    Reply Delete 13 d’agost, 2018
  2. Júlia

    No sé com el meu pare i la gent de la seva generació, que treballaven a dojo, a preu fet i sense vacances o gairebé no s'estressaven tant, la veritat, suposo que l'ambició personal també augmenta el pes de la feina.

    Reply Delete 13 d’agost, 2018
    1. Francesc Puigcarbó

      És diferent Júlia, treballaven moltes hores, o ¿estàven moltes hores a la feina? El ritme de treball no era ni de lluny frenétic, sinó xino xano (en general)

      Reply Delete 13 d’agost, 2018
  3. Francesc Puigcarbó

    aprendí pronto que en la empresa nadie és imprescindible, y el que menos el encargado o el jefe.

    Reply Delete 13 d’agost, 2018
  4. D.F.

    L'autor ha eliminat aquest comentari.

    Reply Delete 13 d’agost, 2018
  5. Francesc Puigcarbó

    de momento, y lamentablemente la factura la pagas tu, y deberías obviarlo o intentarlo al menos, te está corroyendo y amargando, y eso no es bueno. Ya sé que és muy fácil dar consejos, además sabes la causa que te han llevado a esta situación. Si no fuera por los hijos la solución és fácil, desaparece uno y adiós muy buenas, pero están los hijos, que de mayores tampoco te agradecerán nada de lo que hayas hecho por ellos. La vida és así, amigo, y lo único que cuenta y vale és lo que tu creas que debes hacer, sin pedir nada a cambio.

    Reply Delete 13 d’agost, 2018
Més recent Anterior