Antoni Puigverd ens regala aquesta nota simpàtica d’Itàlia que crec ens convé llegir-la per rebaixar una mica la tensió. Vegem-la...
"Entre nosaltres, l’adjectiu alpí fa referència a un aspecte qualsevol dels Alps: un paisatge alpí, l’esquí alpí. Però, a Itàlia, un alpino és, per antonomàsia, un membre de Gli alpini, un cos de l’exèrcit fundat el 1872 per defensar els límits muntanyencs del país. Se’ls reconeix pel típic barret de feltre verd grisenc, de forma vagament cònica, amb la vora de darrere alçada i una ploma negra al costat. Doncs bé, aquest més d’agost un alpino veteraníssim, Giovanni Pettinà, ha fet 105 anys."
Arribar a aquesta edat ja no és notícia. De l'alpino Pettinà no se’n parlaria si no fos que fa un parell de mesos va rebre una carta que la seva germana Maria li va enviar l’any 1944. Com és sabut, alliberada Sicília, el rei d’Itàlia va signar el setembre del 1943 una aliança amb els aliats i va cessar Mussolini. Però Hitler reacciona, frena els aliats al sud i rescata Mussolini, que crea la fantasmagòrica República de Salò al nord del país. En la confusió del moment, l’exèrcit italià, dispers entre els Balcans, l’Egeu i el front oriental, queda dividit. Una part obeeix el rei i lluita amb els aliats; una altra és desarmada pels alemanys, i una tercera part se subordina a Hitler i lluita contra els seus connacionals. L’ alpino Pettinà va ser fet presoner per la Wehrmacht a Albània i deportat a un camp d’internament a Alemanya. Treballs forçats. Podia enviar cartes i rebre’n, però sovint la Itàlia mussoliniana de Salò bloquejava la correspondència d’aquests presoners perquè no se sabés que 600.000 italians estaven esclavitzats.
Giovanni va passar moltes penúries, però es va salvar. Va tornar a Malo, el seu poble, prop de Vicenza. Ha fet de pagès tota la vida. No ha parlat mai de les seves peripècies bèl·liques. Un historiador local, Stefano Tortora, ha trobat en un arxiu militar la carta que li va enviar la seva germana. Maria, que ara té 94 anys, li deia en el sobri i convencional llenguatge rural d’aquells anys: “Caro fratello, vam rebre agraïts la teva carta, sabem que gaudeixes de bona salut, com, per ara, també nosaltres. Esperem reveure’t aviat a casa”.
Pettinà, que ha estat sempre un home lacònic i inexpressiu, s’ha fet un fart de plorar en llegir aquesta carta tants anys després. Entrevistat a Il Corriere, ha explicat alguns detalls, pocs, de la vida al camp de presoners. Recorda sobretot una patata que va trobar, però que els alemanys li van requisar. Passava molta gana.
Preguntat pel secret de la seva vida tan llarga i saludable, Giovani Pettinà ha dit: “Una vida normal, viscuda en el treball, amb els principis fonamentals que haurien de guiar l’existència de totes les famílies i les bones persones, allà on la civilització s’imposa a la mala educació”. El vell Pettinà, pagès, expresoner i exsoldat alpí, no ha parlat gaire en els 105 anys de vida, però en aquesta frase ha redactat, sense saber-ho, el programa que necessita el seu país (i el nostre). - ANTONI PUIGVERD - lavanguardia.cat.
Malo. A menos de 100 km de donde vive mi hermana, Bassano del Grappa...
ResponEliminahttps://www.google.es/maps/place/36034+Malo,+Vicenza,+Italia/@45.665058,11.4548877,10z/data=!4m5!3m4!1s0x4778b5177a4fdc5f:0x2481cdc197da2c78!8m2!3d45.6554411!4d11.3977264
Malo? el missatge final és perfecte: “Una vida normal, viscuda en el treball, amb els principis fonamentals que haurien de guiar l’existència de totes les famílies i les bones persones, allà on la civilització s’imposa a la mala educació”. El vell Pettinà, pagès, expresoner i exsoldat alpí, no ha parlat gaire en els 105 anys de vida, però en aquesta frase ha redactat, sense saber-ho, el programa que necessita el seu país (i el nostre). -
ResponEliminaMalo es el nombre del pueblo. Es muy pequeño ¡¡¡¡
ResponEliminaHombre!, aunque el pueblo sea pequeño le podrían cambiar el nombre, por ejemplo: MALITO
ResponEliminaper cert, mira aixó:
ResponEliminahttps://kollonades.blogspot.com/2018/08/un-restaurant-de-balaguer-ofereix.html
Cullons ¡¡¡
ResponEliminaMira, yo veo un problema desde mi visión cortita.
Si pongo un negocio lo que quiero es que cada día se llene. Prefiero no poner ninguna foto del Barça si tengo que poner otra del Espanyol, y por lo tanto, no pongo ninguna del primero, porque mi deseo es vender y que la Hitachi no pare, y tener el restaurante siempre lleno.
Si soy periko, no pondré ninguna foto del Barça, pero si pongo la de Rubí, y tengo clientes que al igual les molesta, lo mejor que puedo hacer es poner la del Barça también.
¿Que quiero decir ? Que yo soy libre, pero que dentro de mi libertad está el negocio. Yo he de vender harina y punto. Fuera de mi horario de trabajo y de mi negocio, a cantar con la estelada, pero creo que se equivoca si lo hace dentro. Aunque el restaurante es suyo, y la Hitachi también.
Y si, es una collonada porque confunde su negocio (legal) con sentimiento (metafísico) y eso es agua y aceite, jamás pueden ir juntos...porque no se mezclan
Una abraçada.
Per aixó diuen els de Charlie Hebdó que els sobiranistes son ximples, i jo afegiria que aquest és un tontolcul. Llamp de llamps!
ResponEliminaEso..más wiski que diría el Capitán Archibaldo Haddock ¡¡¡¡
ResponElimina