Un últim homenatge a Teresa: Ovidi Montllor i «la boja» descansen junts al cementeri d'Alcoi. La relació entre el cantautor i la dona que va inspirar una de les seves cançons més populars converteix el recinte fúnebre alcoià en finalista d'un concurs estatal.
"Com un record d'infantesa sempre et recordaré a tu, Teresa, ballant el vals", cantava l'alcoià Ovidi Montllor (1942-1995) en una de les seves peces més conegudes. A "Homenatge a Teresa", el cantautor declarava la seva admiració per aquesta dona, un personatge popular i alhora solitari. Així, la cançó parla de Teresa "la boja", una indigent que Ovidi va conèixer quan era jove, durant els anys de postguerra, i a qui recordava emotivament. 

Després que "un bombardeig la tornés boja", aquesta dona desinhibida, humil i tendra gaudia instruint infants i joves del poble sobre aspectes que fins aleshores se'ls havien ocultat. El nom complet de la dona a qui Ovidi va llançar un homenatge "als quatre vents" era Teresa Mora Ferrándiz i va nàixer en 1900. Tal com relaten les fonts consultades per Diari La Veu, va ser trobada morta al barracó on vivia i, com que ningú es va fer càrrec d'ella, l'assistència social la va soterrar el 14 d'abril de 1952 –quan Ovidi tenia només 10 anys– en la zona comuna, en la trinxera 58, portó 12, lletra A. El 7 de desembre de 1965, a causa d'una remodelació de la parcel·la, les seves restes van ser exhumades i, com que ningú les va reclamar, van anar a parar a l'ossari general. 
Finalment, però, el destí va voler que Ovidi i Teresa tornaren a trobar-se. El 1989, en el marc d'una reforma general del cementeri, l'ajuntament de la ciutat va construir un cenotafi o panteó d'il·lustres alcoians que presideix el recinte fúnebre municipal. Aquest panteó s'eleva just damunt de l'ossari, mantenint l'accés a aquest, i és on es van ubicar les cendres d'Ovidi Montllor el 12 de març de 1995. D'aquesta manera, el cantautor i "la boja", per qui ell "tant sentia", descansaran sempre junts. Així, com explica l'historiador i expert en el cementeri d'Alcoi Lluís Vidal, "l'un per ser famós i l'altra per ser completament desconeguda han acabat al mateix lloc".

Gràcies a la curiosa relació entre Ovidi Montllor i Teresa, el cementeri de la capital de l'Alcoià és un dels 19 finalistes en el Concurs de Cementeris 2018 de la revista "Adiós Cultural". Concretament, en la categoria de "Millor història documentada i ocorreguda al cementeri". Vidal explica que "es tractava d'oferir alguna història ocorreguda al cementeri", i que aquesta els semblava "molt boniqueta i digna de ser coneguda". Alcoi, a més, també és finalista en la categoria de "Millor activitat de portes obertes" per "la seva variada oferta".
Les votacions es van obrir el divendres 13 de juliol i acaben el 30 de setembre. Com en les quatre edicions anteriors, es realitzen a través del web de la revista, on es pot comprovar la documentació literària i gràfica que cada candidatura ha enviat per a promoure el vot en la categoria corresponent. naciodigital.cat