Un repàs documentat a les moltes falsedats que ha desgranat l'expresident Aznar davant la comissió d'investigació al Congrés sobre el finançament del PP - Ignacio Escolar.

José María Aznar: "Ni vaig conèixer a Correa ni vaig contractar a Correa"

Fals. Llevat que el president del Govern ens vulgui avui convèncer que no sabia qui era un dels testimonis del casament de la seva filla, que va pagar gran part de les despeses d'aquesta festa i també la persona que organitzava tots els mítings del partit que presidia. Potser Aznar no va signar cap contracte amb Correa però sí que ho va fer, durant anys, el partit que ell va liderar.

Aznar: "Jo dic que no hi ha cap 'caixa B' del PP i per tant no existeix cap organització del PP encarregada de fer actes delictius". "Una altra cosa és que hi hagi persones que no hagin estat respectuoses amb la legalitat".

Fals. Per molt que ho repeteixi Aznar, la caixa B del PP va existir. Ho diu una sentència de l'Audiència Nacional. Ho diu fins i tot el jutge que va emetre un vot particular sobre aquesta sentència, que qüestiona la responsabilitat a títol lucratiu del PP, però admet com a fet provat que aquesta caixa B va existir. Ho diu la Fiscalia Anticorrupció. Ho diuen altres jutges, que han participat en la instrucció d'aquesta causa i que mantenen oberta una altra peça penal sobre la caixa B, que encara investiga un altre jutjat de l'Audiència Nacional.
Ho diuen les proves d'altres moviments de diners, com la compra d'accions del mitjà de Federico Jiménez Losantos, Libertad Digital, a càrrec de la caixa B.
Ho diu també la UDEF. I l'inspector en cap que va investigar aquest cas, Manuel Morocho, que així ho va declarar davant la comissió d'investigació del Congrés. Ho diuen diverses de les persones del PP que apareixen en aquesta comptabilitat paral·lela i que han admès que van cobrar aquests diners del partit. Entre d'altres, l'expresident de RTVE, José Antonio Sánchez o el president del Senat, Pío García Escudero. 
Per dir-ho, ho diu fins i tot l'autor d'aquests papers, l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, que va ser el primer que va admetre davant el jutge que el partit tenia "una comptabilitat extracomptable". És a dir, una caixa B.

Aznar: "El PP mai ha estat un partit corrupte. I no ho és". "Em sento molt orgullós del full de serveis"


Fals. El PP es va finançar amb diner negre "almenys" des que el partit es va fundar, segons acredita la sentència de la Gürtel. Tots els tresorers del Partit han estat processats per corrupció, diversos d'ells han estat condemnats ja, i el primer que va nomenar Aznar, Rosendo Naseiro, es va lliurar per un defecte de forma.

Aznar: "Zaplana no ha rebut acusació per res, encara"

Fals. Eduardo Zaplana està acusat dels delictes de falsedat, suborn, prevaricació, blanqueig de capitals, delictes contra la Hisenda Pública i organització criminal. La imputació és formal i és una jutge qui ha determinat que hi ha indicis suficients com per enviar a Zaplana en presó preventiva.

Aznar: Pablo Casado "no va tenir res a veure" (en els negocis que va realitzar Aznar amb el dictador Gaddafi.

Fals. Aznar va pactar amb Abengoa una comissió de l'1% de cada obra pública que aconseguís a la Líbia de Gaddafi. En aquest contracte de comissionista, que va publicar en exclusiva d'eldiario.es juntament amb la factura d'un primer avançament de 100.000 euros, figura el nom de Pablo Casado. Està en el punt 11, on Aznar nomena Casado com la persona de contacte per a "qualsevol comunicació entre les parts derivada del present acord".


Punt 11 del contracte entre José María Aznar i una filial d'Abengoa sobre adjudicacions a Líbia

Aznar: "Ser partícip a títol lucratiu vol dir que no es té constància del delicte".

Fals. La sentència de la Gürtel vaig dir just el contrari: "Els responsables del Partit Popular sabien com es finançaven les eleccions i en el nostre cas les de Majadahonda i Pozuelo; negar-ho és anar no només contra l'evidències posades de manifest sinó en contra de tota lògica" . La raó per la qual el partit va ser condemnat a títol lucratiu és perquè és l'única opció que llavors permetia el Codi Penal en vigor. Amb els mateixos fets, si s'haguessin produït avui, la condemna al PP hauria estat encara més gran.

Aznar: "El PSOE és l'únic partit condemnat per finançament il·legal"

Fals. El PSOE com a partit no va ser condemnat pel cas Filesa perquè en aquests anys no existia aquesta possibilitat en el Codi Penal. Ho van ser diverses de les persones que treballaven en el finançament del partit. És exactament la mateixa responsabilitat política que, en el cas del PP, Aznar vol negar.

Aznar (a Pablo Iglesias): "Vostè ha rebut milions de Veneçuela i l'Iran"

Fals. Les acusacions contra Podem per finançament il·legal amb diners de Veneçuela i l'Iran han estat arxivades pels jutjats en diverses ocasions. Aznar, a qui no li valen més que "les sentències fermes" en aquest cas es recolza en un informe de la claveguera policial que ha estat menyspreat per tots els tribunals que l'han investigat.

Aznar: "Em sento encantat del primer govern, encara que sí, hi ha persones esmentades pels jutges, però cap per fets comesos per actes de Govern, però vostès tenien un conseller de Governació condemnat per contraban de tabac".

Fals. En el primer Govern d'Aznar no només hi ha persones "citada pels jutges". Diversos d'ells estan condemnats ja. Allà hi havia Rodrigo Rato, condemnat per les Black i pendent de diversos processos penals més i també Jaume Matas, condemnat per corrupció. Dir que alguns altres estan "citats pels jutges" és un eufemisme impossible d'empassar. Zaplana no està "citat": està en presó preventiva, imputat de greus delictes de corrupció. I nou dels dotze membres de l'últim gabinet d'Aznar figuren com a receptors en negre a la comptabilitat en B del partit, que està provada per una sentència judicial. I altres ministres, com Esperanza Aguirre, tenen també responsabilitat política directa -que no penal- en molts altres casos de corrupció.

Aznar: "Es parla molt dels ministres. En vuit anys vaig fer 78 nomenaments ministerials (...). En aquests hi ha un ministre, un, que ha estat condemnat i per fets que no tenen res a veure amb la seva acció de Govern"

Fals. Són dos els ministres d'Aznar condemnats, no un -Jaume Matas i Rodrigo Rato- i els dos ho estan per corrupció. En el cas de Rato, també el seu pas pel Govern ha estat sota la lupa judicial. I si ampliem el focus a la resta dels seus nomenaments, allí estava també Estanislao Rodríguez Ponga, exsecretari d'Estat d'Hisenda i avui condemnat per les Black. I també diversos altres càrrecs avui imputats per corrupció, com Ignacio González, llavors secretari d'Estat d'Administració Pública, o Francisco Camps, secretari d'Estat d'Administracions Territorials.

Aznar: "En aquella guerra (de l'Iraq) no es van tirar bombes per part d'Espanya, entre altres coses perquè no va participar".

Fals. Espanya no només va participar en la guerra de l'Iraq sinó que vam tenir 11 baixes en la contesa; tots ells morts en accions de guerra. Si no participem en la guerra de l'Iraq, d'on va retirar les tropes Zapatero?.

Durant el mandat d'Aznar, Espanya no només va participar militarment en la guerra sinó que va ser clau en donar suport políticament la invasió. De tots els presidents de la foto de les Açores, només n'hi ha un que encara no hagi admès que aquella guerra va ser un absolut error: José María Aznar. Per no reconèixer errors, Aznar ni tan sols admet que vam estar allà. És possible una supèrbia gran? -  Com diria el filòsof alemany Bernardo Schuster: No hase falta desir nada más.