ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

REMOTA BESLLUM

"Escriure almenys per eternitzar alguna cosa: un amor, un acte d'heroisme com el de Marcelo, un èxtasi. Accedir a l'absolut. O potser (va pensar amb els seus característics dubtes, amb aquell excés d'honradesa que el feia vacil·lant i en definitiva ineficaç), potser necessari per a gent com ell, incapaç d'aquests actes absoluts de la passió i l'heroisme. Perquè ni aquell noi que un dia es va calar foc en una plaça de Praga, ni Ernesto Guevara, ni Marcelo Carranza havien necessitat escriure. Per un moment va pensar que potser era el recurs dels impotents. No tindrien raó els joves que ara repudiaven la Literatura? No ho sabia, tot era molt complex, perquè si no caldria repudiar, com deia Sábato, la música i gairebé tota la poesia, ja que tampoc ajudaven a la revolució que aquests joves anhelaven. A més, cap personatge veritable era un simulacre aixecat amb paraules: estaven construïts amb sang, amb il·lusions i esperances i ansietats veritables, i d'una fosca manera semblaven servir perquè tots, enmig d'aquesta vida confusa, poguéssim trobar un sentit a l'existència, o almenys la seva remota besllum"

Ernesto Sabato.

... d'Abaddón l'exterminador

Publica un comentari a l'entrada

7 Comentaris

  1. Ya sabes, Heráclito opinaba que uno no puede bañarse dos veces en el mismo río. Pues uno tampoco puede leer dos veces el mismo libro. Ni otras personas pueden leer el mismo texto o el mismo libro que tú has leído.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Puedes bañarte una dos y más veces en un rio, pero el rio no es el mismo, del mismo modo que puedes leer dos o más veces un mismo libro y la lectura es diferente, y los mismo sucede a otros que se bañen o lean igual que tu con una lectura diferente.

      Salut

      Elimina
    2. Pero aún hay más: El escritor provee una mitad y el lector la otra. ¿Sabías que las ideas y palabras que descartáis los escritores a la hora de escribir algo concreto son tan importantes como las que dejáis y suelen tener vida propia? Pues ese espacio vacío es el que nos permite a los lectores llenarlo y convertir en nuestras vuestras obras. Y eso significa que al leer los poemas, textos o libros y hacerlos nuestros, los lectores creamos un mundo nuevo, distinto al vuestro, con sello personal y con nuestras características propias.

      Elimina
    3. El escritor escribe mas con las palabras descartadas de lo que se cree. Quizas porque es mejor insinuar que aseverar, deja mas espacio a la imaginacion.

      Elimina
  2. Irrefutable, Francesc. Tu argumento es irrefutable.
    Salut

    ResponElimina
  3. Disiento. El libro, es el mismo, quien no es el mismo, es el lector.

    Y lo dice quién ha releído una buena cantidad de obras buscando las viejas emociones de la primera vez.

    Y no han vuelto.

    ResponElimina
  4. Cambia la mirada com quan contemples un quadre o un paisatge. Mai es igual malgrat ser el mateix tu i el paisatge.

    ResponElimina