La truita espanyola és el plat nacional per antonomàsia, es pot trobar de sud a nord, d'est a oest, península o illes. Però si hi ha una localitat que regna sobre totes per aquest plat és Betanzos. El municipi gallec, famós per la seva competició de truites, acaba de prendre partit en l'etern debat: ¿amb ceba o sense ceba? Cada casa és un món, però a Betanzos ho tenen clar perquè fins i tot han modificat el reglament del concurs. Per primera vegada en la seva història, quedaran fora de concurs les truites que portin ceba, ha informat La Veu de Galícia. L'Ajuntament explica els motius: "Volem ser fidels a la tradició betanceira de patates, oli, ou i sal. Res més". A la competició, que es disputarà aquest diumenge, s'han presentat uns 20 concursants, dels quals tres quedaran fora dels premis del jurat i del públic en portar ceba.

Betanzos ha comès un greu error, un delicte culinari de lesa humanitat, un crim sense pal·liatius, treure la ceba de la seva truita farà que Betanzos ja no regni en el món de la truita. Una truita sense ceba és com un jardí sense flors, una sopa de ceba sense ceba o el Madrid sense Cristiano Ronaldo. No sé què tal són les truites de patata de Betanzos, dubto que ni tan sols s'acostin a la de patata i ceba que fa la senyora que es va casar amb mi, entre altres coses per que li posa ceba, i és que si no porta ceba ni tan sols és digna d'anomenar-se o fer-se dir truita de patates. Aquesta gravísima decisió hauria de ser denunciada davant el Tribunal dels drets culinaris d'Europa i que aquest actuï en conseqüència contra aquests desaprensius. Potser la junta d'Extremadura com a representant de la terra on es va crear la primera truita de patates, hauria de prendre cartes en l'assumpte.
Consultada la senyora de la casa sobre el tema, m'ha contestat: me la bufa! a aquestes hores del matí que encara és fosc, jo tinc altra feina, i que cadascú faci la truita com li roti.