Va ser a través del bon amic Pep Ribal i Serra que en vaig saber per primera vegada del filòsof romanés (o apàtrida) Emil Michel Cioran, llegir-lo, saber-ne del seu pensament fou per a mi una sotragada molt forta. Després, en una traducció al català que el mateix Pep va fer i auto editar del “breviari de putrefacció” i “de la inconveniencia d’haver nascut” vaig aprofundir en el coneixement del seu pensament. No es tracta d’estar d’acord o no amb tot el que deia Cioran, però si almenys encara que sigui a nivell de teorització val la pena plantejar-se algunes de les seves opinions sobre l’ésser humà. Per exemple estic totalment d’acord amb ell en la qüestió de suïcidi, del qual en parlava en el comentari d'ahir. És un dret a contemplar, que no ens ha estat atorgat, però el tenim. En canvi no tenim el mateix dret a decidir abans de néixer, ens abandonen aquí i espavila't tu sol,per viure sense manual d'instruccions.
Cioran, pesimista crònic hauria estat d'acord amb Espriu quan el poeta de Sinera sentenciaba que "felicitat és una paraula obscena", com recordaba en un article a ran del centenari del seu naixement, Oriol Pi de Cabanyes.
Que la felicitat és una utopia és palés, i malgrat tot segueix sent buscada per tothom. ¿Com es pot ser feliç sabent que anem cap el desastre? li preguntàven a Gao Xingjian, i el Nobel de literatura responia: "Si no ets conscient, sempre ets desgraciat". "Sens dubte, si ets conscient tens la possibilitat de canviar i ser feliç". ¿És la consciència la que ens fa ser feliços?, no ho sembla, la consciència ens fa més humans, certament, i preferir la lucidesa a la ceguesa és el que ha elevat a la humanitat a un nivell superior a l'estrictament animal, vegetal o mineral, rebla Xingjian, encara que sempre hi ha qui considera que la millor manera per a ser feliç, és viure en la inòpia. És allò de l'home sense camisa.
Cioran analitzava l'existència i deia "Que la vida no tingui cap sentit és una raó per viure-la, la única en realitat", i continuava: "Estimar al pròxim és quelcom inconcebible. ¿es demana a un virus que estimi a un altre virus?
El menyspreu de Cioran per la vida en la seva relativitat y en la possibilitat de la felicitat, té a veure en el somni del superhome, potser perquè com diu Zizêk, el desig d'immortalitat és en si mateix l'orígen del mal, encara que es podría afirmar que en aquest desig hi ha també l'origen del bé.
No deixa de ser curiós què, Cioran, apologista del suïcidi per excelencia, morís al llit de vell, als 84 anys, de fet, no va ser més o menys incongruent que qualsevol de nosaltres, encara que ell, almenys era conscient de la seva incongruència.
El hombre es un compendio de incongruencias. He aquí otra demostración
ResponEliminaSalut
Per mi la felicitat és quant no et passa res extraordinari. Abans pensava que la felicitat és només quant et passen coses bones però amb el temps he vist que es justament quant no et passa res. Lo bo dura poc, es com l,enamorament, quant el vius amb intensistat pero després la felicitat és la vida o la rutina que portes amb la persona... doncs amb la felicitat penso que passa algo així. Sóc feliç quant no em passa res extraordinari que m,alteri. Lo altre, un cop de sort o una alegria...no es pot considerar felicitat, encara que et sentis content, és un moment. Ja hi ha que diu .que la felicitat és una suma de moments extraordinaris però penso que això és fer malver el concepte de felicitat el valor de la vida quant no et passa res quant tot esta en equilibri, serenitat és per mi la felicitat. Te,n desitjo molta guapo.
ResponEliminaGracies, es fa el que es pot, però tens raó, 'la felicitat és quan no et passa res extraordinari', quan tot és al seu lloc, quan tot està bé i en ordre.
ResponElimina“breviari de putrefacció” , “de la inconveniencia d’haver nascut”, noi, d´entrada son uns títols molt estimulants.
ResponEliminaPer adobar-ho li afegim "confesions d´una mascara" de Yukio Mishima, y ens donaran ganas de llençar-nos al tren.
Estic d´acord en que el sentit de la felicitat que ens volen vendre a la nostra societat es un miratge dificil d´asolir, pero entre el zero i el infinit hi han multitud de cifres, y de gradacions.
M´agrada més l´escola estoica dels mmestres grecs, y penso que després de la filosofia grega clásica, no hi ha mes valor afegit.
No cal tirar-se al tren, pero si llegir Cioran, per cert que ho tens en pdf, tant el breviari com de la inconveniència.
ResponEliminaQue els filòsofs grecs continuin vigents vol dir que hem avançat molt poc com a societat.
No ho creguis. Vol dir que l´esser humá contiua sent el mateix, i els seus coflictes, els mateixos desde que va pendre consciencia de si mateix.
EliminaPlató continua sent molt jove. I en epocas com aquesta, l´estoicisme deuria ser un referent.
D'aixó em queixo, que hem evolucionat només tecnologicament i prou.
EliminaPues yo he intentado erradicar de mi vocabulario la palabra felicidad, pero no pudo porque a veces aparece sin avisar transgresora e iconoclasta y ¡zas! en mi fuero interno la tengo que nombrar.
ResponEliminaLa felicidad no la encuentras, te encuentra ella a ti, y a menudo cuando menos te la esperas.
ResponElimina