«El fantasma, l’esperit, la visió de l’1-O està aquí entre nosaltres. No marxa. No fotrà el camp. Ens vol dir alguna cosa. 

Què? Quan? 
Com? Per què?» 
per Francesc Canosa. 

Ell mor. Ella queda sola. Però, a veure, ell (Patrick Swayze) no acaba de marxar ben bé a l’altre barri: es queda com un fantasma pidolaire. Una ànima en pena que té la missió desesperada de revelar el motiu de la seva mort a la seva estimada (Demi Moore). Però clar, és un espectre, i maldestre, i no se’n surt. Necessita comunicació. I va a petar a una mèdium (Whoopi Goldberg) de pa sucat amb oli i que no sap fer ni l’o amb un canut. Però l’esperit aguanta com un porc senglar empegat a a la carretera amb resina de formigó. No marxa ni amb aiguarràs. Necessita explicar-se abans de pirar, definitivament, al més enllà. Alliberar-se. Alliberar-la. No heu de tenir por al fantasma: això és Ghost, una de les pelis que van rebentar taquilles i cors de mantega espectral als 90. El nostre 1 d’octubre és una mica Ghost. 

El fantasma, l’esperit, la visió de l’1-O està aquí entre nosaltres. No marxa. No fotrà el camp. Ens vol dir alguna cosa. Què? Quan? Com? Per què? L’1-O Ghost no s’alliberarà, no ens alliberarà, fins que pugui dir-nos el que ens vol dir. Fins que nosaltres no parlem amb ell perquè nosaltres som Ghost i ell és nosaltres. I sí, nosaltres som terra de fantasmes, espectres, esperits. Aquí el 1888 es fa el Primer Congrés Internacional Espiritista. Més de 70 països fan la costellada dels esperits a casa nostra. Com sempre tot això ja venia d’abans. Hi havia molt gestor de fantasmes a casa nostra. Lògic. Estem malalts terrenalment i necessitem viure espiritualment. Anem al metge. 
Marià Torres era un metge lleidatà que a banda de la ciència també tuteja amb els esperits. Criatura nascuda el 1848. Ossos i espectres. Però al·lucina amb el més enllà. Té llibres deliciosos: La religió futura. Assaig d’espiritualisme científic i racional. Home de barba quilomètrica que fa servir de ouija metafòrica. El metge té un fill: Humbert Torres. També metge. Figura clau de la política lleidatana i catalana, abans i durant la República. Espiritista. Metapsicòleg. Li interessa la immortalitat. Lectura de metro: Defensa de la metapsíquica. Hi ha més. Gestor de telepatia. Administrador de la criptestèsia. Agent de la xenoglòssia. I també té descendència, material. Un dels fills: Màrius Torres. Lampista? Contorsionista? No, metge. Però sobretot poeta. I espiritualment realista. Perquè li agafa una tuberculosi que el porta al clot el 1942.
Abans ja fa espiritisme d’una altra manera, al pa, pa i al vi, vi: "El que importa és mantenir els ulls ben oberts i esforçar-se a l’amarguíssim exercici de veure les coses tal com són". I com són les coses? Per això hem de trucar als Caçafantasmes. Els reconeixereu perquè porten un Cadillac Ambulance de 1959. Van vestits amb granotes d’anar a donar pinso a castors de granja. A les mans duen una maquineta de cobrar amb targeta. És un mesurador PKE per detectar la radiació d’ectoplasma. Si veieu que es treuen de la motxilla d’ensulfatar una mànega i en surten protons de color blaugrana, respireu. Han caçat un fantasma. Caçar-nos, assumir-nos, reconèixer-nos, recordar-nos, memoritzar-nos, serà també alliberar-nos.