El 6 d'octubre de 2017, avui fa just un any, el Govern aprovava el decret que facilitava el trasllat de seus empresarials, cinc dies després del referèndumdel dia 1, il·legalitzat pel Tribunal Constitucional. En un context d'inestabilitat política i davant una possible declaració d'independència, l'Executiu de Rajoy va obrir el camí perquè centenars d'empreses portessin el seu domicili social a altres autonomies.
Amb un any recorregut i el degoteig de trasllats, alguns parlen de 'fuga d'empreses'. ¿Fins a quin punt és correcte el terme? Els experts consultats apunten que l'afectació en l'economia, l'activitat i l'ocupació ha estat gairebé nul·la, i que la recaptació impositiva no es ressent.
A l'hora de posar xifres al fenomen, hi ha cert ball de números, si bé van en el mateix sentit. Segons recull la signatura Informa D & B en base a dades del registre mercantil, l'any següent a l'1-O s'han donat 3.854 trasllats. De la seva banda, la Generalitat va presentar fa poc un estudi en el qual, fins a l'agost, registrava 3.700 canvis de seus, però aclaria que en realitat són fruit de 2.500 "decisions empresarials", ja que diversos trasllats poden ser de parts del negoci d'una mateixa empresa, que en traslladar-aquesta es veu obligada a fer diversos moviments. 
El Govern també s'agafa a una altra dada: el 2017 el teixit empresarial català va créixer el 1,5%, fins a les 618.366 empreses. ho expliquen a la vanguardia. Sembla doncs que es tractava només d'una batalla de desinformació, una més, per minar la moral i perjudicar no només al Procés i als Sobiranistes, sinó a tots i cadascun dels ciutadans de Catalunya, aspecte que em sembla ni uns ni altres tenen en compte, i a mi particularment, quan entro a Google, a buscar Banc de Sabadell i em surt seu social: Alacant, em fa mal, ho sento, però és així.
També va augmentar el turisme a Catalunya l'any 2017, un 5,5% més, i en el que portem de 2018, també creix segons uns i decreix segons altres, com sempre no saps a qui has de fer cas, una mica en la línia del que parlava en l'escrit d'ahir sobre la informació, però vaja, l'afectació ha estat poca, nomès cal donar una volta pel centre de Barcelona i comprovar que està curull de turistes. 
Com tot això ha passat sense un Govern efectiu, vol dir que no cal preocuparse perquè el Parlament hagi estat tancat 3 mesos, o un cop reobert no és faci res, o poca cosa, potser ja anem bé així, o fins i tot més bé sense la seva intervenció.