Jim Goad va escriure el 1996 un llibre profètic, 'Manifiesto Redneck', que es va anticipar dues dècades a la victòria de Donald Trump i pot ajudar-nos a entendre per què Vox ha omplert Vistalegre. Redneck furiós, Goad va advertir que l’home blanc empobrit dels estats agraris dels Estats Units no toleraria gaire més temps que continuessin dient-li opressor pel mer fet de ser blanc, mentre es burlaven d’ell i de totes les seves afinitats. Enmig de l’allau prodiversitat que va inundar els mitjans de comunicació en l’època, Goad va llançar un text tan violent com ple de lucidesa.
L’elit intel·lectual demòcrata li va dedicar una mirada despectiva: la mateixa que a Trump quan va jurar que seria president. Mentre s’escrivien llibres dient-li "imbècil" i se l’apallissava des de tots els mitjans de comunicació, hi va haver gent que va percebre que aquest menyspreu de les elits intel·lectuals beneficiaria Trump. I finalment va passar que una massa de blancs pobres del camp es va identificar amb un urbanita milionari només perquè els 'pijoprogres' de ciutat l’atiaven amb el mateix pal. No va ser l’únic factor del seu èxit, però sí un d’ells.
A Espanya, després d’uns anys de política identitària i reivindicacions d’importació nord-americana, ja tenim la nostra reacció 'redneck'. Fem un matís: els 9.000 assistents de l’acte a Madrid no són, potser, més que un miratge. Però res no impedirà que es converteixin en 900.000 si se’ls engreixa, des de l’oposició, amb el mateix gra que els demòcrates van donar a Trump. Els moviments ultres a Europa i els EUA han demostrat que no necessiten propaganda positiva per créixer. Viuen de la maledicció.
Per combatre el discurs orgullosament "fatxa" de Vox (i aquesta etiqueta no és meva, la va assumir Santiago Abascal a Vistalegre) cal comprendre, primer, qui podria recolzar aquest moviment. Segons el CIS, el recolzament a Vox no ha arrelat en classes populars, però de la mateixa forma que el FN francès o el partit AfD alemany beuen de la insatisfacció de les classes mitjanes empobrides sota el neoliberalisme europeu, Vox dirigeix al 'redneck' hispànic el seu discurs. Un cop d’ull al públic de Vistalegre, confirmat per les cròniques, fa un efecte molt diferent de la foto fixa del CIS. 
Soc de l’opinió que censurar Vox és contraproduent. L’ostracisme mediàtic pot convertir-los en 'aquests portadors de la veritat incòmoda que els mitjans no volen que coneguis’. Penso també que el menyspreu frontal i l’insultpoden ser les empentes que els fiquin al  Congrés dels Diputats, perquè ells jugaran, com Trump, a crear una idea d’identificació. 
Paradoxalment, crec que a un moviment d’ultradreta com aquest només pot ser combatut des de l’esquerra. Els que s’han passat els últims anys catalogant de privilegiats homes blancs pobres i d’alienades dones blanques pobres, sense importar-los la seva classe social, haurien de comprendre que els estan regalant a un moviment que els regala orgull de ser el que són i els promet la salvació. Així que, esquerra, sisplau: més classe social i menys identitat. 


Juan Soto Ivars - 
elperiodico.cat

Vox: la revenja del 'redneck' hispànic