{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

LES MANIS NO VAN A PALAU


És notori que la vaga de metges compta amb la simpatia general de la ciutadania, que entén les reclamacions d'uns professionals que estan a la trinxera quotidiana de l'Estat de benestar, amenaçat des de diversos fronts. Es pot dir el mateix dels mestres, bombers i altres col·lectius de servidors públics que aquests dies surten al carrer per expressar el seu malestar i la demanda de solucions a uns problemes que, de fet, són de tots. De cop i volta, alguns s'han adonat que no hi ha política sense polítiques, i que tampoc hi haurà polítiques eficaces sense una política d'àmplies mires. Gestionar la cosa pública em sembla una cosa tan important, tan difícil i tan delicat que no acabo d'entendre la inconsciència amb què algunes persones salten a la sorra institucional, com qui surt a caçar bolets. La vaga del personal de la salut ens recorda que, per fer política, no n'hi ha prou amb armar discursos més o menys solemnes i vibrants.

La majoria de les manifestacions que últimament protagonitzen els col·lectius de servidors públics acaben a les portes del Parlament. Potser m'equivoco, però diria que fa uns anys la tendència era acabar aquestes marxes de protesta a la plaça Sant Jaume, davant del Palau de la Generalitat. Segons Jordi Pujol, era un èxit que la gent es manifestés davant de la seu de l'Executiu, encara que ell rebés habitualment les crítiques més fortes, com corresponia a qui ostentava la presidència. Segons la concepció pujoliana de l'autogovern, que les manifestacions acudissin sempre allà indicava que el Govern pintava alguna cosa i que era percebut com el responsable últim de les coses importants, de les coses de menjar. Una de les obsessions del president Pujol era tenir competències també sobre allò que no era molt lluït ni molt popular de gestionar, per demostrar que es governava de debò; per aquest motiu, l'autonomia catalana va ser l'única que va demanar i va rebre el traspàs dels serveis penitenciaris, una manera de proclamar que no es volia només una descentralització folklòrica o de baixa intensitat.
Si jo fos el president Torra o qualsevol dels seus consellers, veuria com un símptoma més preocupant del que sembla que les manifestacions passin del Palau de la Generalitat. El motiu? Potser s'està instal·lant la idea que aquest Govern no pinta ni vol pintar res, més enllà d'una realitat dura lligada als efectes nefastos del 155. Potser s'ha invocat tant una república invisible que alguns han oblidat una mica l'autonomia que ha de sostenir -com pugui- àmbits essencials com la sanitat, l'educació, els serveis socials i la seguretat.
No crec que hi hagi -com repeteixen alguns- una Catalunya més real que una altra. El que sí que hi ha són polítics que saben observar i escoltar el país més i millor que altres. - Francesc Marc Álvaro - lavanguardia.cat

Publica un comentari a l'entrada

5 Comentaris

  1. Potser s'està instal·lant la idea que aquest Govern no pinta ni vol pintar res, més enllà d'una realitat dura lligada als efectes nefastos del 155"

    Hace tiempo está instalada esta idea.
    Los bomberos, colectivo afín al prosses, se ha rebotado. La explicación es sencilla. Les hace falta más de 1.000 (mil) efectivos.
    Y el 155 no fue el detonante de la reducción de las dos pagas extras de hace 4 y 5 años, pagas que se les deben y aún no se les ha abonado.
    Por otro lado, en el gobierno de Mas, la reducción en un 17´5% en Sanidad y un 22% en Educación (datos de la misma Generalitat), no fue por el 155, sino cuatro años anteriores a la imposición, y este, el sanitario y el de educación, son otro colectivo que ven mermadas sus aspiraciones.
    El problema es mezclarlo todo que es el rio revuelto.
    No se va contra la esperanza de un futuro independiente (a largo plazo), se va contra la manera de optimizar los recursos.
    En Catalunya no hay día que no salgan porquerías de comisionistas al 3% dentro del Gobern. No hay día que no haya manifestaciones de prosecistas contra prosecistas : Mascarell contra Trias; Trias contra Junqueras; Junqueras contra Puigdemont; Pugdemont contra Rufian; Rufian contra todos...eso merma la unidad y hace pensar que algo no va bien, y todos somos ya viejos en estas lides para comprender que el 155, Madrid y el Rajoy no son (eran) culpables de todo, sino que además hay algo de impostura por parte nuestra.
    No se donde leí ni quien lo dijo, pero creo que es cierto que no se puede mantener un pueblo enconado durante un par de años seguidos, y eso es lo que está pasando, que las personas se cansan y que van viendo cosas con más calma.
    No creo que se vuelvan a repetir las manifestaciones de hace tres años. Todo se enfría, incluso el amor.
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ells mateixos són els primers que no s'ho creuen. Torra és un activista que ja va dir que no era el President que aquest ho era Puigdemont. I a la gent se li han inflat les gónadas i l'han liat.

      Elimina
    2. Muy bien Miquel,no hay que añadir más,Esto si que es el comienzo de una revolución (en paz,claro).
      "Despacito,tequiero....visitar,despacito".Enseñar,protegerte....

      Elimina
  2. El panorama és galdós ja que més enllà de l'Ebre o del Pirineu tampoc és que hi hagi gaire a envejar.

    ResponElimina
  3. si fa no fum, tot és prou galdos, nomès cal veure la campanya de les andaluses, Itália o França.
    Diu Aznar la perogrullada de 'El Futuro es hoy', mal vist, és el present que està canviant el futur, en molts aspectes no nomès el digital. Estem al bell mig de la quarta revolució industrial i em temo que els polítics en general no s'han adonat encara que ja és aquí, ni que és tecnològica.

    ResponElimina