Ja podeu donar les voltes que volgueu a l'orígen del procés de independencia, de com es va passar de quatre gats que volien la independencia al moment actual, de fet, tot va començar aquí: 

"28.06.2010 - Vuit homes i dues dones han esmenat la decisió que va prendre el poble de Catalunya, en un referèndum, que va ratificar el que havien decidit els diputats i senadors del Parlament català i de les Corts espanyoles. Quatre anys després de rebre el recurs del PP, el Tribunal Constitucional ha emès sentència sobre l'Estatut. Per posar-se d'acord, han hagut de votar per blocs la ponència de la presidenta del tribunal, María Emilia Casas. La votació s'ha produït en quatre blocs. El preàmbul, on es feia constar que Catalunya havia estat declarada una nació pel Parlament, s'ha aprovat per 6 vots a 4, però amb l'advertiment que "estan mancades d'eficàcia jurídica interpretativa les referències del preàmbul de l'Estatut de Catalunya a «Catalunya com a nació»i a «la realitat nacional de Catalunya».
... després va venir el primer 11 de setembre on Artur Mas va abraçar l'independentisme,  un procés que va ser de baix a dalt, i que ens ha dut fins on som ara. Abans hi va haver les caixes blau-cel del Pp per tot Espanya, recollint signatures, etc etc, per tant 'aquellos polvos nos han traído esos lodos' i així estem enmig del fangar del dia de la marmota, en un bucle infinit, dempeus sota la bròfega tempesta, país fatal, país aimat.