OFENSIVA CONTRA LES FAKE NEWS


Els europeus són els més propensos a caure (56%) en el parany de les fake news, aquestes notícies falses que una desmesurada potència dels altaveus de les xarxes socials converteixen en virals. Mentides que passen com a veritats i poden provocar, alerten experts en el tema, des de caigudes de governs a linxaments d'innocents o la decantació de vots cap a un costat o un altre en un procés electoral.
I tot passa sense que moltes de les persones atrapades en aquest engany siguin conscients del mateix. Sis de cada deu enquestats en sondejos sobre aquest assumpte afirmen creure que són molt capaços de distingir entre el fals i el autèntic quan s'informen a través d'aquests canals. Però els darrers estudis sobre el tema diuen el contrari: quan toca desgranar el gra de la palla en les xarxes socials, només tres de cada vint usuaris de xarxes socials o canals de missatgeria instantània fan bé aquest treball.
Aquestes són algunes de les revelacions o reflexions escoltades en unes jornades celebrades aquesta setmana al Centre d'Estudis Jurídics del Departament de Justícia, amb la col·laboració de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Una trobada que va reunir destacats experts sobre el tema amb una conclusió gairebé unànime: "Les fake news estan adquirint una dimensió preocupant i és hora ja de posar fre a aquestes mentides".
El representant de Google a Espanya va aprofitar la seva intervenció per recalcar que sota el seu punt de vista l'enemic no són els portals o canals pels quals corren aquestes notícies falses. "Arribar a aquesta conclusió seria com dir que els ciutadans no tenen capacitat per prendre les seves pròpies decisions. Cal tenir més confiança en l'ésser humà", va afirmar Luis Collado, encara que no va negar que una mica d'ajuda tecnològica sempre vindria bé amb aquesta realitat. Collado va parlar de Google News, una eina prohibida a Espanya per la llei de propietat intel·lectual, que permet, amb un sol clic a la notícia penjada a les xarxes que genera dubtes sobre la seva veracitat, rastrejar l'origen d'aquesta informació i comprovar si mitjans de comunicació seriosos l'estan publicant. 
Aquesta proposta em sembla molt interessant, és una manera de contrastar l'origen de la notícia, que segons el portal que l'ha difós ja permet intuir si és una notícia certa o una fake news. podeu llegir l'article sencer aquí.
Comparteix:  

Comentaris

 1. En una de sus viñetas, El Roto pone en boca de un personaje que observa detenidamente un cuadro, las siguientes palabras: "Los cuadros son auténticos, los falsos son sus autores". En cierto modo y yendo al fondo del asunto, otro tanto podríamos decir de las "fake news".

  ResponElimina
 2. una gran verdad, el Roto es un tipo muy bueno y muy crudo, aunque a veces se despista con lo de Catalunya

  ResponElimina
 3. Eso de indagar es difícil,la intencionalidad,la manipulación para vender exagerando.
  Ya sabes que mi entretenimiento,es procurar estar en el lugar de los hechos.Recorro toda la manifestación,con la bici,me acerco a los corrillos y pongo oído,sobretodo a los que se forman con los políticos,que les gusta mucho y se relajan.Luego comparo lo que yo he sentido,analizado,oído y visto,con las noticias en todo tipo de medio(por diversión),joder no hay ni uno que haga un estudio serio,con datos estadísticos y mucho menos una visión de 360 grados del lugar.Todos a lo suyo,a sacar provecho.Todo es remarcar los conceptos,que más les convenga:ultraderecha,independentismo,facha...El ejemplo que te pongo siempre,es el de los Jordis en el coche,que era una chorrada de subidón de adrenalina,comparando con lo que se ve en Francia,que por cierto estoy pensando en acercarme con la bici,jejejej.

  ResponElimina
 4. Está muy lejos Francia. Yo de ti no iria, por cierto que tengo en Paris a mi nieta, de cumple por mayoria de edad (18 primaveras), no para liarla parda.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada