Entenc per "barbàrie tècnica" la barbàrie que es val de mitjans tècnics refinats. Per exemple, els roquers fan servir equips d'alta tècnica per ensordir amb les seves explosions i xiscles. Practiquen la barbàrie electrònica. En descàrrec d'ells s'ha de dir que els roquers es limiten a torturar, mentre que els que fan servir armes nuclears, químiques o bacteriològiques són bàrbars tècnics que assassinen a l'engròs. Als EUA, els condemnats a mort no són executats per mitjans primitius, com l'estrangulació, la forca, el garrot vil o si més no l'afusellament. Els botxins gringos refinats s'executen amb cadires elèctriques o injeccions de fàrmacs seleccionats. Saben combinar la barbàrie amb la tècnica moderna. També cal treure's el barret als espectacles televisius de consum massiu, especialment als EUA i Japó. En ells la tècnica més avançada es conjuga amb l'estupidesa i el mal gust. És notable el contrast amb algunes produccions de la BBC de Londres, com ara Masterpiece Theatre.
No s'ha de confondre barbàrie tècnica amb la tècnica bàrbara. L'orfebreria dels pobles bàrbars era tècnica bàrbara. Produïa alguns objectes bonics amb mitjans tècnics enginyosos encara primitius. En canvi, la barbàrie tècnica utilitza mitjans tècnics refinats per assolir fites bàrbares, com ara el genocidi. Els genocidis que relaten l'Antic Testament i altres documents d'èpoques bàrbares es practicaven amb mitjans primitius, com ara el degollament i el llancejar. En canvi, amb els bacils d'àntrax i de botulisme, que el dictador Saddam Hussein va comprar a firmes nord-americanes, podria haver exterminat a milions de persones en poc temps i a baix cost. El que és el progrés! 
Havent malparlat contra l'ús bàrbar de tècniques avançades, he d'advertir contra la tecnofòbia tan comú entre els artistes i intel·lectuals. Per exemple, el famós poeta mexicà Octavio Paz es queixava del que deia «la barbàrie tècnica». Tot i que no aclaria en què consistiria aquesta barbàrie, presumiblement es tracta de la utilització de la tècnica per mals fins, com ara la producció massiva d'escombraries culturals. És de suposar, en canvi, que Paz no s'oposava a l'ús de l'ordinador o l'avió. Tampoc es va oposar a l'ocupació d'armament modern per reprimir la revolta dels camperols maies a Chiapas; moviment que es va afanyar a condemnar com a obra d'agitadors estrangers.
Què diria el poeta si a un enginyer o un expert en gestió empresarial se li donés per injuriar la "barbàrie poètica", entenent per tal la total ignorància de la ciència i de la tècnica que solen fer gala la gent de lletres?. Que potser el tècnic diria que la poesia és digna d'admiració i respecte però que, al cap i a la fi, fins i tot els pobles més primitius fan poesia i música, en tant que només els moderns poden gaudir del corrent elèctric i de la vacuna, que són conquestes tècniques, no artístiques. - Mario Bunge