ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

ÉS EL PETROLI, ESTÚPIDS!


Ja no es donen cops d'Estat com els d'antes, tan inesperats i amb soldadets uniformats tirant trets. Els d'ara, com el que des d'aquest dijous es viu a Veneçuela, on un senyor a qui fa una setmana no el coneixien ni a casa seva, s'ha autoproclamat president interí, o sigui que ara, els cops d'Estat s'anuncien amb dies d'antelació, se suposa que per anar temptejant el terreny. L'altra novetat és l'ordre dels factors, que canvia per complet. Davant del model tradicional, que consistia a prendre el poder i esperar el reconeixement internacional, a Caracas ha passat a l'inrevés: compta ja amb moltes benediccions externes abans de començar, començant per la de Trump.
El cop a Veneçuela es va anunciar la setmana passada quan l'Assemblea Nacional de Veneçuela, en mans de l'oposició, va aprovar una resolució en què es qualificava Nicolás Maduro d'usurpador, s'arrogava les facultats del poder executiu i s'assenyalava a Juan Guaidó com substitut temporal. Es preparava així el terreny per a les protestes d'aquest dimecres, animades en vídeo pel vicepresident dels EUA, Mike Pence - "Estem amb vostès" -, ia Twitter pel senador republicà Marco Rubio, rebut per Trump a la Casa Blanca. "Demà serà un gran dia per a la democràcia i l'ordre constitucional a Veneçuela", va escriure profèticament.
Dit i fet. Envoltat dels seus partidaris, Guaidó jurava amb improvisada solemnitat assumir les competències de l'Executiu com a president encarregat de Veneçuela "per aconseguir el cessament de la usurpació". Minuts després obtenia el reconeixement de Trump i, en cascada, el de Colòmbia, Brasil, Perú, Costa Rica, Equador, Xile i l'Argentina, a més del de Pablo Casado, Albert Rivera i Santiago Abascal -la Santíssima Trinitat de la nostra dreta- i de Felipe González, que no podia faltar a la cita. Al marge es mantenia López Obrador a Mèxic i, gairebé al marge la Unió Europea, que es limitava de moment a demanar a Maduro eleccions lliures. Rússia i Turquia, per la seva banda, s'alineaven amb l'hereu de Chávez, que anunciava la ruptura de relacions diplomàtiques amb els EUA i posava a Guaidó en crida i cerca.

Aqui cadascú dóna suport el que li convé i interessa, Rússia i la Xina han invertit milions de dòlars a Veneçuela i temen que de defenestrar Guaidó a Maduro, es quedin sense cobrar i la resta, menys Europa, que s'ho està pensant opten per donar suport a Guaidó, potser per que ho ha dit Trump.
Als independentistes catalans els ha faltat temps per fer comparatives de la situació Veneçolana amb la Catalana, i s'han esquinçat les vestidures en veure com Casado, o C's recolzaven Guaidó, 'un colpista'. Però en la seva santa innocència, els procesistes obliden una cosa molt important que fa que això del Veneçuela no tingui absolutamente res a veure ni a comparar amb la situació del cop d'Estat de la República de Schrödinger de Catalunya. Veneçuela té la major reserva de petroli del món i Catalunya només té ratafia, o sia, res. Millor doncs que en comptes de buscar el Sant Graal del reconeixement internacional, es dediquin els independentistes a buscar petroli pel principat, si el troben, no caldrà que es preocupin, els sortiran padrins a dojo. Mentrestant, 'agua y ajo'.

Publica un comentari a l'entrada

12 Comentaris

  1. Varias preguntas:
    Si el golpe de estado en vez de darlo un civil, lo hubiera dado el Ejército de Venezuela facción contrario al bolivariano, ¿los neo-convenientes estarían a favor?.

    Dos) Trump da su bendición . ¿Eso es bueno....o es malo?

    Tres). Putín también respalda a Maduro por cuestión de estrategia zonal ¿eso es bueno o es malo?

    Cuatro) Nadie habla de China, y resulta que es el país que tiene comprada casi toda la deuda externa venezolana, de tal manera que los militares bolivarianos cobran su salario del dinero de la misma. ¿Piensan que van a dejar caer a Maduro con la pasta que les debe por mucho que se lo cobre en petróleo?

    Eso es una patata que pagaremos todos , porque todos quieren sacar tajada del árbol caído.
    salut

    ResponElimina
  2. El total de la deuda externa de Venezuela representa un 155,8% de su Producto Interior Bruto (PIB) a cierre de 2018, según datos recogidos por la consultora británica Capital Economics, y equivale a 147.000 millones de dólares (de los que un 42% está en manos de China).

    ResponElimina
  3. PER AIXÓ CHINA RECOLZA A MADURO, tenen por de no cobrar si guanya l'altre, que ja pots comptar que deu ser més o menys com Maduro.

    ResponElimina
  4. Aquí,el único parecido con el proceso ,es la declaración unilateral y la inmediata desaparición de sus autores.Lo que vino después ya lo sabemos en el primer caso,ningún apoyo internacional y total fracaso.En el caso de Venezuela está por ver,porque Juan Guaidó tiene fuertes apoyos internacionales,el primero USA que pesa mucho,en cuanto presione un poco más detrás irán España y la Unión Europea.La economía y situación social en Venezuela están muy deterioradas,necesita una salida sin violencia.
    El petroleo de Venezuela es de alta densidad,para ser utilizado ha de ser tratado en USA,que tiene la tecnología necesaria(no está lejos),los costes son asumibles cosa que no ocurriría si se mandara a China,su máximo acreedor.El barril de petroleo Brent cotiza alrededor de 50 dolares muy bajo,para que pueda competir el petroleo venezolano sin la ayuda de USA.Maduro lo tienes duro,jejeje.

    ResponElimina
  5. Pues ya lo ves, si estos quieren la independencia unilateral, que empiecen por buscar petróleo y encontrarlo.

    ResponElimina
  6. "Tocata y Fuga". Y mientras tanto, los mas humildes, protestando y muriendo en las calles.

    Ejemplar, muy ejemplar.

    ResponElimina
  7. Por cierto, si el Torra tiene que buscar petroleo, habrá que recordarle que una empresa dedicada al "fracking" hizo prospecciones con resultado positivo por el Ripollés.

    ¿ A que no tiene "bemoles" de arrancar la producción ?.

    ResponElimina
  8. El fracking es un mal assumpte. Diuen. Francament no ho se. De petroli segur que n.hi ha. Ni ha arreu nomes que conve que estigui en altres llocs.

    ResponElimina
  9. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  10. no me habia dado cuenta, ahora lo veo.

    ResponElimina
  11. ya lo he solucionado, sucede a veces, le he puesto moderación de comentarios. GRACIAS!

    ResponElimina