ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

D'UN FUTUR IMPERFECTE


L’any 1922 es va publicar “el Castell” de Kafka, i al 1925 “el Procés”. Aldous Huxley “el món feliç” al 1932 i 1984 de Eric Arthur Blair (George Orwell) veié la llum l’any 1949.
El nexe en comú entre els autors i les obres citades, rau en com es varen avançar en el seu temps a explicar-nos com seria el nostre, i malgrat en aquells moments se’ls va acusar d’exagerats i visionaris en el sentit pejoratiu de la paraula, el temps els ha acabat donat la raó tot i que potser es varen quedar una mica curts, fins i tot. Vivim plenament dins de “1984”, en un “món feliç” i som agrimensors que no podem arribar a conèixer l’amo del nostre castell, mentre els processos son realment en molts dels casos "kafkians". 
Malgrat totes les premonicions dels autors, s’ha de dir que com animals supervivents nats que som els homínids, ens hem més o menys adaptat a la situació per ells avançada amb molta i bona visió d’anticipació en els tres casos i anem sobrevisquent. Aquest és el seu gran mèrit, encertar de ple el que s’esdevindria al cap de 80 anys en el cas de Kafka i menys els altres dos; i si m’hagués de quedar amb algun dels tres, ho faria amb Huxley i el seu “món feliç”, perquè tot i que aparentment no és tan terrible en la narrativa com els altres dos, l’impacte de la novel·la, encara avui en dia és molt més gran que no pas quaranta anys enrere quan la vaig llegir per primera vegada. Curiosament cap dels tres en parlar del futur ni altres escriptors de ciència ficció que hom sàpiga, varen preveure el telèfons mòbils; aquesta premonició només la va tenir a l’any 1918 i a Austràlia un tiet del periodista Xavier Grasset que en una novel·la sembla que no massa reeixida en parlava. Hi ha més gent com Assimov i les seves lleis de la robótica, Bradbury, Philip K.Dick i d'altres, pero son ja posteriors en el temps.
El que no sé, és si actualment hi ha algú que està escrivint el futur d'ací a 80 anys amb la visió encertada que varen tenir aquests tres personatges. 
De totes maneres, no ens ha doncs d'espantar el futur per més negre que ens el pintin alguns autors que com aquests varen ser capaços de preveure'l amb un encomiable i a vegades inquietant encert, sobreviurem!, és la nostra maledicció com a espécie.

Publica un comentari a l'entrada

4 Comentaris

  1. Tens raó, tito.

    Te pido un favor:

    ¿Es posible que puedas colocar el recuadro de los comentarios más grande. Se me hace complicado leer (y a veces tus comentarios son extensos) de la manera en que ahora está colocado, casi vertical.

    Ocupa más tu foto ( mira que eres feo ¡¡¡¡) que el artículo que nos introduces ¡¡¡¡

    Besotes... y perdona, con lo de feo no quise molestar al Ansar sin su bigote, él sólo está mal logrado ¡¡¡

    ResponElimina
  2. Atenent a la seva amable solicitud, ja he canviat la plantilla que es la de Collonades. ¿Se ve bién?

    ResponElimina
  3. Es la primera vez que oigo decir "amable solicitud" respondiendo a un tío que dice que eres feo. Es una esperanza para la Humanidad, el mundo esta cambiando.

    Creo que al final colonizaremos otros planetas donde poder jodernos los unos a los otros con más espacio, como hizo Colon el navegante burgalés que descubrió un nuevo mundo (para nosotros, claro). Esa es mi esperanza...

    Un saludo

    ResponElimina
  4. que le podía decir a Miquel, si es un trozo de pan y lo ha dicho sin mala intención.
    Colón era de Sant Esteve de les Roures de dalt, y en el supuesto que fuera burgalés, sería de Gamonal.

    ResponElimina