El nou capítol de la batalla entre ERC i els sectors que sostenen el lideratge de Carles Puigdemont és, aparentment, un embolic que només experts juristes poden dilucidar. L'entorn de Puigdemont sosté que el seu recurs davant del Tribunal Constitucional (TC) és un pas tècnic imprescindible en el camí que l'expresident transita per poder elevar el cas a les instàncies judicials europees. En canvi, l'entorn d'ERC sosté que, per recórrer als jutges europeus, n'hi ha prou amb les resolucions de Pablo Llarena (TS) en què dictava "incapacitat legal prolongada" als diputats sotmesos a instrucció judicial.
Ja que el dilema jurídic és només apte per a especialistes, la discussió que ha suscitat la barroca apel·lació de Puigdemont al TC servirà per alimentar el foc al que crema ara mateix el moderantisme d'ERC. Tirar ERC a la pira dels impurs (en la qual ja tants partits i persones hem cremat) servirà per reforçar la llum de la Crida, el nou partit de Puigdemont, que el proper dissabte 26 celebrarà el seu congrés constituent a Barcelona.
Aquest nou partit respon a una visió que el nacionalisme català practica des dels anys de Pujol: divide et impera. Ho explica molt bé Fèlix Riera: quan les forces socials i culturals d'un territori no troben cap límit, aquest territori és pròsper i productiu en tots sentits: no perd cap de les seves energies. Però quan un sector determina la identitat del territori i diu "nosaltres som això", als ciutadans no els queda més remei que posicionar-se. Dividir genera una formidable dinàmica política, que afavoreix a qui la abandera. Però redueix el conjunt. Pujol va aplicar el divideix et impera i va aconseguir penjar el mussol del sucursalisme traïdor al PSC. Ara la divisió que deixa bona part del país en fora de joc polític també abasta a ERC. Els republicans són empesos al bàndol dels impurs per evitar que, mitjançant el sorpasso, puguin liderar el país. Dividint amb cruesa, Puigdemont retalla encara més l'espai polític català amb l'esperança de recuperar un lideratge que l'opció de marxar a Bèlgica li està fent perdre.
Una vegada el vaig comparar a Ulisses, que va resistir el cant de les sirenes. Puigdemont va sucumbir al cant i no va convocar eleccions. L'episodi de les sirenes forma part del trist periple de l'Odissea: anys d'exili mariner, mort de tots els companys, matances a casa per recuperar el tron. Però en un cant homèric anterior, la Ilíada, Ulisses és l'astut que destrueix Troia amb el parany del cavall. Exacerbar el parany de la divisió és l'últim recurs de l'astut Puigdemont. Necessita compensar l'eclipsi que patirà durant els mesos de judici. El protagonisme de Junqueras, Sánchez i companyia eclipsarà a Puigdemont. I si la condemna és la previsible, el seu exili semblarà daurat (encara que -com bé sé- no ho sigui). Apel·lar a un tribunal que detesta contra un company de viatge és un recurs propi d'Ulisses, l'astut. Vet aquí el full de ruta: dividir fins l'insomni. Fins que tots, començant per ell, ho perdem tot. - ANTONI PUIGVERD - lavanguardia.com
Apel·lar a un tribunal que detesta contra un company de viatge és un recurs propi d'Ulisses, l'astut. Vet aquí el full de ruta: dividir fins l'insomni. Fins que tots, començant per ell, ho perdem tot...."
ResponEliminaDe veritat, és té que ser hi un bocamoll per anar hi contra Junqueras, el unic amb sentit comú i de paraula.
Joder, que ganso es este Puigdemont.
¿Pero que credibilidad tiene ahora delante de los suyos?
Para mí que eso de "Tribunal Supremo o Tribunal Constitucional" no es más que un conflicto procesal aparentemente (solo aparentemente) irresoluble, provocado conscientemente para dar que hablar. Como casi todo lo que lleva marchamo político,
ResponEliminatrágico o judicial.
No lo se CHILOÉ. Aún suponiendo que fuera de la manera que lo has expuesto, no deja de ser paradójico, porque lo que no ha de olvidar este señor que él no está entre barrotes por estar fugado, y que el Sr Junqueras ( y otras personas) , por las mismas ideas, el mismo motivo, el mismo proceso e idénticas circunstancias aguantan la prisión.
ResponEliminaSi lo que hace es para que no dejen de hablar de él, mal asunto, porque en realidad la porquería se la está achuchando a compañeros de partido y no al Estado Español (que es contra lo que él - Puigdemont-, en definitiva lucha).
Em sembla, CHILOÉ, que aquet senyor no gira rodó.
Una abraçada.
salut
Crec que és un narcisista, pot semblar intel-ligent però tard o d,hora patirà les conseqüències del seu egocentrisme. Ja t,ho vaig dir una vegada i cada cop estic més convençuda que aquest es pensa que en Junqueras i cia li deuen algo, la prova és que ja es la segona vegada que aquest es pronuncia per fer mal, i es que hi ha coses que penso que no sabem ni sabrem mai, coses que es van produir abans de que ell proclames la república no proclamada, jo tinc la impressió que el dia abans va passar algo que no sabrem mai, res que el justifiqui però si potser que expliqui el complexe de Bourne o la sindrome dels escacs em té fregida per què a mes a que es dedica d,on treu els calers per seguir bellugant fitxa?
ResponEliminaA veure Gemma, Puigdemont sap que si no mantñe la tensió, sino crida constantment l'atenció la seva imatge s'anirà difuminant, com a la foto de regreso al futuro. Pagano en té, es aquell senyor que sempre va amb ell qui paga el gasto, Josep Maria Matamala, el seu pare ja havia ajudat molt al catalanisme finançant la campanya de la NORMA, encara que si fas cas a elmundo.es, et diran que qui el finança és Vladimir Putin.
ResponEliminaJa li queda poc Gemma, a veure si s'acaba aquest malson.
Salut
CHILOÉ, esta decisión que de hecho es de su abogado Jaime Alonso Cuevillas, es un paso necesario para posteriormente poder acudir a Estrasburgo. Lo que sucede es que parece no lo comunicó a ERC i ahi está el lio.
ResponEliminaDilucidar si es el Supremo o el Constitucional el paso previo imprescindible para poder acudir a Estrasburgo, es una cuestión puramente procesal. Los entornos y allegados dirán lo que quieran, pero los abogados dudo que digan que vacilan, porque eso no es difícil de averiguar.
ResponEliminaCosa distinta es formalizar la demanda ante el TEDH y conseguir que la admitan. Eso requiere mucho estudio de fondo y destreza por su dificultad.
ResponEliminade hecho es sólo eso, una cuestión técnica para seguir adelante hasta poner su caso en Estrasburgo, aunque como todos tienen la piel muy fina enseguida se montan películas conspiranoicas.
ResponElimina