-
Suposo que a la vida, estem disposats a perdre el que sigui menys la raó, ja que aquesta és la característica que més ens distingeix als éssers humans o homínids de la resta d'espècies, segons Aristòtil. Per això, les malalties mentals són les que més espanten i intriguen. I pel mateix motiu els bruixots i alienistes sempre han gaudit de gran prestigi, encara que en rares vegades han estat eficaces. Per exemple, a finals del segle XIX Charcot es va fer cèlebre per diagnosticar i «curar» el que va anomenar "histèria" femenina, fent pressió sobre els ovaris, i la masculina estrenyent els testicles. (En casos greus, Charcot extirpava l'úter.) Els seus cursos a la Salpetriere eren freqüentats per la flor i nata de la necrologia europea, incloent a Freud. Ningú va dubtar de la certesa dels diagnòstics de Charcot ni de l'eficàcia del seu tractament.
S'ha de dir que el mètode d'apretar els testicles als mascles els devia curar la histèria a l'acte, en tal que l'home deixes - mai millor dit - de tocar els collons.
La ineficàcia dels alienistes va ser proverbial fins a mitjans del segle passat, quan es van descobrir els primers psicofàrmacs capaços d'alleujar els patiments d'esquizofrènics, depressius i obsessius. La ineficàcia de la psiquiatria va ser tema del meravellós relat "El alienista(pdf)", de Machado de Assis, el fundador de la literatura brasilera, injustament ignorat per la enorme majoria dels lectors en llengua castellana.
La ineficàcia dels alienistes va ser proverbial fins a mitjans del segle passat, quan es van descobrir els primers psicofàrmacs capaços d'alleujar els patiments d'esquizofrènics, depressius i obsessius. La ineficàcia de la psiquiatria va ser tema del meravellós relat "El alienista(pdf)", de Machado de Assis, el fundador de la literatura brasilera, injustament ignorat per la enorme majoria dels lectors en llengua castellana.
MARIO BUNGE - 100 IDEAS.
Moltes coses que avui es donen per certes i fins i tot 'cientifiques' d'aquí uns anys seran raretes, sobre tot a l'entorn de les malalties mentals i deficiències psíquiques. Un altre tema és que aquests personatges, que ens poden semblar pintorescos, van obrir camins en aquell mon de la ciència del segle XIX. Els molts avenços feien passar bou per bèstia grossa, molts grans pensadors van ser espiritistes, per exemple. En aquell context s'han de situar espais com el Museu Darder i tants altres.
ResponEliminaUn metge li va dir a una cosina meva que del coll cap avall en saben bastant, ells, però que del coll cap amunt -o sigui, del cervell- res de res.
ResponEliminaI també hi ha la figura del 'metge estafador' -metge o el que sigui- que ven fum a bon preu, com el Rocarol de Gente Bien del Rusiñol, a casa ja li diem 'rocarols' a molts d'aquests.
ResponEliminaUn libro imprescindible, este de 100 ideas, de M Bunge.
ResponEliminaSalut
A más de uno, un charcotiano apretón testicular no les vendría nada mal. No los libraría de su notoria e incurable estulticia, pero al menos nos dejarían un rato en paz.
ResponEliminaSalut!
Júlia, hi ha de tot, pero pocs rocarols i molts professionals a la medicina actual, altre cosa seria la paramedicina aquesta per hiopondríacs on per cert veig que hi ha ficada la monja alférez Forcades.
ResponEliminael tinc en pdf Miquel...
ResponEliminaMe apunto Loam, en este sentido apretaconjonciano, soy un gran admirador y seguidor de Monsieur Charcot.
ResponEliminaFue un siglo de intentos,intuición,pero de preocupación social ,hasta entonces
ResponEliminaeran los barberos y algunos con conocimientos de plantas los que trataban de solucionar los problemas de la salud.
Nada que ver con lo actual,ahora se trata de Ciencias de la Salud y digo Ciencias,no intuición.Si uno mira un libro del siglo XIX y lo compara con otro del XXI,de cualquier facultad de Medicina o de Farmacia,las diferencias son abismales,vamos que no tienen nada que ver,en el de XIX,todo son artilugios,en los de ahora Química Orgánica,Matemáticas,Fisicoquimica....En ambas facultades hay un departamento de Historia de la Medicina,resulta curioso ver los libros del XIX.
Los medios tecnológicos aplicados a la salud,tanto al análisis,como a la cura,es que vamos,nada tienen que ver.
No se pueden hacer comparaciones,lo que es cierto, es que ese beneficio actual de la salud,no es para toda la Humanidad,eso si que es una injusticia social,que no se ha solucionado.
Car res, porque ahora hay mucho conocimiento y en el siglo pasado habia poco, aunque el problema actual son las farmacéuticas, no erradican la enfermedad la cronifican para así asegurarse la venta de sus fármacos.
ResponEliminaUno entiende porque la estupidez la tenemos tan arraigada en la sociedad, son siglos de practica y costumbre, y digo la tenemos, que no me excluyo, que conste...
ResponEliminaUn saludo
Daniel, me da que el ser humano es estúpido por naturaleza.
ResponEliminaNo pienses mal,Francesc,las farmacéuticas como tú dices se gastan enormes cantidades de dinero en investigación,luego viene un proceso de legalización muy largo,en que no entra un euro y al final si le aprueban el fármaco,es cuando entra el dinero que hay que reinvertirlo en nuevas investigaciones,para seguir adaptando ese medicamento,porque el ser humano es variable,incluido sus patógenos y sus defensas.Por supuesto que las farmacéuticas bien dotadas,con buenos medios y buenos investigadores ganan mucho dinero,pero no hay que estar en contra de eso.Lo que si debemos estar de acuerdo es que ese bien(el fármaco),debe llegar a todo ser humano que lo necesite y eso es ya difícil,pero de ninguna manera estar en contra de las farmacéuticas,sería retroceder.
ResponEliminarecuerda aquello de que no existe interés mas desinteresado, de acuerdo que investigan, pero los fármacos en general se diseñan para cronificar la enfermedad no para curarla, y eso si hay muchos de estos enfermos, como tengas una enfermedad minoritaria de esas que hay pocos afectados ya puedes ir haciendo testamento, nadie investiga, y eso es por que quizás las grandes farmacéuticas deberían nacionalizarse si este fuera un país con un Gobierno capaz de sacar jugo a la nacionalización no tan solo de las farmacéuticas, sinó de la Banca.
ResponEliminaA ver Francés,estás confundiendo el término crónico.Un fármaco no te cura para siempre,ya te he dicho antes que los patógenos son seres vivos que también luchan por sobrevivir,los virus que son patógenos,pero no se les pueden considerar seres,también se defienden mutando continuamente.Esto es una lucha continua y se diseñan fármacos,no para terminar la lucha en un solo combate,porque es imposible,se diseña para ir ganando la lucha.Al final,la lucha termina ganando el patógeno,porque la Naturaleza es sabía y no nos quiere eternos.Pero que sea lo más tarde posible,por estadística y si somos buenos ,tú y yo hasta los 90 que no está mal.
ResponEliminayo a lo que me refiero es que hay medicamentos que mas que curarla alargan la enfermedad, auque no me hagas caso, yo no tomo nada de nada ol sea que no debo entender mucho del tema, però si tengo claro que el 50% de los medicamentos que se prescriben son inútiles o placebos, i que muchos de ellos van seguidos de teles de plasma o viajes al Caribe para quie hagamos de conejillos de indias, y ahí si que se de que hablo, tengo un conocido visitador médico, y tenia un amigo médico (que a menudo iba para él al herbolario) director de dos hospitales, el segundo el de Terrassa, que en el primer hospital redujo los medicamentos que se daban a los pacientes a menos de la mitad, sabes que pasó, las farmacéuticas viendo el peligro lograron echarle, aunque luego fue de director a otro hospital mas grande, pero aqui ya no recortó medicamentos, le habían escarmentado, o domesticado....
ResponEliminaMalauradament també he conegut de bona tinta aquesta mena de pràctiques, molts metges i visitadors t'ho expliquen 'en privat' però ningú acaba de denunciar res, tothom defensa el seu territori. En el tema dels regalets que feien els laboratoris crec que s'ha posat una mica de control. Encara més, si un metge defugia entrar en el joc era -potser és encara- molt mal vist pel conjunt. Sabent tot això, la veritat, tinc molt poca fe en la medicina convencional actual, una altra cosa es la cirurgia, una cosa tècnica, més aviat. Un dels lemes mèdics més antics és 'no perjudicar' i em temo que això es practica poc, podria explicar molts exemples. I, al capdavall, són humans i també tenen les seves dèries personals, com tots. Si he estat quaranta anys amb criatures i en sé tan poc no crec que els metges sàpiguen gaire més de la seva feina, a més a més hi ha una super especialització exagerada, em temo. Bé, com diu la cançó, sense receptes de metges l'home neix i creix i mor...
ResponElimina