El tràngol d'acompanyar el bestiar de la granja a la mort, una tradició animalista amb 10 anys de pedigrí en el món anglosaxó, guanya adeptes a Espanya - Carles Cols - elperiodico.com
"La meva primera vigília vegana. Sí, hi ha tal cosa. A Espanya, des de fa només un any. En altres latituds, des de fa 10. La idea va néixer a Toronto. La primera vegada que es participa en una d'elles, la sorpresa és fins i tot més gran que la que s'experimenta la primera vegada que se sent parlar d'elles. Potser vostès, que llegeixen aquestes dues paraules juntes per primera vegada, vigília vegana, s'asseuen ara així, sorpresos. Més ho estarien si n'haguessin presenciat una. La cosa consisteix en què un grup de vegans militants, és a dir, aquells que fins i tot substitueixen l'ou de la truita de patates per farina de cigró, es reuneixen a les portes d'un escorxador per acompanyar bens, porcs, vaques i gallines en aquests últims instants de les seves respectives vides, minuts abans de ser escorxats. Els acaricien, els xiuxiuegen paraules amables a cau d'orella, els donen de beure a morro en ampolles de plàstic... Potser és la primera vegada en les seves vides que coneixen el costat amable dels humans. El comiat de vegades desencadena una catarsi. Després de dir adéu a un ramat de xais, dues noies s'abracen i ploren desconsolades durant diversos minuts. Per aquí, a això se li diu vigília vegana, o vigília de tal o qual espècie de bestiar, però en el món anglosaxó, on va néixer aquesta varietat d'activisme, no van amb melindros. Slaughterhouse vigil. Les vigílies de l'escorxador, els diuen.
El més fàcil seria riure una mica carnívores sobre les vigílies, però hi són per alguna cosa, per recordar que no és casual que el matadetos no tinguin finestres. Una advertència abans de prosseguir. El més fàcil seria convertir aquesta crònica en unes riures de carnívor, retratar els vegans de les vigílies com una variant excèntrica dels abrazaárbres, anem a sorprendre al lector amb el més rar de l'experiència, que no és poc, aquestes carantoines al clatell d'una ovella terroritzada, aquest mirar als ulls de l'animal i anunciar, per acabar el repàs, que hi ha una segona part d'aquesta història, de propera publicació, que consisteix en la visita a un santuari, on animals rescatats de les granges conviuen en un ambient de companyonia que desafia les lleis de la natura. L'advertència és que això, el que ve a continuació, es posarà desagradable. Per alguna cosa els escorxadors no tenen finestres.
Les vigílies són pacífiques. Això cal subratllar-ho. Els activistes no tanquen el pas als camions com bandolers. Hi ha un pacte no escrit entre els organitzadors de la trobada, els vigilants de l'escorxador i bona part dels transportistes perquè res es torci. El camió s'atura a les portes del recinte. En el cas aquí narrat, això és dins de Mercabarna, el gran ple de quatre milions d'habitants. La majoria dels camioners que arriben ja saben de què va allò. Durant cinc o 10 minuts, els vegans s'aproximen a la caixa del camió com si fos el monòlit de 2001. Uns fan fotos i altres abeuren el bestiar. Les ovelles tremolen, "Les porten molt assedegades perquè diuen que així la carn sap millor", explica Óscar López, coordinador de la vigília. Va participar en la primera celebrada a Espanya, el novembre del 2017. Des de llavors, cada mes s'en convoquen diverses.
Una vegada que el camió reprèn la marxa, a la zona de descàrrega dels activistes ja no poden accedir. El que s'ha dit abans, hi ha qui plora, i hi ha qui té l'amabilitat d'explicar als quatre carnívors que hem anat fins allà, de nit i amb un fred que pela, el perquè de tota aquesta extravagància. El propòsit immediat -diuen- és reconfortar els animals, ser l'equivalent carcerari del seu últim sopar abans que es converteixin precisament en això, en un sopar, però, a mitjà i llarg termini el pla és omplir el buit narratiu que hi ha entre que l'animal camina i aquest instant final en què és presentat en lluminoses safates al supermercat, primorosament especejat, sense pistes clares del bestiar que temps enrere va ser i sense detalls sobre el cruel que va ser el seu sacrifici, cosa que podria incomodar al consumidor.
Una activista consola a un vedell a l'escorxador de Sabadell / ANNA MAS
"Som aquí per ser testimonis", explica un dels activistes a les portes de l'escorxador de Mercabarna. Així sembla que és. Ell i tots els altres van amb la càmera a la mà per testimoniar que el moment és molt animal, per descomptat en el sentit negatiu del terme. Hi són lliurant un pols. La indústria alimentària, potser per prevenir, fa mesos que ha començat a modular el seu discurs publicitari. En els anuncis de televisió apareixen grangers que canten a cau d'orella de les seves vaques. A la polleria es venen ous de gallines "criades en llibertat". Quina redefinició del lliure albir! López, tota una veganipedia errant, explica per què això és un disbarat. Una gallina realment lliure posaria entre 10 i 15 ous a l'any. Viuria 15. Les gallines ponedores no sobreviuen més de dos anys. Abans de bufar les dues espelmes s'hauran posat entre 400 i 600 ous. A vegades se'ls s'embussen i moren. Això és la versió avícola d' 'El conte de la criada'. La versió porcina no és millor. En algunes granges, l'edat de les truges no s'expressa en anys sinó en el nombre de parts anuals."
Fins aqui el que explica Carles Cols. Cert és per exemple que els animals pateixen quan van a ser sacrificats, recordo una matança del porc a una Masia de Centelles, en varen sacrificar 7 i l'ùltim no volia sortir de la cort, xisclava espantat, com si ho sabés, i recordo tambè al meu gendre que és carnicer, explicar quan anaven a sacrificar els xais que ploraven com nens petits. Però hi ha un fet que els veganistes obliden, és que la vida és aixó, per viure o sobreviure, des del començament uns animals se'n mengen a uns altres,això els que poden, car caldria no oblidar als milions de persones del món que passen gana i no poden menjar, i això és així i ho seguirà sent a tot arreu del planeta, i la culpa si de cas és de qui va crear aquest planeta i el seu sistema de supervivència, com deia el meu pare, si als homínids ens haguessin fet vegetarians, nomès menjariem herbes, però no ho som, i és que en el fons, tota aquesta historia dels vegans no és més que una collonada, el reflexe d'una societat decadent i avorrida, que és perd en bestieses animalistes que no tenen massa sentit ni lógica, que nomès són foteses sense sentit. En el fons és la mateixa bestiesa dels qui es manifesten reclamant justicia pel gos del pidolaire eslové que va matar un municipal, un gos per cert que ja havia atacat persones una altra vegada, i una gent aquesta que es manifesta a la Plaça Sant Jaume, que no els veig ni sento manifestarse quan sovint, massa sovint, hi ha gossos que ataquen i maten a persones grans i nens.
Tot plegat, li doneu les voltes que volgueu és un desori, de gent que com poca feina té, el gat pentina. No estàn bé del terrat els veganistes, com els abraçaarbres i gent que professa altres filies, són carn de psiquiatra, i perillosos en molts casos, la seva actitud afecta a la alimentació dels més menuts i per tant al seu desenvoluppament i creixement, i aixó si que és un problema real pel que ningú es manifesta.
Amb això dels vegans i la gossa i la resta acabarem tots guillats, el pitjor és que ja s'ha convertit en un tema més polèmic que l'independentisme i que ja veig que si arriben al poder els dogmàtics de la qüestió acabarem menjant bledes i fent de criats del gos del barri.
ResponEliminaHay una cosa curiosa desde mi perspectiva.
ResponEliminaEn el matadero (sala de despiece), en Vic, se sabía que había que tener una especial sincronización entre la entrada de los camiones y el tiempo de espera para entrar en el matadero, me refiero a los cerdos.
Los cerdos son animales inteligentes, y no poco. Cuando por lo que fuera esperaban en al camióna más de 30/35 minutos para su descarga al matadero se ponían histéricos, como sabiendo lo que les iba a pasar.
Aquello, como estaba en el exterior del recinto, no se podía permitir, por lo que el tiempo de espera debía ser más corto, por lo que en más de una ocasión el camión tenía que dar vueltas al polígono con toda la carga en su interior, esperando la orden de entrada.
Y dos. Se ponían tan impertinentes que empezaban a pelearse entre ellos y les subía el PH a más del 5´5, cosa que hacía que se pusiera roja, como con fiebre, y la hacía incomestible.
Es muy curioso.
Ostres Júlia, bledes si que no, no les suporto.
ResponEliminaAixó que dius dels porcs, és tal qual Miquel, és el que explico jo del seté porc a la Masia de Centelles.
ResponEliminaEl animal,tiene sistema nervioso,cerebro,por lo tanto sufre el dolor.No ha desarrollado inteligencia,no sabe de dónde,ni el porqué de aquel dolor,trata de huir o defenderse.No hay nada más que ver cuando el toro agoniza en una plaza de toros.
ResponEliminaLas proteínas son necesarias,pero las hay de origen vegetal,tarde o temprano,por sentido económico,sustituirán a las de origen animal y seremos menos animarles,dicen que somos lo que comemos,cosa que no es verdad,por mucho corazón que comamos,no somos más buenos.
Pues eso, a comer hamburguesas de soja.
vale vale, pero ¿y el jamón ibérico que?, ¿y los embutidos en general?.
ResponElimina
ResponEliminaYo soy un firme defensor del veganismo-comunismo, cuanta menos gente coma carne mejor, pero lo vegetal para ellos. Aquí me tienes defendiendo la salud publica.. y sin darme importancia..
Un saludo
veganismo-comunismo-gilipuà, pero tienes razón, cuanto menos coman carne los otros, mejor para nosotros.
ResponEliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaM'agraden molt els animals, m'agrada veurel's en llibertat perque igual que nosaltres tots procuren el seu tallet abans d'anar a dormir, per ells i pels seus fillets, hi hà buitres que es mengen els cadàvers humans per sobreviure, per tant no és una qüestió de força sino d'intel·ligència. Les opcions veganes son molt respectables sempre i quant no et carreguis la fotosintesis en una bullida.. hi hà coses que no es pensen amb el cor ni es fan amb el cap, son instints naturals, fer la truita de patata amb ous és part d'un isntint natural, posar-hi farina de cigró és tenir ganes d'encabronar no a la gallina sino a la bèstia que un porta a dins...jo ho deixaria tot com està, els cigrons rodons ni humus ni hosties sofregits amb una mica de tomaquet i uns ous dusos o tal qual al costat de la carn d'olla.. i plorem, cullons plorem, que molta gent no té res per menjar..
ResponEliminaalgo de eso hay, a veces también es un problema de inseguridad.
ResponEliminaGemma, ho has definit perfectament, hi ha molta gent que no té res per menjar, aixó ens hauria de preocupar més que ser vega o animalista, pero tampoc és fàcil, no n'hi ha prou en apuntar-se a dues o tres ONG i donar uns dinerons cada mes, però és que tampoc podem fer gran cosa més.
ResponEliminaAquestes preocupacions són, efectivament, preocupacions de gent ben peixada que pot triar que vol menjar, en èpoques de fams de veritat la gent retorna, si cal, al canibalisme. Per altra banda, uns animals se'n mengen uns altres, no sé com ho interpreten, això, els dogmàtics, la veritat. Un altre tema és el tracte que es dóna als animals, que també es podria interpretar com racisme, una rata potser té tan dret a viure com una balena en perill d'extinció o un gosset domèstic. El tema de les 'mascotes' -ja no són ni gats ni gossos, es veu- genera molt de negoci, tan sols cal veure les seccions dedicades a aquests animalons que hi ha als súpers o les botigues dedicades a ells -sastreries, perruqueries...- En el fons, tot és negoci i sempre hi ha qui se n'aprofita. No negaré que és un tema per al debat, avui la relació amb els animals ha canviat, però els fonamentalistes fan por.
ResponEliminaEl porc és més intel·ligent que no pas el gos, per exemple. Tenir un gos en un piset i tractar-lo com si fos una criatura jo crec que també és un tipus de maltractament.
ResponEliminaEls gossets petits s'adapten bé, el que no entenc es el que tenen gossos dpaquests grossos tancats en un pis. Amb els gats no hi ha problema, tenen vida propia i van a la seva. Pitjor, molt pitjor i cruel em sembla tenir ocells tancats en una gabia.
ResponEliminaEls fonamentalistes de qualsevol causa fan por, cert, i cert és tambè que les seves preocupacions en aquest cas dels Vegans pels animals són relatives fins i tot diria que una mica epatants, sobretot pel que dius, que van ben peixats.
ResponEliminaInsisto lo mejor es que saquemos del campo cercano,todos los principios activos necesarios para vivir,ya lo hacemos con los hidratos de carbono,las grasas vegetales y debemos hacerlo con las proteínas de origen vegetal,por economía y salud,de lo contrario tendremos que comernos los animales una y otra vez ,en diferentes formas,que ya ocurre.Garbanzos,habichuelas,soja...Ese es el menú ideal ,habría para todos.
ResponEliminaÉs que els ocells engabiats pràcticament han desaparegut, és curiós, abans tothom en tenia. Aixo també es valorable, periquitos i canaris ja eren 'domèstics' i si se'ls deixava en llibertat tenien poques possibilitats de sobreviure, una altra cosa són els verdums, les caderneres. Tot va a modes, fins i tot, això. Un dels disbarats que es fan amb els gossos es això de voler conservar 'la raça' cosa que els fa més vulnerables, també passaria amb els humans però ja ens anem barrejant i cada dia més. Si arribem a la conclusió de què no hem de menjar animals no sé com justificarem que els animals mengin animals, em temo que ens creiem menys animals del que som, la veritat.
ResponEliminaeso eso, potaje de lentejas que me toca el sábado. Los garbanzos también los ponemos en la 'carn d'olla'. Piensa que en casa no se tira nada de comida, todo se recicla y aprovecha, si no se acaba al mediodía pasa a la noche, hasta hacemos bocadillos de allioli si sobra o de croquetas. Pero así ha sido desde el primer dia, quizás por lo que nos enseñaron nuestros padres que venían de una guerra i la postguerra.
ResponEliminaAy Júlia, aixó deu ser a BCN, a Sabadell almenys els gitanos en tenen molts d'ocells que els treuen al carrer amb les seves gàbies i s'en poden ajuntar quinze o vint en diferents llocs. A les cases és cert que n'hi ha molts menys.
ResponEliminaHablando de pájaros,ayer por el jardín se metió en casa un canario precioso y cantarín,los nietos locos de alegría,estuvo revoloteando por toda la casa,pero ni sabe comer ni beber,lógico si su vida ha sido en una jaula,así que lo he metido en una caja de cartón agujereada y parece ser que en la guardería del nieto lo quieren adoptar,que alivio.Hoy mismo lo llevo.
ResponEliminaTuve una perrita,que duró muchos años,no tuve valor para acompañarla a su sacrificio,lo hicieron mi mujer y mi hija,como en todo las mujeres son más fuertes,aunque lloraron lo suyo,según me dijeron.La pobre perrita estaba muy decadente en sus 15 años,el veterinario nos aconsejó el sacrificio digno.
Yo tuve que sacrificar a una perra que teníamos en casa con 16 años, fui a la veterinaria de Palau, estaba muy mal la perra, tenia epilepsia entre otras cosas, fíjate que la medicación que le daba requería el DNI en la Farmacia porque se ve que la toman los drogadictos. Volví de Palau en el coche después de sacrificarla llorando como una magdalena, y eso que no me gustan mucho los animales.
ResponEliminaSi es pogués fer més, en aixo de la fam..tu ho faries, no en tinc cap dubte..
ResponEliminasempre es pot fer més del que es fa, en aixó i amb tot en general.
ResponEliminaT,escolto...que més podem fer nosaltres a part de no llençar el menjar, contribuir en alguna ONG i ajudar als qui tenim al voltant que ho necessiten? Jo també sento que podríem fer més però no sé com..
ResponElimina