Víctimes de la Rambla: "L'Estat ha estat responsable 'in vigilando' de l'imam de Ripoll". Després de les noves revelacions de com la Policia Nacional controlava al cervell dels atemptats de l'17-A fins poc abans de la massacre gihadista de 2017, la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats pel Terrorisme, personada com a acusació popular en la causa, considera que "s'estan confirmant les sospites que es va cometre algun tipus d'error estratègic en la vigilància de Abdelbaki És Satty", però el Govern ho oculta declarant-ho "matèria reservada".
A mesura que es coneixen nous fets sobre la vigilància policial a què va ser sotmès l'imam de Ripoll fins molt poc abans dels atemptats de Barcelona i Cambrils, més clar queda que les forces de seguretat de l'Estat tenien controlat fins a l'últim moment al cervell de la matança, en què van morir 17 persones -inclosos dos nens petits- i un centenar van patir greus ferides. Així que moltes d'aquestes víctimes, com el pare de Xavi -assassinat amb només 3 anys mentre passejava per la Rambla-, s'han indignat en descobrir ara una cosa que es mantenia ocult en el secret del sumari: la Policia Nacional va acudir en tres ocasions a la Comunitat Islàmica Annour de Ripoll per interessar-se per Abdelbaki És Satty, l'imam que estava en aquests moments estaba organitzant el grup de terroristes i fabricant l'arsenal d'explosius que va acabar esclatant a Alcanar, morint ell mateix en la deflagració.
I la indignació s'ha estès en nombrosos àmbits catalans perquè aquesta revelació es produeix menys d'una setmana després que la secretària d'Estat de Seguretat, Ana María Botella, evités respondre a les preguntes del senador del PDeCAT Josep Lluís Cleries sobre les relacions entre el imant de Ripoll i el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), al·legant que això està classificat com a "matèria reservada".
Botella va al·legar que el director dels serveis secrets, el general Félix Sanz Roldán, ja havia donat explicacions -a porta tancada- al març davant la Comissió de Secrets Oficials del Congrés, on va admetre que el CNI va mantenir contactes amb l'imam quan estava acabant de complir condemna a la presó de Castelló, en 2014. Segons aquesta versió, el CNI es va limitar a complir "els protocols antiterroristes" d'interrogar tot el que admet haver mantingut contactes amb jihadistes, com va al·legar És Satty en la seva defensa -va adduir que el van forçar a portar una partida de droga- després de ser detingut el 2010 per tràfic d'haixix.
"Això que és matèria reservada ens retrotrau a fa 30 anys, després de l'atemptat d'Hipercor, quan es constataven greus errors dels cossos de seguretat però el Govern es va negar a admetre durant els gairebé vuit anys que vam trigar a aconseguir que la Justícia condemnés a l'Estat com a responsable civil subsidiari de la matança terrorista", subratlla Roberto Manrique Ripoll, assessor de la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats pel Terrorisme, que s'ha personat com a acusació popular en la causa dels atemptats de la Rambla i Cambrils.
Manrique, ell mateix víctima a Hipercor, recorda: "Vam haver de ser 13 víctimes, que ni tan sols ens coneixíem abans, els que ens organitzessim per emprendre accions judicials i l'Estat no col·laborava, igual que no ho fa ara, ni tan sols a l'hora de facilitar-te les dades dels afectats ".
Perquè "el que és matèria reservada és tornar a amagar a Espanya. Tant a França, com a Alemanya o Anglaterra, països que han patit atemptats jihadistes, s'han emprès immediatament comissions de investigació parlamentàries per esbrinar les fallades de seguretat i intel·ligència que van portar a les matances, i tots han col·laborat", explica Manrique.
"Aquí, en canvi, es prohibeixen investigacions, s'oculten dades, s'impedeix la formació d'una comissió d'investigació al Congrés. És molt dur per a nosaltres assumir aquest comportament de l'Estat, quan aquí a Catalunya al Parlament ha posat en marxa una comissió d'investigació. Tan difícil és que l'Estat espanyol intenti esbrinar si s'ha fet alguna cosa malament? "
El testimoni del secretari de la Comunitat Annour - Ha estat, precisament, en el marc dels treballs d'aquesta comissió d'investigació del Parlament on Hamid Barbach, secretari de la Comunitat Islàmica Annour de Ripoll, va revelar a preguntes dels diputats: "Recordo que dues vegades, poc abans dels atemptats, ens van visitar dos policies [al centre islàmic]. Preguntant per Abdelbaki és Satty, si és aquí, com està la cosa, com estem "...
Els parlamentaris que es van desplaçar fins a Ripoll per interrogar Barbach van descobrir així que la Brigada d'Informació del Cos Nacional de Policia de Girona estava vigilant el comportament de l'imam gihadista i verificant si tenia els papers en regla. La primera visita dels policies al centre islàmic va ser sense avisar; la segona amb cita prèviament concertada.
En una tercera ocasió, la Policia Nacional va trucar a través d'"un número de telèfon ocult" i van avisar que volien veure el registre de l'entitat. Aquesta crida consta en el sumari perquè la investigació dels Mossos va esbrinar que el Cos Nacional de Policia va trucar a la Comunitat Annour per demanar els estatuts de l'entitat i la documentació d'Es Satty. Però el dia que la policia va proposar anar a buscar aquests papers els responsables del centre tenien una reunió concertada a la mesquita de Manlleu i es van limitar a deixar la documentació sol·licitada a la bústia de l'entitat perquè la recollissin els agents.  PUBLICO.ES

Per cert, a 'el Periódico' que tanta feinada varen tenir intentant culpar als mossos dels atemptats, no han donat la noticia. Curiós si més no el seu rigor informatiu.