HIPERCOR, RESPONSABILITAT COMPARTIDA


Avui que amb pompa i circumstància els Governs de la Generalitat i Espanyol han rendit un convencional homenatge a les víctimes de l'atemptat d'Hipercor, cal recordar com es varen produïr els tràgics fets avui ha fet trenta anys. 
Que quedi clar que el responsable de l'atemptat d'Hipercor, va ser ETA, però la inoperància de la Policia espanyola hi va tenir molt a veure en la dramàtica realització de l'atemptat i les seves conseqüències. Caldria saber si aquesta inoperància, va ser negligència i dins d'aquesta negligència, si va ser interessada o no. Quan al tracte donat als familiars de les víctimes, no entenc perquè s'han de presentar tantes excuses. Als familiars de les víctimes del terrorisme de l'Estat n'hi han donat menys de tracte, per a no dir cap, i en són moltes més. Quan al final d'ETA, no va començar a Hipercor, va ser l'11-M, el dia en que uns professionals del terrorisme els varen ensenyar als etarres que eren uns aprenents. Tot i aixi el deixar que es produís l'atemptat de manera més o menys conscient per part de la policia (no puc creure en la negligència), els va anar molt bé per perjudicar la banda, 40.000 vots a HB a les últimes eleccions catalanes, començaven a ser un greu problema. Ah! i que ningú s'enganyi, tan per ETA com per la Policia, les víctimes no deixen de ser poc més que danys col·laterals.

L'atemptat es va produir el dia de màxima venda a la tarda, un divendres a les 16 hores ... Els d'Eta, van telefonar 3 vegades, la primera d'elles 1 hora abans, i està demostrat en el sumari. Van revisar i no v aren trobar res... van tornar a trucar 2 vegades més (està en el sumari) i, van tornar a inspeccionar i en comptes de desallotjar el pàrquing, com era divendres i per a les 6 de la tarda s'esperava afluència de públic, es va desoir les trucades com si fos una broma de mal gust. Perquè l'obligació del director d'Hipercor era la de tancar la botiga desallotjant la gent del seu interior, personal inclòs. Però això no era rendible ... i es va premiar la caixa registradora que no el personal i la clientela... Aquesta és l'altra visió de la qual mai s'ha parlat, perquè no li interessa al Corte Inglés ni a la Policía.... Com deia al començament això no eximeix a Eta de l'autoria i responsabilitat de l'atemptat i de les víctimes, pero la responsabilitat és en certa manera compartida.
Comparteix:  

Comentaris

 1. Jo no ho veig així, la responsabilitat és dels qui posen la bomba. En aquella època hi havia trucades habituals a tota mena de llocs amb amenaces de bomba, a la nostra escola, el mateix, no és estrany que hi hagués negligència o que no es prenguessin prou mides, en general es considerava que per aquí Catalunya no en farien de grosses. Malauradament hi ha hagut durant anys una certa simpatia subliminal per ETA i diria que encara dura per moltes bandes.

  ResponElimina
 2. Més escandalós encara ha estat l'oblit de l'atemptat de Vic, fins fa quatre dies, com qui diu. Ens ho hem de fer mirar, tot plegat. Vaig sentir molta gent progre clamant allò de eta, eta, más metralleta i coses pitjors.

  ResponElimina
 3. que la responsabilitat és dels qui posen la bomba, ho dic al començament, pero va haver-hi massa negligencies per l'altra banda, no és cert que hi haguessin tantes trucades falses d'amenaces de bomba, a banda que en aquest cas els que avisaven ho especificaven clarament.

  ResponElimina
 4. Mentre ETA assassinava militars o guardia civils no es consideraba greu, era una guerra contra el Govern Franquista, i en una guerra hi ha víctimes, per aixó l'atemptat a la Caserna de Vic no es va recolzar com es mereixia, potser, en aquells moments es va oblidar que els Guardies Civils tambè eren persones així com els seus familiars, i els nens, recorda la imatge d'un Guardia Civil amb un nen en braços. Pero, és cert que aquest atemptat ha quedat relegat a un segon terme, com si molestés, durant anys i anys allí hi havia el solar abandonat, crec que no fa massa varen fer-hi un acte d'homenatge.

  ResponElimina
 5. Toalmente de acuerdo en tu última parte.
  TOTALMENTE.

  Lo primero decir que hay que ser muy hijo de puta para poner una bomba en un supermercado, donde sólo van civiles.
  Lo segundo, y a lo que vamos. Se llamó tres veces , tres. Lo dicen los de la eta (con minúsculas) y lo corrobora la policía.
  Era viernes, fin de semana, de cuando los viernes y los martes se hacía cajón, mucho cajón. Creo que ya una vez te lo comenté.
  Revisaron lo que quisieron, poco y mal, porque tampoco estaban para perder el tiempo los de Hipercor.
  No se encontró nada (craso error, por lo que se vió después), y el director, como no podía ser de otra manera, aquello de la pasta es la pasta se volvió a cumplir, dijo que de cerrar nada, y ordenó abrir las puertas.

  Cada uno saque sus conclusiones, la mía es que la gente de Barcelona que ha vuelto a pisar el Hipercor es completamente imbécil. Nadie, por amor propio y por respeto a los muertos y por dignidad personal tendría que entrar allí. Haría años que sería un parquing, o un almacén chino, pero el Corte Inglés allí no triunfaría, al igual para otra ocasión ya sabrían que se tendría que cerrar.

  Tres) La informació la e de primera mano por cuando se hicieron las olimpiadas del 92 , dado que vino la policía a la AAVV y nos explicó que hacer con el Mdo de Sant Antoni y las medidas de seguridad que se adoptaban a raíz de lo del Hipercor, por había alguna amenaza de bomba. Allí estábamos el presidente del mercado, el secretario, la AAVV en pleno, el jefe de la Urbana, el de la policía Nacional, el delegado de Gobierno y un representante del Ay untamiento.

  ResponElimina
 6. Eta solia fer els atemptats en divendres o dissabte, el motiu és que abans el dia que es venien més diaris era el diumenge, i no és broma, és màrqueting.

  ResponElimina
 7. Y otra cosa, amic, no menos importante; estoy hasta el moño de que nuestros partidos políticos, léase la CUP y parte de ER (no toda, hay que decirlo), se alineen con las tésis de la banda, de tal manera que dejan de asistir a las efemérides (ayer con lo de Hipercor), o aplauden cuando se han de posicionar a favor de quien está con la banda (léase Bildu).
  Eta no ha muerto. Eta no ha entregado las armas. Parte de su militancia no sólo no ha pedido perdón a las víctimas sino que se sonríen delante las cámaras.
  Y te pongo una noticia de esta mañana. Y la pregunta ¿ Qué pensaríamos nosotros si tuvieramos un hijo, un padre, un hermano, la mujer, el marido, asesinado por eta y el crimen si resolver porque no sabemos quien fue el ejecutor ?

  El Parlamento Europeo investigará los 379 asesinatos cometidos por la banda terrorista ETA que aún no tienen autor conocido ni condenado. La institución admitió a trámite el pasado 30 de mayo una iniciativa propuesta por la asociación de víctimas Dignidad y Justicia para hacer todo lo posible por solventar esta situación, con lo que en las próximas semanas comenzarán a llevarse a cabo medidas de todo tipo que tratarán de pedir explicaciones e impulsar la resolución de todos estos asuntos con el fin de hacer todo lo posible para que no queden impunes.

  ResponElimina
 8. Tens tota la raó, Bildu diuen que no hi varen anar, per 'no molestar', aqui no hem acabat de fer net en aquesta qüestió, i no s'ho valen mitges tintes, els morts morts estàn i clamen justicia.

  ResponElimina
 9. "Perquè l'obligació del director d'Hipercor era la de tancar la botiga desallotjant la gent del seu interior, personal inclòs. Però això no era rendible ... i es va premiar la caixa registradora que no el personal i la clientela... Aquesta és l'altra visió de la qual mai s'ha parlat, perquè no li interessa al Corte Inglés ni a la Policía.... Com deia al començament això no eximeix a Eta de l'autoria i responsabilitat de l'atemptat i de les víctimes, pero la responsabilitat és en certa manera compartida."

  Tota la raó, Francesc, tota. I no només "en certa manera", tenen la seva responsabilitat en la tragèdia, la que aquesta sigui, però la tenen.

  ResponElimina
 10. Però no us amoïneu, que per Espanya és més greu el que passa a Catalunya que tots els morts i víctimes de l'ETA.

  ResponElimina
 11. Els preocupa més que una consellera compri unes urnes, això si que és greu.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada