A Huelva, amb una quarta part dels treballadors a l'atur, només s'inscriuen 1.000 persones per 23.000 vacants en la campanya de la maduixa. L'oferta de 23.000 places del Servei Andalús d'Ocupació (SAE) per reclutar mà d'obra per a la recollida de la maduixa a Huelva ha estat resposta per 970 persones, el que suposa que només el 4,2% dels aturats inscrits s'han interessat per la mateixa.
Així ho han indicat a l'Agència Efe fonts sindicals, que han precisat que, tot i l'alt nivell d'atur a la zona, la resposta ha estat escassa; cosa que ja ha succeït altres anys, fins i tot tenint en compte que la campanya suposa la major oferta d'ocupació de l'any en diverses comarques de la província de Huelva. Aquest any el SAE ha ofert més del doble de places que el 2018, quan van ser 11.000, però tal com va passar l'any passat, l'oferta de persones interessades no ha arribat al miler.
Les fonts han lamentat una resposta tan escassa en una província que frega el 25% d'atur, el que farà que, de nou, calgui recórrer a un alt percentatge de mà d'obra immigrant per cobrir la demanda, ja que es calcula que, en total, comptant amb les empreses que ja tenen la seva mà d'obra contractada, poden treballar unes 100.000 persones en aquestes tasques.
Per cobrir tots els buits, les diferents associacions i organitzacions agràries s'han desplaçat al Marroc, per ultimar la selecció de 7.500 temporeres, coordinada per tècnics de Freshuelva, UPA, Asaja i COAG. Malgrat que el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social ha autoritzat per a aquesta campanya a la contractació de 19.179 treballadores en origen en aquest país, la selecció només ha estat de 7.500, ja que la resta, unes 11.500, són repetidores. Les persones seleccionades es desplaçaran a la província d'Huelva de forma esglaonada en tres fases, els dies 1 de febrer i 21 de març.
A la vista del que s'ha exposat s'entén que vinguin immigrants a treballar al camp, els desocupats de Huelva i d'altres llocs no volen fer segons quins treballs, segurament molt mal pagats per a ells i raonablement ben pagats per als immigrants o marroquins que els acaben exercint. Caldria potser revisar la situació d'aquest 23% d'aturats a la provincia de Huelva, o malviuen per sota del límit de la pobresa o aquí hi ha alguna cosa soterrada que s'escapa a les autoritats. Que lluny queden aquells temps en què tants espanyols anaven a França a la verema, temps que em sembla hem oblidat.




A pleret anem
a collir maduixes,
no les cullis nina
que et veuré les cuixes.
A pleret anem
a collir verdures,
ai sagala
que em venen calentures.
A pleret anem
a buscar petxines
em deleixo xiqueta
per acariciar tes sines.
A pleret anem
a pleret tornem
i pel camí a estonetes
ens estimem.



A la manera d'en Joan Salvat