Dimarts passat, durant El Judici, Jordi Turull va dir-li a l'excelentissim senyor fiscal que "la Generalitat no funciona amb paper carbó". El Paco no és excelentissim, ni señoria, és el Paco I punt. El Paco pels qui no estiguin enganxats a la mare i el pare de tots els judicis, és el senyor que es cuida de la informática ofimatica i power point de la sala, o sia l'informàtic, el de la pantalla com l'Oscar Andreu. La Pilar és la que reparteix aigua i vigila que ningú faci servir els mòbils.
Tot aquest feix de papers s'introduia dins una màquina d'escriure, normalment una Lexicon 80 de la casa Olivetti. Una màquina d'escriure és com un ordinador però sense endollar, aleshores un cop introdüit el gruix dels papers en el 'rodillo' de la Olivetti, s'escrivien parauletes normalment amb dos dits, i el paper carbó calcava l'escrit o sia que en una sola vegada s'aconseguien tres textos o quatre si es posaba més paper carbó i folis.
El paper si era de barba, que era més bo i dificil d'usar en una màquina d'escriure, era de la casa Justa Gvarro de Barcelona, que de fet no era Justa ni Gvarra, pero que feia patxoca.
El paper carbó era un material indispensable per disparar des d’aquelles màquines d’escriure dissenyades amb un rigor d’enginyeria cuirassada, eren com tancs sense canó. Fins que, a finals dels setanta, van començar a aparèixer uns papers en aquells temps revolucionaris, que incorporaven la seva pròpia còpia, amb un color blau que perdurava menys que la sòlida foscor original. De manera que, superat el primer moment, vam tornar a recuperar el paper carbó.El que era dificil d'aplicar encara que és un invent posterior en el temps, era el Typex, el Typex era una ampolleta amb un tap que duia incorporat un pinzellet que sucant el líquid blanc sobre l'error que s'havia comès a l'escriure el tapaba i es podia reescriure a sobre, peró clar, aplicar Typex a tres copies era lent i complicat.
El que si és important i s'ha de tenir en compte, és què les màquines d'escriure fossin de la marca Olivetti o Underwood, mai es penjàven ni es quedaven sense wifi. Però l’arribada dels primers ordinadors va marcar la fi irreversible del paper, del carbó i la Olivetti, llevat de l'Espinàs que encara hi escriu. I mireu, ves que encara un dia d'aquests no peti el núvol, i hàgim de tornar a la Olivetti el paper i el carbó.
https://es.m.wikipedia.org/wiki/MiFi
ResponEliminaSi no hay señal no hay wifi ni mifi.
El mifi lo que hará es la función que antes hacia el papel carbón pero si alguien no pulsa la tecla, si no hay señal, no hay recepción, y si no recibes, no puedes repetir, en tantos folios tengas y vayas con ellos a donde quieras. Esto es así y lo seguirá siendo porque si no las telefónicas pondrían en los satélites tuwifi y desde allí lo petariamos todos sin cables ni routers y en una sola factura que tendría que pagar el estado y las bancas porque no es normal que tengas que tener un número de móvil con internet para poder operar en tus cuentas, pero es así, nos tendremos que adaptar a esta normalidad yo pago para que tú, banco, me des servicio, ese es su mifi y el interés en que tú lo tengas allá donde vayas. Hay más intereses pero este es uno.
...pero aleshores ja no hi hauria negoci i aqui del que es tracta és de que paguem per tot.
Eliminagracies per l'enllaç...
EliminaNo sabem què pot passar, però escriure a l'ordinador, ja al principi dels ordinadors, sense necessitat de paper carbó ni de wifi, va ser per a mi una cosa extraordinària així que no cridem el mal temps que si ve ja ens espavilarem. A l'escola tiràvem del ciclostil, es calcaven les imatges amb el punxó damunt de la cera. Un altre invent escolar eren uns clixés que aconseguien unes vint-i-poques còpies, amb una mena de paper carbó especial que s'imprimia damunt d'una gelatina casolana situada sobre una safata d'anar al forn i que t'ensenyaven a fer als cursets sobre Freinet, com que la gelatina duia també sucre en una ocasió una corrua de formigues va envair l'espai i es va situar a dins de la pasteta. Tot ha canviat, com la fotografia, i moltes nostàlgies responen a la percepció de què, de forma inevitable, la vida passa. Amb l'arribada de la llum elèctrica generalitzada ja es van fer moltes consideracions sobre el fet que quan fallés encendríem l'espelma o el llum d'oli, en ocasions ha estat així, però cada vegada menys, les coses com siguin. Tenim wifis i mifis per estona.
ResponEliminaai Júlia, el problema es que si tenim wifi per estona tindrem tambè twitter per estona.
EliminaEm sap greu llençar dues màquines d'escriure que tinc per casa. Per cert, quan feia el comerç i n'aprenia no tenia màquina pròpia, el pare en va llogar una, així eren les coses en temps difícils i mitificats.
ResponEliminajo encara en conservo una, bé, la tinc deixada pero encara és meva, el que no sé perquè la vaig deixar.
EliminaUmm a que hay algo de familia entre el paper-carbó y el puig-carbó???????
ResponEliminaEl Puig-cabró, pensa que d'adolescent a l'escola em deien Puig-cabró, off course, i el que més m'ho deia es deia Puigdellivol.
EliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaeso iba a decir, que el papel de barba de Guarro iba muy bien para las acuarelas. Los otros dos no los conozco.
EliminaDe dos dedos nada,todos los dedos de las dos manos y sin mirar al teclado,para eso mi papá me pagó un curso de mecanografía en una academia de señoritas.En la mili me sirvió de mucho y hasta ahora.Como he seguido todos los pasos que indica Julia,no me repito.Con el
ResponEliminapapel de carbón también se calcaba de una hoja a otra un dibujo,pasando el lápiz en una de
las hojas.El Guarro era ideal para la tinta China,en los planos,entonces había un trabajo muy bien remunerado,el delineante,ya desaparecido,por los ordenadores.No hay vuelta atrás
Con dos dedos me refiero a la mayoria de a gente, a mi ya de mas mayor me tenia maravillado una señora del juzgado que atendía a la gente mientras iba escribiendo con todos los dedos sin tan siquiera mirar la máquina.
EliminaEn cuanto al papel de barba yo aún lo uso para los còmics.