El delicte d’odi va quedar incorporat al Codi Penal l’any 1995 després d’una  lluita de diversos col·lectius amb la intenció de protegir diverses minories d’atacs per motius racistes o altres referents a la ideologia, religiosos, d’orientació o identitat sexual, per raó de gènere o discapacitat. El que està passant ara és que tant la fiscalia com les forces de seguretat de l’Estat espanyol, emparant-se en aquest delicte, han denunciat persones que han manifestat públicament el seu rebuig a l’actuació de les institucions de l’Estat envers Catalunya, sobretot en el cas de la repressió policial de l’1-O.  

Em pregunto com deu ser la cara d'odi d'una persona. Com es pot saber que una cara desprèn odi?. Ho dic per què em sorprèn quan sento a Guàrdies civils dir que mai havien vist tant d'odi reflectit en la cara d'unes persones com les que han vist a ran dels fets del registre a Unipost o la Conselleria d'Exteriors, cares que no se veure a ningú en visionar els vídeos que Marchena no deixa veure, i ja entenc que aquesta insistencia en parlar d'odi està induïda per la Fiscalia als seus testimonis per poder acusar de rebelió als procesats. Suposo o entenc que en un judici tot s'hi val, però tant parlar d'odi cansa, molesta i enfurisma, per què no és cert, i em porta a recordar unes paraules de fuster quan deia: m'odien i això no té importància, però m'obliguen a odiar-los, i això si que en té.

L'odi no té cara, la cara de l'odi és la cara de l'instant. Aquests Guàrdies civils tan ben ensinistrats es veu que no han anat a veure mai un partit de fútbol de tercera divisió, que li ho preguntin a un arbitre o als arbitres assistents, aquests si que han vist cares d'odi, i cal recordar que són minoria.
Les preguntes que em faig són: odiar és delicte? veure mirades d'odi, és delicte? reflectir odi en la mirada, és delicte?, com és pot mesurar l'odi en una cara o una mirada?, i l'última, ¿estem parlat de reflectir odi, o indignació? davant d'uns individus uniformats i armats que han vingut a pegar-te al crit d'ànim de "a por ellos"