Elss mossos retiren als manifestants asseguts a la calçada davant la Conselleria de Exteriors a la Via Laietana el 20 de septiembre. TONI ALBIR / EFE
Reconec que estic enganxat via radio o tele al judici, és un exercici de recreació del que hem vist tantes vegades a les pel·lícules però ara en un cas real.  En el cas de la televisió és molt interessant per fixar-se amb les expressions dels declarants, dels advocats, fiscalia, o els jutges. Hi ha molta miseria humana en general i poques declaracions serioses i serenes, llevat de la del Major Trapero que hagin destil·lat honestedad i professionalitat.
Ahir varen començar les declaracions dels Guàrdies Civils, dels qui no vàrem poder veure les imatges. S'entèn després d'escoltar-los; no sé qui els ha preparat, qui els ha alliçonat per que menteixin o distorsionin els fets de l'1-O per fer-los quadrar amb les acusacions de la Fiscalia, però els han ensinistrat maldestrament, sobretot el tercer Guardia Civil, l'home que parla de Terror a la  Vía Laietana. Pot ser que el Guàrdia Civil P35979V desconegui que hi ha videos del lloc dels fets que desmenteixen totalment les seves delirants declaracions. Ara, com que els vídeos no es poden exhibir en el judici segons Marchena arbitrariament ha decidit...

"Els successos davant de la Conselleria d'Exteriors - El tercer guàrdia civil, P35979V, va introduir en la sessió l'element més terrorífic, això per al cas que Netflix vulgui fer una versió gore. Sabíem dels incidents ocorreguts aquell dia davant de la Conselleria d'Economia amb desenes de milers de persones protestant contra les detencions. Resulta que tot això no va ser res comparat amb el registre de la Conselleria d'Acció Exterior, on estava P35979V. Allà unes 200 persones es van manifestar davant l'edifici situat a Via Laietana, a Barcelona.
Pel que va explicar el guàrdia civil, semblaven 200 espartans molt enfurismats. "Si tot aquest tumult assalta el departament, els efectes haurien estat devastadors", va dir al principi. Tumult, aquesta paraula que apareix en l'escrit d'acusació de la Fiscalia. Després va haver de treure de l'edifici a la secretària judicial quan "les amenaces de mort ja eren alguna cosa suau comparat amb el que estava passant". És difícil pensar en un context en què hi hagi alguna cosa pitjor que amenaces de mort, excepte la mort o danys físics molt greus.
Quan va ficar a la secretària en un cotxe, els manifestants van sacsejar el vehicle i ella es va posar a plorar, segons l'agent. Després va treure al detingut i alguns d'ells van voler emportar-se'l, se suposa que per alliberar-lo. El detingut també va tenir dret a frase en el relat: "El detingut no donava crèdit al que estava vivint. Només deia: Traieu-me d'aquí". Hi havia entre cinc i deu metres entre la porta de l'edifici i el cotxe, segons l'agent. Les fotos indiquen que la distància era molt inferior.(dos o tres metres)
Què feien els mossos que eren a la zona?, va preguntar el fiscal. "Miraven", va respondre el testimoni. És com dir que no feien res.
Les imatges d'aquest dia demostren que això no és cert. Els mossos van intentar protegir els guàrdies civils i desallotjar els manifestants que estaven tirats a terra. Les fotos confirmen que hi va haver moments d'autèntica tensió amb manifestants, guàrdies civils i mossos, gairebé junts quan els segons van deixar l'edifici. Un grup de persones es va tirar a la calçada per impedir que els guàrdies civils abandonessin la zona amb els seus vehicles fins que els mossos els van aixecar del terra.
Els mossos retiren als manifestants asseguts a la calçada davant de la Conselleria d'Exteriors de la Generalitat a Via Laietana el 20 de setembre de 2017 en acabar els guàrdies civils el registre.
Però no n'hi havia prou amb revelar uns fets molt poc coneguts fins ara, a diferència dels de la Conselleria d'Economia. P35979V va donar a entendre que mai abans havia passat per una situació tan violenta i això que havia tingut una experiència de 25 anys en un grup policial antidroga, en la investigació de grans narcotraficants i en registres en "barris molt conflictius".
Cap dels protagonistes dels incidents de Via Laietana va patir lesions. Ni guàrdies civils, ni mossos, ni manifestants. Encara hi ha més. P35979V va al·legar que va passar pel carrer en un cotxe oficial la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, avui al banc dels acusats. La va acusar de "agitar a la massa" des del vehicle. El cotxe no va parar, però ell diu que va reconèixer a Forcadell. Va ser una revelació sobrevinguda. En l'atestat policial no va dir que l'havia vist. Tampoc al jutjat. L'advocada de Forcadell li va preguntar per què no ho va explicar llavors. "Doncs m'ha sortit ara", va respondre.
La lletrada va demanar al tribunal que el considerés com un possible delicte de fals testimoni. Era la forma elegant de dir: no em crec res del que ha dit. Sobretot si tenim en compte que en estar el carrer ocupat no podien passar cotxes per ella i menys en direcció contrària direcció Muntanya com li va recordar la lletrada al guàrdia civil.
Aqui podeu trobar tota la informació sobre les declaracions d'ahir de membres de la Guàrdia Civil, algunes d'elles delirants." -. Ja sé que a molts us cansa tota aquests història i que edls nostres varen jugar a aprenents de bruixot i han perdut bous i esquelles en la seva esbojarrada declaració/no declaració d'independència, però és que aquest judici no va d'aixó, va contra aixó, va d'escarment, de venjança i com diuen molts, em temo que la sentencia ja està escrita.