Hi havia una vegada l'escola Tàber de Barcelona i l'Associació Espai i Lleure, a Gràcia, que varen acordar retirar de la biblioteca del centre 200 contes per considerar-los tòxics des de la perspectiva de gènere, entre ells, La Caputxeta, La Bella Dorment o La llegenda de Sant Jordi.
La iniciativa és un abans i un després en la història de la censura, de la qual seguim sent uns cracks mundials. La idea que tenim d'un censor era un senyor amb bigotet, ulleres i cara de mala llet. I abans d'aquest espècimen, un capellà cridat a purificar l'ànima dels homes, les dones encara no, això va venir després.
La vella censura s'ha tornat moderna i desacomplexada, perquè a ningú li cau la cara de vergonya per esborrar del mapa obres que formen part de la cultura universal. Com s'atreveixen? I es queden tan amples, mentre poca gent s'indigna, no sigui que els cridin masclistes.
Francament, no acabo d'entendre aquesta mesura que segons tinc entès és només per a nens de parvulari, però no fins a quin punt els pot influir en la seva desenvolupament la Ventafocs, Blancaneus o en Patufet, encara que aquest almenys és surrealista dalinià. En canvi aquests mateixos nens poden veure a la tele dibuixos animats de Disney que caurien en el mateix pecat que els contes censurats, o pitjor encara, veure impunement les notícies per la tele o programes de teleporqueria.
Crec que s'han passat tres pobles en censurar tots aquests contes, aúnque estan en el seu dret i crec va ser en comissió amb pares d'alumnes, tot i així en el fons és allò de agafar-se-la amb paper de fumar. Es comença prohibint contes i s'acaba prohibint els quadres de Rembrandt, els acudits de Forges o el Perich, Nabokov, Bolaño, etc, quasi tots els còmics (manga inclosos) i fins i tot alguns olis de Fortuny (els de odalisques, clar, els de batalles no, per suposat) i així posats a prohibir, el millor que es podria fer per evitar la hecatombe, el acabose, el desideratum, el sumsum i el corda, seria Prohibir prohibir, al cap i a la fi tota una i més d'una generació hem superat Bambi o Pinotxo sense traumes, així com Pippi Calzaslargas o Heidi, i encara piulem, i no només a Twitter, que d'aquí és on plora la criatura, o no heu vist a menuts en el cotxet amb el mòbil de la mama a la mà veient dibuixos per que deixi de donar la llauna?.
Hi ha una altra història o gairebé histèria, amb el políticament correcte dels contes tradicionals, són els contes desexplicats que freguen la paranoia: La Caputxeta Forçuda; La Rateta que llegia a l'escaleta; El Ventafocs...., no anem bé per aquest camí, és el que diu sovint en Basté: Qui poca feina té, el gat pentina, i vet aquí un gos i vet aquí un gat, aquest article s'ha acabat.
Tags:
ACT
Hombre es que la caperucita tiene guasa:"niña no vayas sola,que te come ....el lobo".Más o menos suena como la canción de Lola Flores:"tú lo quieres que me coma el tigre....".Esos cuentos tienen mala intención,de época.Claro,que los oficiales de ahora,también tienen guasa,me divierto cuando los leo con el nieto en los deberes.Siempre tienen intencionalidad,de la época.
Por eso hay que respetar unos cuentos y otros, los de antes y los de ahora, porqué se empieza así y se acaban tapando los genitales o el sexo de algun cuadro o estatua. Ambos forman parte del contexto de una época u otra.
Hemos retrocedido cien años, así, tal como suena.
Todos llevamos un policía dentro, no hay más que ver y escuchar.
Se prohiben narraciones porque las encontramos machistas, en vez de que cada uno juzgue por cuenta propia.
Se prohibe entrar en la Universidad Pública a dar una conferencia en un aula cerrada (cuidado que esto tiene su morbo), a todo aquel que difiera del pensamiento de quien gobierna (y paga), al rectorado.
Se permite insultar gratuitamente a todo aquel que no profese la ideología del orador.
Se impide expresar el pensamiento contrario mediante pitidos, abucheos y caceroladas...
Ojo. ojo, no hay excusas, no las hay. Si cualquiera de estos que escrachean, apabullan, insultan, vejan e impiden manifestarse pacificamente en un atril llega al poder, ¿qué podré esperar cuando se le contradiga o me manifieste en contra?
Aquest assetjament universitari no es nou, ja el va patir Raimón Obiols entre altres, i aixó és igual ara que cent anys enrere, forma part d'un cert elitisme posturista dels Universitaris.
Sembla que la cosa no ha anat ben bé així... l'escola sempre rep.
Ja fa anys que a l'escola -i a casa- es fan lectures 'alternatives' d'aquests horribles contes tradicionals i es mira de fer i explicar coses més adients als temps actuals. Que siguin 'tradicionals' no vol dir que siguin adients ni recomanables, de fet ja fa molts anys que es van reconvertint les versions antigues com ara aquella en la qual a la madrastra de la Blancaneus li possen unes sabates de ferro roent i la fan ballar fins que mor. La societat canvia i moltes coses que semblaven normals no ho son gens, no entenc què es defensa quan es defensa determinada tradició que, de fet, ve d'un parell de segles enllà i cal pensar que molts contes no eren precisament per a criatures, en els inicis. Tot això s'ha magnificat i s'ha explicat molt malament a la premsa, cerqueu informació seriosa, sisplau.
Els contes s'haurien de respectar tal com varen ser escrits al seu moment, aqui la revisió no l'entenc, el fet de fer lectures alternativas és una falta de respecte a la idea inicial, encertada o no.
Va parlar a Rac1 una profesora en nom de l'escola i més o menys deia aixó, que s'havien retirat o desaconsellat d'explicar uns contes a la mainada de fins tres anys, contes que segueixen a la biblioteca.
I no barregem coses, xiular polítics o impedir que parlin no és d'ara i no té res a veure amb l'escola i la Caputxeta... totum revolutum i a rio revuelto, allò que diuen.
La professora tenia tota la raó, explicar segons què a les criatures, avui, fa força angúnia, al menys a mi. I la Caputxeta no s'aguanta per enlloc... No s'ha retirat el conte 'per a tothom' sinó per als més petits, això ja passa a molts llocs, també a les cases, i no havia sortit al diari fins ara...
...pitjor eren Bambi, o Dumbo, els petits són més llestos dels que ens pensem, i la realitat és que l'Escola aquests contes concrets els ha prohibit, i per aquí plora la criatura. Tampoc es podria visionar ara a la TV la Pippi langstrum, i aquí és on aflora la censura, l'auto censura.
Els contes tradicionals no tenen autor, el que van fer els Grimm o d'altres va ser recopilar-los fent 'la seva versió' i s'ha comprovat que aquesta versió canviava segons tocava, el mateix pel que fa a les llegendes, i les versions van lligades als valors, els poders i la política de cada moment, un altre tema seria 'arreglar'una obra 'd'autor', cosa que, per altra banda, en el mon adult, el cinema i la resta es fa un dia sí i un altre també. L'escola no els ha 'prohibit', ha decidit no explicar-los als infants de tres anys, que és tota una altra cosa, ben diferent.
És el que de dit, però no explicar-los als més menuts és una manera de prohibirlos.
El que es curiós, és com es manipula una informació, pensa que Abascal en va parlar en un miting i es va referir directament a prohibir, estan locos? va reblar. Però és que la majoria d'opinions han anat per aquí, sense matissar, recordo una tertuliana a Rac1 que en comptes de condemnar EL FET ja va dir: caldria escoltar la versió de l'Escola.... i aquesta és com tu dius, pero tot i així, no deixa de ser una manera de prohibir
No estic gens d'acord, estem parlant de criatures de tres anys i si l'escola no pot ni decidir quins contes pot triar 'apaga y vámonos', o es que a les cases no es censuren i prohibeixen coses a les criatures petites, per protegir-les o perquè no ens semblen adients? Una altra cosa és que parlem de secundària, d'adolescents, d'adults... als infants els prohibim moltes coses, a casa i a l'escola, es fa a fi de bé i ens podem equivocar però en el tema dels contes i llegendes jo mateixa, a casa, he explicat les coses què em semblava i com em semblava, quan eren petits. No crec que la violència dels contes tradicionals -anònims i passats per diferents èpoques-sigui adient avui com tampoc no ho és explicar les tortures que feien als sants, és clar que en algun moment aniran al museu i les veuran, però cada cosa al seu temps. La Caputxeta, en concret, sempre m'ha semblat horrible, i això que n'han arranjat el final, ja que el 'tradicional' acaba absolutament malament. No crec que triar sigui prohibir, la veritat, es tracta de seleccionar el que es creu adient i l'escola ha de tenir llibertat per aquestes coses que, per altra banda, em semblen de poca importància i no afecten al fons dels valors constitucionals, per cert. Hi ha escoles de tendència laica que gairebé no celebren el Nadal ni expliquen temes religiosos i no han fet tan soroll com això del conte. Prohibim molt, en la societat, i de moltes maneres, i tothom, ens agradi o no, encara que sigui amb bona intenció. Però vaja, de vegades surt un tema d'aquests i com que sembla que tenim poca feina, tothom a dir la seva, sobre educació sembla que tothom hi entén molt, no sé quina falta fan les escoles i els mestres, la veritat.
la veritat és que tens molta raó, s'ha de reconèixer. Del nadal en diuen festes d'hivern o quelcom així, però de fet tot és prohibició d'una manera o altra, si està bé o malament, honestament no t'ho sabria dir.
La imatge de la dona que hi ha a molts contes avui es absolutament desfassada, es cert que de vegades es pasa a l'altre extrem, fins que no s'arriba a un equilibri, passa amb tot. Calen contes nous o potser 'menys contes', que com deia el poeta 'me sé todos los cuentos'... els contes, en general, tots tenen moralina, de dretes o d'esquerres, la gràcia de la Pippi era, precisament, que eren narracions 'alternatives'
¿Me permites sacar un milímetro tu tema de contexto?
Lenny Bruce, genial cómico norteamericano con una capacidad para la sátira descomunal fue procesado en varias ocasiones por sus desafíos obscenos e irreverentes en cuestiones como política, racismo, religión, sexo aborto, etc. En su autobiografía "Cómo decir guarradas e influir en la gente" sostuvo ideas de esta clase: "Los niños deberían ver películas porno, son mucho más saludables que el sexo que pueden aprender del cine de Hollywood" ¿Por qué hay tanto listo que no lo entiende? Educación, educación, educación. A mi entender eso es lo que falla. Siempre.
“Si Jesús hubiera sido ejecutado hace veinte años, los niños cristianos no llevarían cruces en el cuello sino sillitas eléctricas.”, esta me m+gusta mucho, y esta: “Cada día la gente se aparta de la iglesia y vuelve a Dios.”
Ahora lo del porno, que quieres que te diga, ahí igual se excedió un pelin, que de hecho era lo suyo.
¿No hay escritores y escritoras que sepan hacer cuentos alternativos que brillen por encima de estos?, ¿tan solo les queda prohibir, reprimir y ocultar?, que triste, la verdad, que triste...Nada que aportar, solo reprimir... que es lo fácil...En el Quijote el ama y la sobrina piden al barbero y al cura (licenciado en Sigüenza) que quemen los libros de la biblioteca, como si los libros fuesen los causantes... Nunca me gustaron los censores, yo no prohibiría ningún libro, la maldad no esta en el texto, esta en quien lo lee con malos ojos, pienso yo, que tampoco soy nadie para dar consejos, solo opiniones. Primero quemamos unos, luego quemamos otros y al final nos quedamos solo con un libro, o con ninguno..
Un saludo