LA PRESONERA 27534


Neus Català, l'última supervivent catalana de l'Holocaust nazi, ha mort aquest dissabte als 103 anys, tal com confirma el rotatiu català 'Ara'. Membre de les Joventuts del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) durant la Guerra Civil Espanyola, Català era l'única supervivent espanyola viva del camp de concentració nazi de Ravensbrük. El 2015 amb motiu de l'any Neus Català, l’historiador i divulgador Jordi Algué, va realitzar aquest video com a  document homenatge a la supervivent dels camps de concentració nazis , un video que és un viatge en imatges per la seva vida.
Costa entendre com es pot sobreviure i després viure a l'horror d'un camp de concentrafció com el de Ravensbrük, cal una força i enteresa sobrehumana; Neus Català va ser una d'aquestes persones tan fortes i tan valentes.
"Neus i el seu marit van ser detinguts juntament amb tres guerrillers més i enviats a una presó de Limoges. Allà va veure per última vegada al seu marit, que va ser deportat i va morir en el camp de Bergen-Belsen. I allà també va començar el principi del seu calvari, que va acabar en el camp de concentració. 
Va passar mesos detinguda entre diverses presons franceses (Dordogne, Llemotges i Compiège) on va ser interrogada i torturada. Però el seu esperit de lluita no es doblegava, i durant aquests mesos van organitzar la fugida d'una vintena de dones de la resistència. Més tard la van traslladar al camp de Ravensbrück, en un vagó de tren per a animals, en unes condicions infames, on va arribar el 3 de febrer de 1944, juntament amb milers de dones més (conegut com el comboi de les 27.000).
El record d'aquell viatge va quedar marcat per sempre en la seva memòria i en el de les seves companyes: "milers de dones, quatre dies de viatge sense parar, sense higiene, sense aire per respirar, sense saber que seria de nosaltres. No teníem lloc per seure, estàvem de peu, érem noranta dones en cada vagó i una galleda d'escombraries al mig per fer les nostres necessitats, que amb el moviment es bolca constantment, feia molta pudor... moltes de les dones ja no van baixar dels trens...". Al final del trajecte, va començar el ritual del terror que totes les supervivents recorden, les dutxes de desinfecció, inspeccions per tots els racons del cos, cabell rapat al zero, un vestit de ratlles i un número. Neus Català tenia el 27.532."


Montserrat Roig a ELS CATALANS ALS CAMPS NAZIS AL 1977, parlava de Neus català i els altres catalans als camps de concentració dels Nazis.Aquí ho comenten amb motiu dels cent anys de Neus Català.


L'entrevista de Montserrat Roig a RTVE de Catalunya el 1977 LA PODEU VEURE AQUÍ - Convé recordar que amb Neus català, desapareix l'ùltima veu que pot recordar tot l'horror dels camps d'extermini nazis, i cal no oblidar i insistir en recordar aquells fets, aquell horror, ara que bufen vents  d'extrema dreta a tot Europa, convé recordar i no oblidar, ara més que mai.

6 Comentaris

Més recent Anterior