Ni les campanes han pogut donar el senyal d'alarma. El foc ha sorprès fins  tot a les sempre atentes gàrgoles de Notre Dame. La catedral parisenca, una icona de l'arquitectura gòtica, està vivint un dels episodis més tràgics dels seus vuit segles d'història sucumbida per les flames. Construïda entre els segles XII i XIII a la Île de la Vaig citar, Notre Dame és un dels edificis més estimats de París i més visitats pels turistes, uns 13 milions cada any. Patrimoni de la Humanitat des de 1991, es caracteritza per ser una de les primeres catedrals gòtiques d'Europa i per convertir-se en un model per a les construccions medievals posteriors.
La primera vegada que vaig visitar Notre Dame, va ser amb la Nuri, per la tarda ja avançada, ens varem perdre en els mil racons que hi ha per veure tot el sacramental que hi ha allí dins. Haig de dir que la Catedral és bastant fosca per dins, almenys les dues vegades que l'he visitat, però tornant a la primera vegada, badant badant amb tot el que hi havia per veure, a l'hora de sortir vàrem trobar la porta de sortida tancada, i la veritat és que feia una mica de yuyu, ja em veia passant la nit a la Catedral (encara no hi havia mòbils), afortunadament, cap al fons de l'altar major, varem trobar un capella jove que es va emportar un ensurt en veure'ns i nosaltres tambè en veure'l a ell, peró ens va acompanyar fins a una petita porta lateral que donava a un carreró del costat. La segona vegada, va ser amb el pare un matí després d'esmorzar café amb llet i croissants a la riba del Sena.
Ahir a tot es mou, varen donar la noticia que s'estava cremant la Catedral ensenyant les imatges en directe i era impressionant veure el foc desbocat i com queia l'esbelta agulla, esbelta i estirada com una Cayetana qualsevol, que de fet em recorda molt més als suricator.
Fent conyeta, preguntava Monzó a twitter si l'electricista del Liceo s'havia jubilat, car sembla que una espurna podia haver estat la causa de l'incendi, com va passar al Liceu, i que seria el més probable. Veure cremar l'edifici i com queia l'agulla feia feredat, malgrat haig de reconèixer que el foc té per a mi un atractiu malsà. Amb la de diners que s'havien gastat en restaurar-la, tot se n'ha anat en orris en poc temps, i ara hauran de tornar a començar, pero Notre Dame mai més serà el mateix i el geperut d'Anthony Queen s'haurà quedat sense feina i sense Gina Lollobrígida.
Aquí, entenc li han fet un delicat i senzill homenatge a Notre Dame.