"Catalunya no es pot dirigir des Waterloo", assenyala la senadora. Així de taxativa ha estat Marta Pascal. Pablo Iglesias i Marta Pascal, tan lluny ideològicament i tan a prop en els idus de maig. Dos noms determinants en el serpentí de la legislatura que ara conclou. Tots dos van ser claus per al triomf de la moció de censura contra Mariano Rajoy, aviat farà un any. El protagonisme del líder de Podem és de sobres conegut. El Quadern de Madrid seria incomplet sense el capítol Pascal. Calia parlar amb ella, i ella no volia parlar després dels últims esdeveniments en el seu partit. Finalment, la senadora Marta Pascal Capdevila, (Vic, 1983) ha acceptat explicar la seva versió. I ha volgut afegir alguna cosa més. Una cosa que serà objecte de nombrosos comentaris. La conversa va tenir lloc dijous passat a la cafeteria de l'antic hotel Suècia, molt a prop del Congrés. 
Comença el relat: "Vam anar a les últimes eleccions generals, amb una llista encapçalada per Francesc Homs Molist, amb la promesa de combatre al Partit Popular...LLEGIR MÉS

Marta Pascal no ho tingut fàcil, per jove i per dona, però és tossuda i molt coherent el que diu: Havíem d'haver estat més clars. No es pot perdre la identitat. No havia de cedir tant espai a l'esquerra. Ens vam deixar desdibuixar. I això va ser un error. Un altre error és pretendre una Catalunya guiada per control remot. Catalunya no es pot dirigir des Waterloo, ni es pot regir des l'emotivitat desbordada i l'antipolítica.
I sefegeix: Molta gent se sent òrfena i crec que hem de atendre'ls. Cal parlar clar. Estic disposada a parlar clar: això no pot seguir així. Sóc independentista, però també crec en l'aprofitament de l'autogovern i en la necessitat de ser útils a la societat. Crec que aquest ha estat un dels signes de referència de la nostra tradició política: ser útils a la societat. Cal parlar clar a la gent i sortir de l'actual bucle. Cal treballar pacientment per l'única solució possible a Catalunya: un referèndum acordat. No estic d'acord amb l'actual situació i crec que ha arribat el moment d'actuar.

Recordar que Artur Más en unes declaracions a Rac1 es va expressar en uns termes molt similars, i que al febrer acaba la seva inhabilitació. Ambdós Mas i Pascal, són coherents amb el seu ideari primigeni d'ex Convergents i nomès pretenen recuperar el lloc d'on no havien d'haver marxat, Convergencia democràtica de Catalunya, que crec es nodrirà de més gent de la que sembla. 

Els hipèrventilats de Twitter ja l'han posat a parir, i de rebot tambè a Esquerra. Alguna vegada s'hauria d'estudiar el mal que han fet els de la xarxa encesa, els hiperventilats, al procés i a Catalunya. Són pocs, pero pesats i torracollons.