FANÀTICS


La temptació dels temps tous (1982-2000) va ser el pragmatisme. Deixar de banda creences, ­ideologies i interessos parcials per tal d’afavorir el creixement econòmic i la modernització d’Espanya. Una famosa frase de Felipe González va sintetitzar aquella època: “Tant li fa que el gat sigui blanc o negre, el que compta és que caci rates”.
En canvi, la temptació dels temps durs (de la crisi del 2008 ençà) ha estat la d’aferrar-se de manera inflexible a les ideolo­gies. El pragmatisme d’anys enrere, allunyant-se dels principis, subratllava la importància dels resultats, mentre que l’ideologisme actual, indiferent als resultats, sacralitza els principis.
Davant l’omnipotència de l’economia, davant la força incontestable de la globalització, l’ideologisme funciona com un castell-refugi. El dirigents polítics, donant per fet que no poden influir en la realitat, defugen el pacte, malparlen del consens, s’encastellen en el purisme. Populismes, nacionalismes? Si a quasi totes les ideologies imperen els fanàtics!
El fanatisme no és, com podria semblar, una exacerbació de les ideologies. El fanatisme és la disfressa del cinisme: es tracta de portar els electors cap a vivèn­cies exasperades de la política, es tracta de fer-los xocar contra les posicions contràries, igualment radicalitzades. El xoc, la polarització, els antagonismes serveixen sobretot per enardir les masses, per distreure la ciutadania amb episodis de circ de gladiadors. Polítics i periodistes de trinxera arrosseguen la gent cap a la polarització i el tremendisme ideològics, un camp de batalla tan inútil com addictiu.
Mentre els partits sembren radicalisme, ningú no es fa les preguntes essencials. Com aturarem la desigualtat creixent? Com evitarem que l’economia especulativa s’imposi a la produc­tiva? Com donarem estabilitat a les noves generacions? Com afrontarem la precarietat laboral? Com frenarem el desbocament del preu de l’habitatge? Com evitarem el col·lapse del planeta?
Aquestes i altres preguntes semblants només poden tenir una resposta europea. Sabem que Europa necessita una colossal congregació d’esforços per tal de respondre als grans desafiaments globals, però hem quedat atrapats en les batalles de gladiadors casolans. En comptes d’intentar mancomunar-nos, ens passem el dia enfrontant-nos, disgregant-nos, dispersant-nos: dominats per formes diverses de fanatisme. Ens acostem a les eleccions europees repetint els missatges de circ romà de les eleccions al Congrés dels Diputats.
Entorn d’un PSOE que ha guanyat de manera precària, es podria reconstruir el consens bàsic per tal de resoldre els plets territorials i socials més coents d’Espanya. Però ja veiem com reac­cionen els fanàtics. 155, diu Rivera. Hem derrotat l’Estat, diu l’advocat de Puigdemont. Els plets continuaran, irresolubles. Fins al cor més trist d’Europa (Mauthausen) ens barallem pels nostres símbols! Acumulem tants anys de polarització, que ja la identifiquem amb la política. I ja només sabem fer política alimentant la polarització. - Antoni Puigverd - la vanguardia.

Publica un comentari a l'entrada

5 Comentaris

  1. Resulta curioso,que a los movimientos pragmáticos nacidos de la burbuja económica pasada,como Podemos,la respuesta de los movimientos sociales,sobretodo juveniles actuales son por la preocupación del cambio climático.Ha interrumpido de una forma,que podría decir inesperada y violenta,ante el miedo de esta juventud de encontrarse con un mundo gastado e inútil para la vida.Me ha sorprendido ,por su extremismo.
    Entramos en una nueva fase de lucha social,los partidos políticos están sorprendidos con este movimiento y su capacidad de arrastrar a las masas,que pueden llegar a ser violentos,con la excusa de que su mundo se agota,un miedo ancestral,que ya en la Media existía,pero asociado a miedos
    religiosos mal entendidos.El final del mundo,madre que miedo.No me gusta.

    ResponElimina
  2. Más que el final del mundo, es el final de un mundo que es muy diferente, fíjate en el final del Mundo de la Cámara de Comercio. Los tiempos están cambiando aunque la nueva política envejece rápido y se vuelve igual que la vieja, fíjate en Podemos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La Camara,que yo conocí en mis tiempos jóvenes,como vanguardia del catalanismo,tan diferencial del andalucismo que había dejado,era algo muy serio.Todo
      se desmorona,precisamente por partidos independentistas,no sé si saben a donde quieren ir.
      Esperemos que no se equivoquen y paguemos las consecuencias.

      Elimina
  3. Acabo de leer lo de ARRAN en Tuiter refiriéndose a Rubalcaba.
    Eso si es fanatismo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. ÉS MÉS QUE FANATISME, es pura miseria moral, de males persones, de miserables rastrers, una vergonya dels cadells aquests de la CUP.

      Elimina