Impressiona anar a la trobada d’un personatge com Eduard Limónov. Fa una mica de por, la veritat. Es podria dir que és com mirar als ulls i fer-li preguntes a Charles Manson o al mateix Belzebú; tot i que Limónov, sí, ell en persona, calculadament no mira directament a la seva interlocutora fins ben avançada la difícil conversa. La cita és al Retiro madrileny, a la Fira del Llibre, davant de l’estupefacció dels visitants, que no acaben de creure’s que el rus, el llegendari personatge de la novel·la factual d’Emmanuel Carrère, sigui algú de carn i ossos. Amb elegant empolainament, anells a les mans i un masclet romàntic com de Trotski tot just sortit de la datxa, Limónov lluu als 76 anys igual d’irreductible que en fa 20, quan Putin el va enviar a la presó. Allà va escriure el text que ha vingut a presentar, ‘El libro de las aguas’ (Fulgencio Pimentel), nova reescriptura de la seva vida, en la qual hi ha, endevinin, molt misticisme heroic, deliris de grandesa assumits i frases que es claven en la ment com trets. Resumir la seva vida com “fusells i semen als orificis de les meves femelles estimades” és la més suau.
Allò de Belzebú podria semblar una exageració. Però si es té en compte que la bandera del partit que aquest escriptor i polític va fundar al tornar a Rússia, el Partit Nacional Bolxevic (PNB), que és senzillament l’ensenya nazi amb una falç i un martell en lloc de la creu gammada i que va formar part de patrulles de franctiradors a les ordres de Radovan Karadzic, la cosa no sona tan forassenyada. En les seves múltiples reencarnacions va ser noi del carrer a la Rússia postestalinista –cosa que ofereix un plus de duresa aspra–, es va fer amb Andy Warhol i amb l’escena punk del CBGB a Nova York i hi va sobreviure com a xaper d’afroamericans immensos (encara que se les dona de Don Joan tardoral, Limónov sempre ha disfrutat del millor dels dos mons), escriptor de culte a l’estil de Henry Miller, líder feixista ja al seu país, després del desmantellament soviètic. “Vaig tornar-hi perquè no volia envellir tranquil·lament a França i em semblava, com així va ser, que la vida a Rússia seria més interessant”. La seva arribada va ser la del fill pròdig: més de quatre milions de llibres venuts.
Granada de mà
Dir d’ell que és un nostàlgic de l’estalinisme de puny de ferro no l’acaba de definir. Hi ha coses que no quadren: com per exemple que Elena Bonner, la vídua d’Andrei Sàkharov –¡el dissident, el premi Nobel de la pau, la consciència moral de Rússia!– digués que era un paio formidable. “Llàstima que ho fes massa tard”, es lamenta Limónov, rabiós. Per la seva banda, Joseph Brodsky el va titllar de “bestiota pornògrafa”, en consideració als seus amors elèctrics –es va intentar suïcidar per alguns– i a les seves opinions explosives. I és que Limónov va tenir un cognom real que ningú recorda. El seu pseudònim procedeix de la paraula russa ‘Limonka’, com el diari que va fundar, ara prohibit, i que vol dir ‘granada de mà’.
Potser tot aquest caos vital té un origen. Quan Limónov tenia cinc anys, va tenir una otitis i la seva mare el va portar arrossegant al metge perquè el nen ja era dificilet. Al travessar unes vies de tren, la dona, prudent, es va parar i el va obligar a detenir-se, però el petit va creure que l’anava a llançar a la locomotora. Si se li recorda aquesta història esbufega i afegeix que no té la més mínima intenció d’asseure’s al divan del psicoanalista. “La meva infància va ser feliç”. Als 15 anys ja simultaniejava l’escriptura de poesia amb atracaments a les botigues.
Tot i que s’ha passat la vida parlant de si mateix, vol deixar clar que ningú més que ell ho pot fer. “Del llibre de Carrère en vaig llegir només els dos primers capítols i allà em vaig aturar perquè no havia entès res”. El seu enorme ego no pot acceptar que avui sigui reconegut al món gràcies a les qualitats literàries de l’autor francès, a qui un dia va dir: “T’estimo molt, però si tingués poder et faria afusellar”. Bé, aquesta és la versió de Carrère. Segons Limónov, és pura invenció: “L’únic que intenta Carrère és impressionar el lector”.
Impressionar i provocar són dos verbs que el rus sap conjugar molt bé. “Mai he volgut provocar el lector. És més, m’importa un rave, el lector. Només els que no són idiotes m’entendran”. Aquest és el nivell de l’escriptor ficat a polític.
Putin, aquest desnerit
Les seves posicions respecte a Putin s’han anat transformant a mesura que el líder soviètic –assegura– s’ha anat fent més autoritari. Vaja, que per ell Putin era un nyicris que amb els anys ha anat guanyant una certa energia política. No en va, Limónov es va oferir a l’FSB (ex-KGB) per fer per ells allò que la policia no s’atrevia. “Vam intentar fer al Kazakhstan el que anys més tard faria Rússia a Crimea, estic convençut que l’Estat rus va aprendre molt del nostre partit”. Ni tan sols es molesta a reivindicar el seu europeisme: “Som 600 milions d’europeus, però Europa mai ens ha tingut en compte. Massa marginals, massa apocats i retrògrads. Rússia és una nació complexa amb problemes de fam i un clima molt sever, així que el govern hi ha d’estar a l’altura i ser també molt dur”.
Una duresa que aplica també a la pregunta de si està al corrent dels problemes d’encaix de Catalunya a Espanya. Ho està. Els seus ullets adquireixen una brillantor burleta en l’únic moment de l’entrevista en què es mostra divertit: “El dia que van proclamar la independència havien d’haver pres el poder sense esperar més. Puigdemont va tenir por. Puigdemont va ser un gallina. Si em pregunta de quin costat estic, li diré que estic del costat de qui resulti triomfador”. - ELENA HEVIA
Jooo...si parece la reencarnación de Trosky ¡¡¡
ResponEliminaUn personatge intents, fascinant. El millor el que diu al final:Una duresa que aplica també a la pregunta de si està al corrent dels problemes d’encaix de Catalunya a Espanya. Ho està. Els seus ullets adquireixen una brillantor burleta en l’únic moment de l’entrevista en què es mostra divertit: “El dia que van proclamar la independència havien d’haver pres el poder sense esperar més. Puigdemont va tenir por. Puigdemont va ser un gallina. Si em pregunta de quin costat estic, li diré que estic del costat de qui resulti triomfador”.
ResponEliminaEls catalans ja tenim fama de gallines, des d'allò del 34 i després, deien allò de gallina catalana i ous bascos -o asturians, en uns altres temps-. Potser això ens ha ajudat a sobreviure a tanta història lamentable. A més a més, a mi em cauen simpàtiques, les gallinetes. Sense elles no hi hauria ous de cap mena.
ResponEliminasi, nomès que aquí som incapaços de trencar aquests ous. Recorda la frase de Woody Allen a Annie Hall:
Elimina"Doctor, el meu germà és boig, es creu que és una gallina...
I perquè no l'ingresa en un manicomi? - li pregunta aquest
- Veurà, diu Allen.... és que necessito els seus ous."
Potser per això el Llach va fer aquella cançó de la gallineta ha dit que prou...
ResponEliminaJo li preguntaria com es pensa que en Puigdemont hagués pogut pendre el poder. El poder no es pren com aquell que es pren un cafè o fot un clau a la pared. A mí el que m,alucina encara i molt és que hi hagi gent que es pensi que un pot sortir al balconet proclamar la independència i només per això ser poderdant. Com es pren el poder sense esperar més? Sense armes com es pren el poder?
ResponEliminaCompanys ho va fer més o menys així, Gemma. Va sortir al balconet i va proclamar la república, amb les conseqüencies de tots sabudes. Quan a Puigdemont, el que vol dir Lemónov, és que si declares la república, ho has de fer amb totes les conseqüencies que comporta i no quedar-te en un coitus interruptus.
ResponEliminaLa proclamó,se rajó,la volvió a proclamar y se largó,los que se quedaron aún esperan,en este caso sentencia.Resulta que los abogados,tienen interés en que fueron unos desobedientes,nada de rebelión que no arriaron banderas constitucionales,que no tomaron por la fuerza ningún punto estratégico,bueno aparte de TV3,que no tenían que tomarla porque ya hacía tiempo que era suya,eso sí no se hicieron fuertes con armas en sus instalaciones.Pero si aquí no ha pasado nada,un padrenuestro y dos avesmarías de penitencia para cada uno y a tomar sus actas de congresistas.Que me olvidaba,que dicen sus abogados que el Rey constitucional,siempre dijo que habría que restablecer el orden de la sociedad,nunca dijo nada de que eran unos rebeldes,hasta el Rey reconoció que no eran golpistas.Si lo tienen todo a su favor.
ResponEliminaEl chalao ese,se permite decir más o menos, que tenían que haber dado un golpe de verdad con sangre y todo.Venga,que lo den en la madre Rusia,con lo bien que se vive en Cataluña.
No dice eso ni es un chalado, es demasiado lúcido para serlo, dice lo que se deberia hacer cuando se quiere de verdad declarar una república. No hacer una performance de farol, donde por cierto no se arrió la bandera española, y es muy interesante escuchar a Puigdemont que fué quien dijo que la bandera española no se bajaba, por respeto a lo que representaba esta bandera y a toda la gente que podía creer en ella en Catalunya.
ResponElimina