Es costum des de fa temps que a les societats occidentals, la gents faci servir el paper de vàter per eixugar-se o netejar el rulé després de defecar. Perfeccionistes com som, des de fa un temps fem servir per arrodonir bé la feina d'eixugar-se les tovalloletes humides en principi destinades a netejar el culet culet dels nadons i per netejar-se les mans, res més. Fins fa cosa de quinze anys no se li va ocórrer a ningú que, a més de per a les mans, servissin com a alternativa al paper de vàter. I aquí va començar el problema.
Al llarg de la història, l'ésser humà s'ha netejat el rulé amb herbes, fulles (sempre que no fossin d'ortiga, com em va passar una vegada a l'Estany i encara m'en recordo), Quan jo era petit, es feia servir paper de diari tallat a trossos, un paper que tambè servia per embolicar l'esmorzar, (no el mateix, ep!). I ja més endavant s'empràven els rotllos de l'Elefant que eren el més modern. És innegable que les tovalloletes humides són més agradables que totes aquestes altres coses, però haig de dir, que en el meu cas, primer m'aixugo amb el paper i les tovalloletes són per arrodonir la feina.
La Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana han posat en marxa una campanya amb el lema "Estem creant un monstre". Es tracta de sensibilitzar el personal perquè, quan les utilitzi, no les tiri al vàter, sinó a la paperera que més o menys tothom té a la cambra de bany. La quantitat de tovalloletes que la gent fa servir avui dia és tal que es creen monstres gegantins de tovalloletes d'aquestes -de tones de pes- que no només col·lapsen les canonades sinó que fan malbé les depuradores. Aquest és el monstre que ens diuen que estem creant. Però la gent llegeix les indicacions del paper higiènic humit i no veu que enlloc digui que no es poden llençar al vàter. Al contrari. En el de Colhogar posa, ben clar: "un sol ús al vàter i biodegradable". En el de Bonpreu es llegeix: "Rebutjable. Sense embussos ". Si en els paquets posa això, com pretenen que la gent no ho tiri al vàter? Per què s'entesten a culpabilitzar d'entrada als usuaris? ¿No seria més fàcil fer que les empreses que els fabriquen posessin, en lletra ben clara, que no es poden llençar a la tassa i que han d'anar a la galleda de residus? Un cop més, les autoritats prefereixen carregar la responsabilitat al ciutadà en comptes de dictar una norma que obligui les empreses a no mentir amb traïdoria sobre el problema que pot generar el mal ús del seu producte, cal dir però, que a casa i fa temps que les gastem, i mai les hem tirat al vàter, perquè des del primer moment ja vàrem saber que no eren degradables, suposo que algú ens en devia informar o simplement vàrem aplicar el sentit comú, però reconec que molta gent no ho sabia ni ho sap encara, i per aixó les tovalloletes anàven i encara van vàter avall. La Generalitat i l'Ajuntament, per variar, reaccionen tard al problema, que fa molt de temps que se sap, el que passa és que la gent, com a l'anunci de la Generalitat confón el vàter amb una paperera, i això no és culpa dels fabricants, ni de la Generalitat ni de l'Ajuntament.
Lo primero que inventó el hombre fue la basura.
ResponEliminaUn abrazo