ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

MATAR O MORIR PER UNA IDEA


En tinc prou d'escoltar algú parlar sincerament d'ideal, de futur, de filosofia, escoltar-li dir «nosaltres», amb una inflexió de seguretat, invocar els «altres» i sentir-se el seu intèrpret, perquè el consideri el meu enemic. Veig en ell un tirà fallit, gairebé un botxí, tan odiós com els tirans i botxins de gran classe. És que tota fe exerceix una forma de terror, tant més temible que fa que els «purs» són els seus agents. Se sospita dels ladins, dels bergants, dels tramposos; però, no sabríem imputar cap de les grans convulsions de la història; no creient en res, no furguen els vostres cors, ni els vostres pensaments més íntims; us abandonen a la vostra molicie, a la vostra desesperació o a la vostra inutilitat; la humanitat els deu els pocs moments de prosperitat que ha conegut; són ells els que salven als pobles que els fanàtics torturen i els «idealistes» arruïnen. Sense doctrines, no tenen més que capricis i interessos, vicis acomodaticis, mil vegades més suportables que el despotisme dels principis; perquè tots els mals de la vida vénen d'una «concepció de la vida». Un home polític complert hauria d'aprofundir en els sofistes antics i prendre lliçons de cant; i de corrupció...
El fanàtic és incorruptible: si mata per una idea, pot igualment fer-se matar per ella; en els dos casos, tirà o màrtir, és un monstre. No hi ha éssers més perillosos que els que han sofert per una creença: els grans perseguidors es recluten entre els màrtirs als quals no s'ha tallat el cap. Lluny de disminuir la gana de poder, el sofriment l'exaspera; per això l'esperit se sent més a gust a la societat d'un fanfarró que en la d'un màrtir; i res li repugna tant com aquest espectacle on es mor per una idea... Fart del sublim i de carnisseries, somia amb un avorriment provincià a escala universal, amb una Història el estancament seria tal que el dubte es dibuixaria com un esdeveniment i l'esperança com una calam...

Genealogia del fanatisme
(fragment) E.M.CIORAN

Publica un comentari a l'entrada

4 Comentaris

  1. ¿matar o morir por una idea?
    Hay que ser gilipollas.
    Cuando escuchaba (gracias al sentido común ya no lo escucho, al menos allí) que por los colores del equipo a vida o muerte...es que alucinaba.
    ¿colores de un equipo?..¿y ?
    Morir por una idea?...¿y? y si la idea es errónea, si está equivocada?, sino es correcta?...¿y si yo con mi idea soy el que va en dirección contraria?
    Escuchar. Pensar. Observar. Volver a pensar y callar. Al igual la canasto y acierto.
    salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. els fanàtics si que ho fan, recorda a Fuster: Qui està disposat a morir per un ideal està, en el fons igualment disposat a matar per l'ideal. Totes les doctrines comencen amb uns martirs i acaben amb una inquisició. aquí ja està passant amb alguns membres del procés.

      Elimina
  2. De jove fins i tot m'ho creia, això de que es podia morir per una idea, millor dit, per un 'ideal', avui ho veig ben bé d'una altra manera, tan sols es pot morir defensant persones, en tot cas. Millor no trobar-s'hi. Odio els màrtirs, siguin del bàndol que siguin, la parauleta em fa angúnia.

    ResponElimina
  3. De joves, en certa manera justificavem ETA o el règim de Fidel, però ja ho hem superat, i ara estem en alló de no creure en res, ni Déu ni patria ni bandera.

    ResponElimina