Em vaig desfer dels meus cotxes fa 10 anys. I m'agradaven. Va costar prendre la decisió. És com deixar de fumar. Abans de fer-ho creus que és impossible viure sense això. Un cop ho aconsegueixes, et sorprèn que no ho hagis fet abans. Resulta que les vendes de cotxes es desplomen a tot el món. El 2019 es preveu que la demanda caigui un 3% en total. Només als Estats Units en el que portem d'any s'han acomiadat 38.000 treballadors. Les exportacions de vehicles des del Regne Unit han caigut un 89% en els últims dos mesos. Sembla clar que ja res tornarà a ser igual, que l'inici del declivi del cotxe privat ja ha començat de manera irremeiable doncs en el futur immediat prescindirem dels vehicles particulars cada vegada més. El desastre, conegut com a 'peak car', el punt en què la demanda d'automòbils comenci a disminuir, començarà amb els dièsel a causa de les regulacions que s'estan imposant, seguirà amb els gasolina i afectarà també els elèctrics. No és un tema de amb què motor es propulsen, és un tema de cultura i mobilitat.
Els serveis com Uber, Cabify o Lyft continuen augmentant la seva flota d'usuaris, de manera que tenir cotxe propi cada vegada es veu menys necessari. Resulta molt més barat compartir un trajecte de forma puntual que afrontar el cost del vehicle i el seu manteniment. Bank of America ja prepara la seva afectació en aquest sector econòmic assumint que 'la indústria automobilística està a la vora d'una recessió, ja que s'esperava que la caiguda de vendes mundial es veuria esmorteïda pel creixement a la Xina, cosa que no ha passat'.
A Europa també cauran les vendes. Un 4% es calcula, uns 15 milions d'unitats menys. El renaixement posterior a la crisi en la fabricació d'automòbils ha estat breu. D'acord amb l'OCDE, a tot el món desenvolupat, el creixement en milles totals de vehicles recorreguts ha anat disminuint de manera constant des de principis de la dècada de 2000. A Estats Units, el segon mercat automotriu més gran del món després de la Xina, aquesta mesura va aconseguir el seu punt màxim en 2007 i ha disminuït des de llavors, tot i l'augment de la població.

Caiguda vendes vehicles - Hi ha diverses explicacions per això: Primer, el cost creixent dels combustibles fòssils, les assegurances i l'estacionament en un moment d'estancament del creixement salarial en molts països avançats. Hi ha canvis en les polítiques que reflecteixen les preocupacions sobre el canvi climàtic i la contaminació, juntament amb els intents de 'creixement intel·ligent' per reduir l'expansió urbana, els gravàmens en l'ús de carboni i l'èmfasi en els múltiples modes de transport que ja existeixen. Cada vegada hi ha menys gent disposada a assumir o acceptar el cost de tenir un vehicle en propietat.
Altres raons són de tipus social i cultural. La revolució tecnològica ha fet que alguns viatges per feina i plaer es tornin obsolets. La idea de l'automòbil com a símbol d'estatus és una manera de pensar molt viejuno. Aquestes tendències són especialment evidents entre els joves, el que evidencia que els fabricants d'automòbils no es dirigeixen a un mercat més ampli, sinó tot el contrari. Una cosa semblant al que passa amb altres sectors que no interessen a les generacions més joves.
La 'Constant de Marchetti' és una teoria que defensa que les persones només toleraran els viatges diaris de fins a una hora. A mesura que el creixement de la població ha augmentat la congestió, les ciutats que alguna vegada van recolzar els viatges ràpids en automòbil ara suporten els embussos de trànsit. De fet hi ha qui defensa que l'ús màxim d'automòbils suggereix que estem presenciant el final de la construcció de ciutats pensades per i per als automòbils.
Xina ja ha tingut l'embús de trànsit més llarg del món, durant 12 dies milers de cotxes van estar pràcticament aturats al llarg de 100 kms. Brasil, una altra font important de demanda d'automòbils, ha viscut algun similar. És possible que aquestes nacions en països emergents no estiguin inclinades a realitzar les inversions en infraestructura necessàries per posar més actuacions a la carretera després de veure com la planificació centrada en l'automòbil ha afectat les nacions desenvolupades. És a dir, que ni en aquests països pinta bé.
El terme que fan servir les companyies automotrices per això és 'global gridlock' (embús global). Totes estan plantejant el futur en una direcció contrària a la venda massiva de productes i s'encaminen a dissenyar models de venda de serveis. No és senzill, alguns fabricants no ho veuen clar, però no tenen una altra opció. Qualsevol indústria necessita tenir més clients a mig termini i créixer constantment. Segueixen sense veure que el verb del futur és 'optimitzar' i això comporta convertir-se en 'facilitadors de mobilitat'.
El futur passa per dissenyar ciutats amb els fabricants de vehicles, és evident, però aquesta col·laboració ja no serà en base als principis actuals. Cal pensar que s'estan desenvolupant actuacions que puguin comunicar-se entre si i amb la infraestructura urbanística. Els cotxes en si van a ser eines que treballi elles mateixes a reduir la congestió i l'eficiència urbana. Part del pla és, parcialment, l'automatització d'automòbils. Una cosa que no veurem de manera general a deu o quinze anys com a mínim. Les barreres legals són massa altes per ara, tot i el potencial que té. La tecnologia 5G i el seu desplegament, que també tindrà els seus propis problemes, podria accelerar-, però no sóc massa optimista en això.
En definitiva, la fi de l'era de l'automòbil és més que evident. El cicle del vehicle ha entrat en un declivi que s'accenturará encara més amb el temps. Hi ha un efecte 'tsunami' a la caiguda de les vendes de vehicles originat en el subministrament de vehicles usats, que provoca la baixada del preu d'aquest tipus de vehicles i els fa més atractius que els cotxes de nova fabricació. El sector automobilístic es troba dominat per una narrativa negativa, en haver-se detectat un notable descens de la demanda d'existències.
El preocupant és que ho tenim molt mal organitzat. El declivi de l'automòbil frenarà el creixement econòmic. El 'peak car' està tenint ja un fort impacte en les taxes d'ocupació. Honda comunicava que tancaria la seva fàbrica a Swindon, Anglaterra, el que es saldaria amb 3.500 acomiadaments. En els últims 6 mesos, s'han registrat prop de 38.000 acomiadaments a tot el món a mans de fabricants d'automòbils, segons una informació de Bloomberg. Ford anunciava també 7.000 acomiadaments, el que equival al 10% de la seva plantilla.
No és d'estranyar que aquestes xifres tinguin una influència nefasta en el creixement econòmic. El declivi del cotxe privat propi ha suposat una reducció del 0,2% del producte interior brut (PIB) a nivell global, segons Fitch Ratings. Segons el cap de Ford 'el declivi no serà total i en cap cas suposarà la desaparició dels cotxes. Els automòbils no seran els propers cavalls o carruatges. En el seu lloc, la indústria automobilística després del pic de l'automòbil es perfila com la propera indústria de la televisió: amb una decadència llarga i lenta que trigarà anys a ser compresa del tot'. - marcvidal