Els incòmodes capítols de la sèrie Black Mirror no plantegen situacions tan allunyades de la realitat. Aquesta setmana, un reportatge de l'agència Reuters ha revelat que l'empresa Blackrock, la gestora de fons de tot el món, ha començat a oferir un anell intel·ligent als seus empleats per controlar els seus hàbits de son, la seva freqüència cardíaca i altres indicadors fisiològics. L'objectiu és reduir el seu estrès i millorar el seu benestar. Blackrock es preocupa per la seva salut, però també pel seu rendiment a la feina. Com millor dormin seus gestors, millors decisions prendran.
L'aposta no és intranscendent. En el sector dels fons d'inversió, un lleuger avantatge es pot traduir en un rendiment de milions de dòlars. Blackrock gestiona uns 6,5 bilions de dòlars, aproximadament sis vegades el PIB d'Espanya. I encara que la gestió passiva o automàtica prengui cada vegada més pes en el maneig de les seves inversions, el seu lideratge depèn en gran part del rendiment dels seus empleats perquè són els que prenen les decisions més arriscades.
Segons fonts consultades per Reuters, Blackrock va introduir l'anell al gener de forma experimental. Ara el fan servir una desena de treballadors. El porten de forma voluntària i se'l poden treure en qualsevol moment. "En acceptar l'experiment, els empleats consenteixen compartir les seves dades fisiològiques amb l'equip de finances conductuals de Blackrock. Però aquesta informació també es pot difondre de manera més àmplia, de forma col·lectiva o anònima", assegura una font consultada. Si el funcionament de l'anell té èxit, l'empresa el podria estendre a gran escala, afegeixen. L'anell que utilitza Blackrock és només la punta de l'iceberg dels avenços i perills que poden aportar les noves tecnologies en l'entorn de treball. I van molt més enllà de les càmeres de vigilància de tota la vida.

Amb les noves tecnologies, les empreses obtenen cada vegada dades més sensibles. Els experts diuen que de moment. Europa no és la Xina, on les tecnologies de reconeixement facial estan envaint gairebé totes les facetes de la vida quotidiana. "El nou Reglament Europeu de Protecció de Dades és molt avançat i garanteix una bona protecció de la intimitat del treballador. Exigeix ​​a les empreses que l'obtenció de dades de l'empleat sigui consentida, proporcionada i per un cap que bé sigui obligatori o legítim ", comenta l'advocat Álvaro Ramos, director de noves tecnologies i delegat de protecció de dades en Clarke, Modet & amp; C. En el cas de Blackrock, Ramos considera que la companyia compleix amb la normativa perquè ha obtingut el consentiment dels empleats i la seva mesura respon a la millora de la productivitat dels treballadors. No obstant això, apunta que l'ús de la informació podria ser excessiu. "Qui assegura que les dades fisiològiques d'un treballador que pateix estrès no puguin servir com a causa d'acomiadament o si més no, de discriminació laboral?". A més, diu, el consentiment mai és lliure en una relació laboral. L'empleat es troba en una posició d'inferioritat respecte a l'empresari, per la qual cosa es podria veure coaccionat a fer servir aquesta tecnologia per por a l'acomiadament.
La professora de Dret Laboral d'Esade, Anna Ginès, considera que el risc està en que l'empresa, sota el consentiment del treballador, aprofiti per utilitzar tecnologies que recullen dades innecessàries i desproporcionats. En aquest sentit, apunta que els tribunals hauran de delimitar els conceptes de necessitat i proporcionalitat per garantir la protecció de la intimitat del treballador. La normativa és molt nova de manera que la justícia té feina per davant. - lavanguardia.com