Els tirotejos d'aquest cap de setmana a Dayton i El Paso porten el segell ideològic de Donald Trump. Això és una cosa que no admetrà el president, ja que seria tirar-se a l'esquena gairebé una trentena de persones assassinades i més de quaranta ferides. No obstant això, la realitat és que, li agradi o no, ho admeti o no, aquests assassinats estan estretament lligats als missatges d'odi que el van portar a la Casa Blanca.
El perillós de sembradors d'odi com Trump no és que generin o converteixin a caps buits en éssers violents, ja que la major part d'ells ja ho eren abans, sinó que els normalitzen, els donen una pàtina de legitimitat. El veritablement inquietant és que discursos com el de Trump obren la porta a que qualsevol individu pugui dir o fer en públic qualsevol barbaritat contra les dones, les persones migrants o el col·lectiu LGTBI, amb el suport implícit del missatge del seu President.
En alguns casos, com ha succeït, com a Dayton o a el Paso, es passa de les paraules, de les amenaces, a l'acció violenta, assassinant al mateix temps que es repeteixen els mateixos arguments que Trump va esgrimir tant en la seva campanya electoral com posteriorment al capdavant del seu govern. Trump no només sembra camps que ja tenien larvades aquestes llavors d'odi irracional, sinó que els abona i els rega, acabant per brollar indesitjables fruits com aquest cap de setmana.
Als EUA es dóna, d'una banda, l'agreujant de la facilitat que hi ha per aconseguir armes de gran calibre i, de l'altra, una cultura d'exaltació vers elles que, afortunadament, cada vegada està més en retrocés. -L'atacant de Dayton va comprar el fusell per internet-. Una cosa molt diferent é el que passa en llocs com Nova Zelanda: Si als EUA, després de tirotejos similars es produïa un increment en la compra d'armes, o fins i tot Trump, parlava d'armar als professor dels Instituts, a Nova Zelanda, la policia va rebre més de 2.000 armes semiautomàtiques d'estil militar i fusells d'assalt de ciutadans, a ran de la prohibició establerta després de l'atemptat terrorista del passat mes de març contra dues mesquites de la ciutat de Christchurch, prova que amb una altra cultura i altres dirigents polítics una societat pot reaccionar positivament davant la barbàrie dels sembradors d'odi, com ho va fer la neozelandesa.

El que ha passat als EUA hauria d'encendre totes les alarmes a Espanya. Aquí també tenim partits polítics que sembren l'odi (Vox i C, s) i altres que el normalitzen, fins al punt que molta gent quan veu per televisió aquest tipus d'atemptats sol comentar, allà això és normal, perquè ha entrat en la ment de la gent com un fet inevitable. Però ull, que aquests fets que 'només passen als Estats Units' com se sol dir, poden produir-se en breu aquí, temps al temps.