L'Open Arms ha rescatat a 123 migrants i busca port per desembarcar. Volem acollir era el text en el llençol blanc penjat a molts ajuntaments de Catalunya, i no dubto de la seva bona fe, però potser s'haurien de mobilitzar per ajudar a Open Arms, per exigir al Govern Espanyol que els deixi desembarcar a algun port Espanyol, a Itàlia no els volen, i no els poden retornar a Libia, es condemnar-los a mort.
I nosaltres, fem tot el que haurien i podriem fer?. Em temo que no, però qui canalitza una protesta general?, una manifestació multitudinaria que faci reconsiderar la seva postura al Govern en funcions de Pedro Sánchez. Qui ho pot organitzar? no ho sé, potser ningú, és més fàcil quedar-se en l'impùdic gest de penjar un llençol, i rentar-se les mans com un Herodes qualsevol.
"L'ONG catalana desafia l'advertència del govern espanyol, que espera que l’'Open Arms' estigui actuant segons la normativa. L'Open Arms torna a efectuar rescats al Mediterrani malgrat l'advertència del govern espanyol. En plena nit, 68 migrants han sigut rescatats i, amb els 55 d'ahir, ja sumen 123 en menys de vint-i-quatre hores. Ara el vaixell busca un port per desembarcar-los. El govern italià, però, ja ha amenaçat l'ONG amb una multa de 50.000 euros i requisar l'embarcació si entra en les seves aigües territorials.
Entre els nàufrags hi ha dos nens i dues dones embarassades, una d’elles de nou mesos i amb contraccions. El director de l'ONG catalana, Oscar Camps, ha informat de l'última actuació a través de Twitter, després d’anunciar aquest dijous a la nit del rescat de les primeres 55 persones.
Dimecres, després d’estar-se uns dies al port de Siracusa, a Sícilia, per fer el canvi de tripulació i solucionar problemes tècnics, l’'Open Arms' es va tornar a dirigir cap a aigües del Mediterrani central. Dijous l’organització humanitària ja havia rescatat 55 migrants quan la seva embarcació, enmig del mar, estava “a punt de naufragar”. “S’enfonsava. Hi entrava aigua i s’havia escorat tant que estava a punt de naufragar. Però hi hem arribat a temps. 52 persones, [entre les quals] 16 dones i 2 nadons a la deriva, estan ara fora de perill. Ara necessitem un port segur”, va piular Camps, tot i que després l’organització va augmentar el nombre total de rescatats a 55 –i ara ja són 123–, entre els quals hi havia dos bessons de només nou mesos. “Abans presos que còmplices”, afegia Camps al missatge.
Oscar Camps@campsoscar Se hundía. Entraba agua y había escorado tanto que estaba a punto de naufragar. Pero hemos llegado a tiempo. 52 personas, 16 mujeres y 2 bebés, a la deriva están a salvo. Ahora necesitamos un puerto seguro.11,9m19:09 - 1 d’ag. de 2019
L’episodi és important perquè és el primer rescat directe que Open Arms efectua des que, a finals de juny, l’ONG va tornar a aigües internacionals després d’estar-se prop d’un any bloquejada pel govern espanyol. Això sí: el 30 de juny l’'Open Arms' es va limitar a auxiliar una pastera, davant la prohibició vigent de les autoritats espanyoles de reprendre la recerca activa, que pot ser castigada amb multes de fins a 900.000 euros.
Després del rescat d'aquest dijous, l'organització va defensar en declaracions a l’ARA que “el govern espanyol no els pot acusar de res” perquè l’operació d’ahir “es tractava d’un naufragi”: “I, tal com dicta el dret internacional marítim, ens trobàvem en l’obligació de socórrer aquestes persones”. L’ONG va confirmar a aquest diari que el govern d’Espanya ja va ser informat del primer rescat i que no n’havien rebut cap resposta. El pas següent, tenint en compte episodis semblants anteriors, es preveu difícil: hauran de trobar un port segur per desembarcar els nàufrags. Itàlia i Malta, els més pròxims, fa mesos que rebutgen l’arribada de vaixells humanitaris. “Hem demanat permís però de moment l’embarcació no s’està dirigint enlloc perquè estem esperant una resposta”, reiteraven des de l’'Open Arms'.
Per la seva banda, el govern espanyol ja ha dit que espera que " l’'Open Arms' estigui actuant segons la normativa internacional i nacional" i ha advertit que coneixen les seves actuacions i la direcció del vaixell. La portaveu, Carmen Calvo, ha comparat, a més, la feina de l'ONG catalana amb la de Salvament Marítim, que ha rescatat aquest any –segons diu Calvo– més de 8.000 persones i el 2018 gairebé 51.000. "És el treball habitual d’un govern que atén amb una sensibilitat extraordinària totes les zones de salvament marítim, les que li corresponen i les que corresponen a altres, però que no són realitzades", ha afegit". Em perdó senyora Carmen Calvo la sensibilitat extraordinària del seu Govern em genera molts dubtes. Deixi de dir bestieses de cara a la galeria i actui, això és el que hauria de fer si realment el seu Govern en disfuncions tinguès aquesta sensibilitat extraordinària de la que es vanta.
Suposo que es mer oportunisme polític com quan Pedro Sánchez va acollir als 600 migrants de l'Aquarius a València, però és un gest que cal tenir en compte.
Suposo que es mer oportunisme polític com quan Pedro Sánchez va acollir als 600 migrants de l'Aquarius a València, però és un gest que cal tenir en compte.
Lo dudo. No creo que queramos dejarles como están, pero dudo de que queramos acoger. Lo dudo, y cada vez más.
ResponEliminaSomos solidarios mientras no nos molesten en demasía. Tal como suena.
1) No hay AAVV que acepte tener un hogar de MENAS (menores no acompañados) en su barrio. El que había junto a la Baixada de Les Planes (calle Font del Mont) fue cerrado porque a los vecinos les molestaban los chavales dando timbos por allí.
2) No veras que se acepte ningún centro de punción de drogadictos en Les Tres Torres, Sarria, Sant Gervasi, Bonanova, Les Corts, vamos, de la Diagonal para arriba. Todos están en Ciutat Vella.
3) Las denuncias llegadas al Ay untamiento por el comedor de Teresas de Calcuta (Plaça de Sant Agustí, calle Hospital) por la incomodidad de los vecinos al tener que compartir cada día las algarabías de los más de 400 menús, son diarias, y casi diarias son las inspecciones del consistorio a la cocina del centro religioso para ver si pueden chapar el chiringo, pero l@s inspectores se acojonan porque , y dicho por ellos, no sabrían a donde enviar tanto hambriento cotidiano (de ahí mi poco cariño por mi alcaldesa); por cierto a la regidora Gala Pin ya la han defenestrado. Y a banda y a lo que vamos, no ponen comedores sociales en la calle Panamá, Calvet, Ganduxer..¿a qué no ? es que allí no hay pedigüeños ni hambrientos...¡¡¡ miguelito ¡¡¡
Esto es a nivel casero, FRANCESC, pero es que lo toco a diario y desde hace años. Somos solidarios de boquilla, y no tenemos mala leche, es cierto, pero si nos joden un poco ya vemos negros por todas partes, moros en todos lados y albaneses en la sopa, y los queremos fuera de nuestro alcance, sino, FRANCESC, hubiera sido imposible que Vox arrastrara más de 3 millones de votos, y los de Vox no son sólo los terratenientes, no te olvides que todos llevamos un policía dentro.
Salut
Justa la fusta! Tot és un mer paripé, o postureig que diuen ara, de cara a la Galeria, pero sense comprometre's amb res, ni intentar realment ajudar a l'altre.
Elimina