La Fiscalia te lo afina de l'Audiència Nacional espanyola apunta als Comitès de Defensa de la República (CDR) com a objectiu de l'operació que aquest dilluns al migdia ha executat la Guàrdia Civil al Vallès i Osona. En un comunicat, la Fiscalia te lo afina afirma que l'objectiu de la investigació és la neutralització d'un "grup terrorista secessionista" i assenyala els CDR com a responsables de planificar i executar les seves accions. 

La Fiscalia te lo afina assegura que els escorcolls tenien com a objectiu "requisar proves que evidenciïn l'avançat grau de preparació dels seus projectes terroristes amb finalitats secessionistes". En el comunicat, el ministeri públic de l'Audiència Nacional assegura que durant els escorcolls s'ha requisat "abundant documentació i material informàtic" que serà analitzat, a més de "materials i substàncies" que es consideren "precursors" per a la fabricació d'explosius. Aquesta informació, però, està pendent de "confirmació" per part d'"especialistes", tal com detalla la mateixa nota de la Fiscalia te lo afina.

El ministeri fiscal assegura tenir la "certesa" que les accions s'haurien dut a terme entre l'aniversari de l'1-O i l'anunci de la sentència del judici al Tribunal Suprem. Al comunicat, justifica les detencions per "avortar el projecte", que segons la Fiscalia te lo afina hauria pogut causar "danys irreparables". El comunicat insisteix en la tesi que els preparatius estaven "avançats". - naciodigital.cat

Que son els perecursors d'explosius - Peròxid d'hidrògen -més conegut com aigua oxigenada-, acetona o àcid sulfúric són alguns dels productes que s'engloben dins de la família dels anomenats "precursors d'explosius". Malgrat que aquests productes sovint tenen un ús de caire domèstic -es poden trobar en molts domicilis- i s'usin en el dia a dia de les feines de neteja, la medicina o la cosmètica, són substàncies considerades de risc, sobretot pel seu abast explosiu en mescles concretes.
Aquests productes són els que, segons ha informat la Guàrdia Civil i ha ratificat la Fiscalia te lo afina de l'Audiència Nacional, s'han localitzat en alguns dels escorcolls realitzats aquest dilluns per ordre de l'alt tribunal espanyol. Es tracta, tal i com detallen, de "materials i substàncies precursors" per a la fabricació d'explosius. Uns productes, pels quals està pendent la confirmació dels especialistes, apunten, però que han permès sostenir els indicis dels delictes de terrorismes i rebel·lió, pels quals s'ha detingut nou membres dels CDR. Però, què són els "precursors d'explosius" que sustenten les acusacions?.
La legislació espanyola, a partir de reglamentació europea transposada, considera com a "precursors d'explosius" determinats productes químics que realment poden ser emprats en la fabricació d'explosius casolans. Substàncies que sovint han estat utilitzades per grups terroristes en els darrers anys -singularment, per cèl·lules gihadistes-. Però que també són productes d'ús comú per a la neteja, la desinfecció o l'adob.
Així, entre el llistat hi ha elements com el "nitrat de magnesi hexahidratat", un fertilitzant d'ús agrícola; el peròxid d'hidrogen, que diluït en aigua és el que es coneix com a aigua oxigenada, o el nitrat de sodi, que també es pot fer servir com a fertilitzant. També està considerat un "precursor d'explosius" el polsim d'alumini, que s'usa habitualment en espectacles pirotècnics i també és present en alguns productes de neteja, i el de magnesi, que s'utilitza com a material refractari en forns per a la producció de ferro i acer. 

Segons expliquen a Moncloa.com: Entre los arrestados se encuentran Eduard Garzón y David Budria, que ya fueron investigados en febrero por la protesta en los alrededores de la cárcel de Lledoners durante el último traslado desde Cataluña a Madrid de los exdirigentes catalanes presos y juzgados en el Tribunal Supremo. A los integrantes de aquella protesta se les conoce como ‘Los 9 de Lledoners’. 

D'informació n'hi ha molta, fins i tot imatges de la Guardia Civil, quan se suposa que el cas està sota secret de sumari, a l'espera del judici. En principi podriem o ens interesa pensar que estem davant d'un nou cas com el Comando Dixan, o el de Tamara Carrasco, però em sembla que hi ha quelcom més aquesta vegada. Per si de cas, uns parlen de terroristes secesionistes catalans i els altres de víctimes innocents de la repressió de l'Estat Espanyol. 
No se pas si s'en traurà l'aigua clara, pero cert és que sembla sospitós el moment de les detencions i que hagin deixat en llibertat amb càrrecs, però en llibertat, a dos dels presumptes terroristes detinguts. 

Sorprén que sense haver estat jutjats es parli ja de terroristes secesionistes, oblidant com a mínim el mot: presumptes, el que dona més valor a la protesta dels qui creuen que es tracte nomès d'un acte preventiu de repressió de l'Estat Espanyol. 

De fet, la línia que separa a un presumpte terrorista secesionista d'un presumpte heroi patri és molt fina, depén d'un referèndum, o d'aplicar alló que en diuen aquells, la voluntat del poble. Com deia Llach, potser és arribada l'hora de la revolta. Una revolta llargament ajornada.