Podria un robot escriure un article com aquest?. L'agència Bloomberg diu que una tercera part del contingut dels seus despatxos ja és obra de robots. El sistema que utilitza, anomenat Cyborg, identifica les dades bàsiques dels informes financers i els resumeix amb gran rapidesa. Després, molts d'aquests despatxos són llegits per altres màquines connectades a programes automàtics de compravenda d'accions, que actuen en conseqüència sense encomanar-se a Déu ni al diable. La pregunta que es fan a la vanguardia és obvia: Si hi ha robots que escriuen despatxos d'agències informatives, ¿per què no han de poder escriure articles d'opinió?. Però, la pregunta més inquietant és: aquest ordinador seguiria la línia que li donéssim o es guiaria pels seus propis criteris?
Fins i tot podem arribar a preguntar-nos si es podria produir un programa de ràdio o televisió amb tertulians robots; si són capaços d'escriure articles d'opinió, també poden sostenir un debat entre ells, segurament sí, i no s'interromprien constantment com fan els tertulians homínids.
També s'està contemplant la possibilitat que els robots que operen en cadenes de producció, cotitzin a la Seguretat Social com un obrer més, la qual cosa elevaria el seu estatus a la categoria de ciutadà i la següent pregunta és: ¿tendria dret a votar en unes eleccions sindicals?, o encara més, ¿i en unes eleccions municipals o estatals?.
Però tornem a la pregunta inicial. Si un ordinador pot pilotar un avió, portar la comptabilitat d'uns grans magatzems o compondre haikus, com l'androide de l'última novel·la de 'Ian McEwan', 'Máquinas como yo', per què no ha de poder escriure vuit-centes paraules sobre els avantatges i inconvenients d'un govern de coalició o sobre el naufragi moral europeu que l'Open Arms i l'Ocean Viking han posat en evidència durant les últimes setmanes?. La resposta és que sí, que segurament un ordinador ben programat podria escriure articles d'opinió, el que ens condueix a una nova pregunta, més inquietant: aquest ordinador seguiria la línia que li donéssim o es guiaria pels seus propis criteris?
Si hi ha robots que escriuen despatxos d'agències, per què no han de poder escriure articles d'opinió? - I aquí s'obre un nou interrogant: ¿li interessaria a algú l'opinió d'un robot sobre aquests assumptes? No ho sé, però em temo que la resposta ha de ser positiva. Sí: probablement interessaria als que estiguessin d'acord amb ell, que se sentirien satisfets de veure confirmades les seves pròpies idees, i potser també interessaria a altres lectors intel·ligents que no estiguessin tan d'acord amb les seves opinions. A més, cal suposar que també interessaria a altres robots, que resumirien els articles i els distribuirien a través de les xarxes socials per influir en l'opinió pública, mentre nosaltres, tristos mortals, ens entretendríam contemplant la posta de sol o llegint a Michel de Montaigne, que fa quatre-cents anys ja va reflexionar sobre gairebé tot el que cal reflexionar.
Ahora va rápido ¡¡¡
ResponEliminaUn robot no, pero un humanoide si.
Esta es la diferencia. Un humanoide tiene la capacidad de ir acumulando experiencia y de tomar decisiones. El metro de las lineas sin conductor y los coches sin conductor ya lo hacen; de ahí a escribir un libro con las experiencias acumuladas y los errores a evitar hay un paso.
Todo ya estaba descrito con el HAL 9000, el Heuristically Programmed Algorithmic Computer (Computador algorítmico programado heurísticamente) .
ostres, i la Rahola i Gonzalo Bernardos que faràn si no poden fer de tertulians.
EliminaEn breve habrá robots capaces de escribir novelas extraordinarias, de esas que crecen exponencialmente en interés y hondura a medida que avanza el libro. Nadie lo duda. Ya solo faltará diseñar autómatas para que lean el contenido.
ResponEliminafina observación la de los leedores de contenido.
Elimina