Hi ha llibres que tenim al nostre costat vint anys sense llegir-los, llibres dels que no ens allunyem, que portem d'una ciutat a una altra, d'un país a un altre, acuradament empaquetats, encara que hi hagi molt poc lloc, i que potser fullegem al moment de treure'ls de la maleta; però, ens guardem molt bé de llegir encara que només sigui una frase completa. Després, a el cap de vint anys, arriba un moment en què, de cop i volta, com si estiguéssim sota la pressió d'un imperatiu superior, no podem fer altra cosa que agafar un llibre d'aquests i llegir-lo d'una tirada, de cap a peus : aquest llibre actua com una revelació. En aquell moment sabem per què li hem fet tant cas. Havia d'ocupar un lloc; havia de ser una càrrega, i ara ha arribat a la meta del seu viatge; ara aixeca el seu vol; ara il·lumina els vint anys transcorreguts en què ha viscut mut al nostre costat. No hauria pogut dir tantes coses si no hagués estat mut durant aquest temps, i quin imbècil s'atreviria a afirmar que en el llibre hi va haver sempre el mateix. "
Aquesta reflexió d'Elias Canetti sobre llegir, m'ha tocat de ple, ja que fa temps que he perdut les ganes de llegir, concretament novel·la, tot i que pel que he llegit d'altres és bastant normal a certa edat, potser perquè ja he llegit prou, o perquè no hi ha res que desperti el meu interès. No pretenc pontificar en el sentit que ja està tot escrit, que no hi ha res de nou i el que se m'ofereix em produeix una sensació de 'déjà vu'. No és cert, ni just manifestar-ho, però el que si queda clar és que he perdut l'interès per llegir...
Miquel Cartisano em va regalar 'el dia del Wattusi', que tenia moltes ganes de llegir-la, i no he pogut, vaig llegir el pròleg i sis o set pàgines de la novel·la, i aqui ho vaig deixar, és que no puc seguir, així de senzill. De fet, vaig deixar de llegir novel·la en acabar de llegir 2.666 de Bolaño, i d'això ja fa temps. No se si és cosa de l'edat, però si sé que no sóc l'únic, a altres els he sentit dir el mateix que em passa a mi, i ves a saber, potser aquest estat és reversible i qualsevol dia torno a llegir de nou, de fet, al meu pare li va passar una cosa semblant i a partir dels 80 anys va tornar a llegir bastant fins que ja no hi veia bé, i tot i així, recordo que llegia amb una lupa fins que ja ho va deixar del tot per causes de força major.
Aunque me sirve de poco, yo leo todos los dias, sobre dos horas, una por la mañana en la "habitación de pensar" y otra por la noche. Últimamente Juan Eslava Galan que escribe, para mi por lo menos, francamente bien...Un saludo.
ResponEliminaJuan Eslava tiene buena prensa, aunque no he leído nada de él, Pérez Reverte le adora.
EliminaJo també llegeixo menys novel·la però sí molts llibres d'història, darrerament. O coses així, biografia, assaig històric o sobre l'actualitat. De tota manera de tant en tant m'ensopego amb alguna bona novel·la, bona per a mi, tot son gustos, a mi la del Watusi no em va agradar gens. Però tampoc puc amb el Bolaño, què hi farem. Ni ab Proust, per cert. En canvi estic descobrint un munt d'autores mig amagades boníssimes, dels anys quaranta, cinquanta...
ResponEliminaI també en rellegeixo molts, que em fan un efecte ben diferent del que em van fer la primera vegada. Per millorar o per empitjorar.
ResponEliminaFa tres setmanes llargues que tinc el Parc i les ombres, i encara no l'he començat. Però a partir de demà m'hi posaré una estona cada tarda. Su juru!
EliminaBolaño no és fàcil de llegir, i Proust tampoc, a vegades és questió de posar-s'hi.
ResponEliminaA la inversa.
ResponEliminaesta semana he acabado con uno de Marina y ahora estoy al final de uno de Lipovesky, pero hay que aclarar que son de filosofía, y de temas que me apasionan (masa, consumo , productos efímeros, propaganda...)
Los devoro y de unos me llevan a otros, porque a veces lo mejor de los libros son las acotaciones a pie de página, que te llevan a otro de calidad superior.
Salut
La bibliografia és la ruïna económica dels lectors àvids d'ampliar coneixements.
ResponEliminaSalut