El pànic global causat pel coronavirus demostra com cap país no es pot sostenir sol i com la interdependència és inevitable en tot el que afecta l'economia, el comerç, les idees i la política. Tanta tecnologia i tants coneixements acumulats poden malbaratar-se per alguna cosa aparentment tan senzilla com l'acció del factor humà.
Veure els carrers buits de ciutats amb diversos milions d'habitants a la Xina o els que hem vist en localitats italianes del Vèneto, la Llombardia, la Toscana i Sicília és l'indicador més eloqüent que el futur pugui ser de les màquines però siguin les persones les que determinin l'èxit o fracàs, fins i tot el rebuig, dels artefactes que cada dies estan dotats amb noves i espectaculars aplicacions que ens fan més accessibles al coneixement. Si el virus afecta Itàlia, era inevitable que s'estengués també al nostre país –ahir hi va haver un cas a Barcelona– i a Europa sencera.
A la Xina, des de la seva potència tecnològica, se sabia que un metge havia detectat un virus a la ciutat de Wuhan, però el Govern ho va voler ocultar en comptes de buscar el tractament adequat per combatre'l i va començar a expandir-se, va saltar a altres ciutats del país, al Japó, Corea, Europa i Orient. Tot va començar per no haver reconegut el virus detectat de forma incipient en una part de la Xina.
El fet de no haver-se adonat d’un petit brot víric ha causat un greu trastorn a l'economia xinesa, ha enfonsat les borses, d'arreu del món, s'ha decretat la quarantena per a milers de creueristes atracats forçosament en enclavaments turístics, ha començat a confinar a les seves cases centenars de milers de persones, ha fet baixar el petroli i, sobretot, ha ficat la por al cos al món malgrat que, segons l’ Organització Mundial de la Salut, la grip clàssica pot causar més víctimes que el coronavirus.
En temps en què un mòbil és capaç de resoldre-ho tot a les ciutats intel·ligents que ja funcionen totalment o parcialment en moltes parts del món, es descobreix que la vulnerabilitat humana continua estant present al marge de la intel·ligència artificial o de les extraordinàries prestacions que el progrés ens ofereix. Fins i tot a Estònia, el país més smart del món, el factor humà acaba sent el més determinant per administrar les relacions entre els grans avenços de la humanitat i les necessitats dels homes i dones en cada moment de la història. La persona sempre s'adapta a les conquestes de la ciència. Però cal arreglar sempre les goteres si es vol evitar que acabin enfonsant la teulada d’una casa. Negar-ne l'existència és inútil i perillós. - lavanguardia.cat
Y todo por una gripe, que por si sola, al parecer, ni es tan mala... Esto ya me asquea, la verdad..
ResponEliminaUn saludo
Acabo de pasar por la calle Hospital, el foco del Raval. Allí no hay ninguna tienda regida por peninsulares. Ninguna. Pakistan, Bangla Desch, India y China son los que mandan en esa calle. Hay un par de Caixas, que esas son de aquí, pero no cuentan como negocio autóctono y tres farmacias que creo son de aquí.
ResponEliminaY a lo que iba, me he percatado de que todos los "tenderos" llevan mascarilla y que en la farmacias, en las tres, hay un cartel diciendo que no les quedan.
Patético.
Seguro que el Bazar Pato de oro, chino como se podrá observar, vende las mascarillas a precio de cartel.
PD: Hoy hemos dado 433 comidas en TdC. No sabemos de donde son ni como están, pero les hacía falta comer. Seguro que si hay un foco empieza por allí.
les mantengo informado al otro lado de la linea.
Salut y mascarilaas ¡¡¡
aixó últim que dius de TDC és el més preocupant, si hi ha restriccions aquesta gent seràn els primers en patir-ho. Aquí, al meu barri ningú porta mascareta, hi paquitanesos i xinesos tenim els que vulguis i més.
ResponEliminaYo también lo he pensado..¿quién les dará de comer si en un supuesto y por lo que fuere, cierran el barrio?, eso me tiene intrigado
ResponElimina