“El mòbil ja ens ha dividit en amos i esclaus digitals”

La digitalització és per a nosaltres el que va ser l'agricultura per als nostres ancestres: una opció que semblava fer-nos més feliços, però va acabar fent-nos més esclaus. Els fòssils humans demostren que quan érem caçadors nòmades vivíem més i millor. Però va arribar el dia en què la selva no n'hi havia prou per mantenir-nos a tots: o la cultivàvem o desapareixiem.
L'era digital la va iniciar l'exèrcit dels EUA al crear internet per a la guerra, i en la pau semblava que ens faria viure millor a tots, fins que avui ningú pot viure sense ella. La digitalització, com l'agricultura, ens ha dividit en esclaus i amos; antany, de la terra; avui, de les dades. I els esclaus suem el solc digital a tota hora en múltiples pantalles perquè els amos del núvol siguin cada vegada menys i alhora més poderosos.
Els FAAAN (acrònim de Facebook, Amazon, Apple, Alphabet, abans Google i Netflix) són el primer poder empresarial del món gràcies al comerç de dades; però el seu primer i últim client són els estats. Pel que fa a la Xina, aquestes multinacionals són l'Estat des que neixen. En el fons doncs, en aquesta guerra EUA/China, l'ùnic que podem triar és qui volem que ens espií i controli les nostres dades, ja que tots dos alhora sembla que no pot ser.

La digitalització ha contribuït també a crear un nou grup social d'ermitans digitals, els Hikikomori, aquest és un terme japonès per referir-se al fenomen social que consisteix en persones apartades que han escollit abandonar la vida social; sovint buscant graus extrems d'aïllament i confinament, a causa de diversos factors personals i socials en les seves vides. Al Japó, sol afectar més a homes que a dones. El terme es refereix al fenomen sociològic, així com a les persones que pertanyen a aquest grup social. En la terminologia occidental, aquest grup pot incloure a individus que pateixen de fòbia social o problemes d'ansietat social. Això també pot ser originat per agorafòbia, trastorn de personalitat per evitació o timidesa extrema. Estimacions suggereixen que hi ha més de cinc-cents mil hikikomori al Japó. font: wikipedia.