{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

ESCLAUS DIGITALS


“El mòbil ja ens ha dividit en amos i esclaus digitals”

La digitalització és per a nosaltres el que va ser l'agricultura per als nostres ancestres: una opció que semblava fer-nos més feliços, però va acabar fent-nos més esclaus. Els fòssils humans demostren que quan érem caçadors nòmades vivíem més i millor. Però va arribar el dia en què la selva no n'hi havia prou per mantenir-nos a tots: o la cultivàvem o desapareixiem.
L'era digital la va iniciar l'exèrcit dels EUA al crear internet per a la guerra, i en la pau semblava que ens faria viure millor a tots, fins que avui ningú pot viure sense ella. La digitalització, com l'agricultura, ens ha dividit en esclaus i amos; antany, de la terra; avui, de les dades. I els esclaus suem el solc digital a tota hora en múltiples pantalles perquè els amos del núvol siguin cada vegada menys i alhora més poderosos.
Els FAAAN (acrònim de Facebook, Amazon, Apple, Alphabet, abans Google i Netflix) són el primer poder empresarial del món gràcies al comerç de dades; però el seu primer i últim client són els estats. Pel que fa a la Xina, aquestes multinacionals són l'Estat des que neixen. En el fons doncs, en aquesta guerra EUA/China, l'ùnic que podem triar és qui volem que ens espií i controli les nostres dades, ja que tots dos alhora sembla que no pot ser.

La digitalització ha contribuït també a crear un nou grup social d'ermitans digitals, els Hikikomori, aquest és un terme japonès per referir-se al fenomen social que consisteix en persones apartades que han escollit abandonar la vida social; sovint buscant graus extrems d'aïllament i confinament, a causa de diversos factors personals i socials en les seves vides. Al Japó, sol afectar més a homes que a dones. El terme es refereix al fenomen sociològic, així com a les persones que pertanyen a aquest grup social. En la terminologia occidental, aquest grup pot incloure a individus que pateixen de fòbia social o problemes d'ansietat social. Això també pot ser originat per agorafòbia, trastorn de personalitat per evitació o timidesa extrema. Estimacions suggereixen que hi ha més de cinc-cents mil hikikomori al Japó. font: wikipedia.

Publica un comentari a l'entrada

6 Comentaris

  1. ¿De verdad crees que los fósiles han demostrado que cuando éramos cazadores y nómadas vivíamos más y mejor? ¿En serio piensas que la fractura entre amos y esclavos no existe desde tiempo inmemorial y es consecuencia de la digitalización? ¿Has llegado a la conclusión de que la mayoría de pluridisfunciones  mentales provienen del digitado? Entonces atiéndeme: Tu reto es el reciclaje, romper la barrera mental contra la digitalización. Solo así comprobarás que los contras no se acercan ni de lejos a los pros.

    ResponElimina
  2. Vorderer cree que si, se refiere a que vivíamos de forma más natural que ahora, un poco con la idea bucòlica de vivir en el campo ahora que estamos con lo de la España vaciada.
    No tengo nada en contra de la digitilización, sólo la prevención de quien siente invadida su intimidad a pesar de estar en soledad, yo es que soy muy de la naturaleza, necesita estar em contacto con ella aunque sea una o dos horas al dia, o sea que puedo desconectar perfectamente. Sólo que cada vez me da más pereza, aunque con el buen tiempo la bicicleta me ayuda a no perder este contacto. Mira, ahora salgo a dar una vuelta hasta Matadepera, Castellar del Vallés y bajando por el rio hasta casa.

    Saludos

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. No hacer nada es la mejor de las profesiones, sólo que requiere una preparación adecuada y no es fàcil. Yo siempre necesito hacer algo, soy incapaz de estar sin hacer nada.

    ResponElimina
  5. No entenc tant de comentari apocalíptic sobre les novetats tecnològiques, sobre els agricultos i els nòmades tot plegat son teories no contrastades i em temo que a cada lloc devia ser diferent. La digitalització i la tècnica ha facilitat la vida de molta gent i ha democratitzat l'accés a la informació, tot té els seus problemes, és clar, si un està grillat pot acabar per ser addicte a fer puntes al coixí, ben mirat.

    ResponElimina
  6. Dona, es per ser apocalíptic, llegeix aquest escrit:

    https://blocfpr.blogspot.com/2020/02/deep-learning-laprenentatge-profund.html

    ResponElimina