UN DOLCE FAR NIENTE SUBVENCIONAT


Si com s'explicava en l'article d'ahir, l'automatització crearà milions de llocs de treball d'IA (es calcula que un 50%), caldria plantejar-se, de hechoi, ja s'ha plantejat, pa possibilitat que els Robots obrers cotitzin la seguretat social i paguin els seus impostos. Estem a punt de passar de l'IRPF a l'IRRF (l'Impost sobre la Renda dels Robots Físics)", exposa Pablo Foncillas, l'anti guru. Perquè hi ha un debat que planteja definir què fer si un robot fa que es destrueixin llocs de treball. ¿Ha de pagar els impostos que es deixen de recaptar pel lloc de el treballador?. La línia que separa un robot que elimina llocs de treball a un altre que ho facilita o enriqueix, és molt prima. A més, és possible que es creï una població ociosa que no estigui interessada en treballar, o simplemente no tingui feina a fer.
Que els robots cotitzin a la seguretat social, sembla d'alló més raonable, atès sabem que les cotitzacions actuals són per pagar les pensions, y fins que no s'hagi donar la volta al cercle, els pensionistes o els treballadors en actiu, així com el de passiu necesitarán de la seguretat social.
Tanmateix, els robots haurien tambè de pagar impostos com l'IRPF o IRRF que apunta Foncillas. Són un productor més, que l'únic que en comptes de necessitar de la Seguretat Social, necessitarà que es cuidi la seva obsolescència o substitució per altres robots més desenvolupats. La paritat desapareix amb els robots així com la bretxa salarial, car els robots no cobren cap sou, però l'empresa si que hauria de pagar les seves cotitzacions, així com els impostos.
D'arribar a un cent per cent d'ocupació de robots laborals, o gairebé, es podria arribar a aconseguit que tothom pugués viure sense treballar, lo qual seria el principi de la fi de l'ésser humà, en derivar aquesta inacció cap a la banalitat de l'oci entes com la caiguda en un hedonisme desaforat.
El robot obrer crea un problema d'identitat digital que ens hauria de preocupar, recordem la pregunta que es feia el Perich: ficho, luego existo.

L'èsser humà no està preparat per a l'oci total, ja va dir Jesús allò de guanyar-se el pa amb la suor del front, per cert. Jesús va treballar mai?, clar que a la seva época el treball no existia com l'entenem actualment, ni la seguretat social, ni l'IRPF, tot va començar amb la revolució industrial, per tant, potser la revolució tecnológica o quarta revolució industrial, ens farà tornar als humans a la situació de viure en un dolce far niente subvencionat, o sigui la sublimació del comunisme.


Publica un comentari a l'entrada

6 Comentaris

  1. Está muy claro que habrán dos capas sociales, los muy ricos y el resto.
    Las diferencias ya se ven paulatinamente. Los humanoides se supliran a ellos mismos y se autoregularan como lo hace el ordenador cuando requiere de actualizarse.
    Habrá categorías de robots, como habrá categoría de clase dominante.
    No tardará mucho. No más de 25 años. esto va que no para.
    salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Miquel, a tu i a mi ja ens tocaria dir: Jo, aixó ja no ho veuré, però em temo que si que ho veurem.

      Elimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Ojalá se orientara hacia el Jardín de Epicuro, pero me temo que más bien irá en sentido contrario.

    ResponElimina
  4. Si, amic, si...és triste , pero ho veurem, i tan que ho veurem..aixó és geométric.
    Una abraçada

    ResponElimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina