Érem vulnerables i no ho sabíem. Tot d’una, la vida i el virus ens donen una lliçó d'humilitat. Quan ens pensàvem que, en l'època del 5G, controlàvem el món, una pandèmia imprevista ha abaixat els fums dels humans. És una malaltia transversal, que pot afectar qualsevol sense que la medicina tingui el remei per a ningú. Tots a la fresca. Per una vegada no depèn ni de passaports ni de comptes corrents ni de règims polítics. I, automàticament, ens varia la forma d’actuar. Passen coses que semblaven impossibles. Ajornem els funerals, condemnem les abraçades de tanatori, mesurem la distància social, decidim que el futbol és prescindible, dediquem miradetes als qui tenen els ulls així o aixà, fustiguem el qui estossega pel carrer i resem, a bona hora, perquè els nostres metges no es posin malalts. No fos cas que ens haguessin de curar. Hem menystingut la ciència i la investigació, els hem dotat de pressupostos ridículs i ara els implorem paraules tranquil·litzadores, quan ja no els en queden.
Alexander Fleming, quan va venir a Barcelona el 1948, va ser aclamat pel carrer. Ara fem l'onada a Raúl de Tomàs. La investigació no era un luxe, és una necessitat. A la tele confinàvem els científics a espais de matinada i ara, amb el llepet al cul, correm-hi tots a donar-los el prime time, àvids de llum sobre les incerteses. Buscàvem esperances i ens trobem rentant-nos les mans vint cops al dia. D’aquesta crisi asseguren que en moriran més empreses que persones. Quina grotesca competició. Semblava que suspendre el Mobile era la fi del món. Només era la punta de l'iceberg. Tot el que ha vingut al darrere és més profund i més devastador, també en termes econòmics. Cada sector sap les seves penes, tothom fa números al llindar del penya-segat. Escric a l'entitat financera per veure com quedarà el pla de pensions i em responen amb Warren Buffett. “Sigues cobdiciós quan els altres tinguin por i tingues por quan els altres siguin cobdiciosos”. Em queda claríssim.
A més por, menys llibertat - Als Estats Units, en els dies posteriors a l'assassinat del president Kennedy va passar un fenomen. La gent s'agrupava en cases, amb familiars o amb amics, per estar junts. I parlar. Era la manera que van trobar, de forma espontània, de fer-se passar l'angoixa, l'estrès posttraumàtic que havia significat veure les imatges del magnicidi. Va ser una forma útil de socialitzar la pena. Un "qui canta els seus mals espanta" a l'americana. Ara i aquí, el pànic de la pandèmia, aquest veure com la corba catalana del coronavirus es va assemblant indefectiblement a la d'Itàlia, ens l'hem de passar aïllats. La sobtada malaltia ens obliga a isolar-nos i aquest confinament, recomanat o voluntari, ens obliga a aprendre a estar sols. No som en una distopia de Netflix de gent que s’ha de quedar a casa a menjar tota la carn vermella que ha buidat dels hipermercats i sort en té de les xarxes socials per continuar lligada a l'espiral de l'obsessió per Twitter, mar i aire. Ara cadascú de nosaltres és protagonista del seu moment i potser és una ocasió, malgré-nous, d'aprofitar-ho. No només per adonar-nos que podem canviar de paradigmes en l'oci i en el negoci, per acceptar que el teletreball vindrà per quedar-se, sinó també per despullar-nos del llast de les temences. Gaspar Hernàndez, expert divulgador de la mirada endins, ens deia a la presentació del seu nou llibre ( La llibertat interior) que quan tenim por no som lliures. En aquests dies de sentit comú i de gestos responsables, pot ser l'excusa per retrobar-nos. Escoltar el cos per mirar l'ànima. Un guaret per fer balanç emocional, ordenar prioritats, gaudir dels silencis, escoltar músiques pendents o fer la trucada a l'amic o al parent que fa temps que saps que havies d'haver fet. I llegir. Llegir és un esport que sempre hem fet a porta tancada. Després, la consellera Vergés ja ens dirà a partir de quin moment els nens s'han de quedar a casa i tot això es complicarà. Pel nostre bé, esclar. - Xavier Bosch - ara.cat
Me parece un artículo con "rebaba" el escrito por este periodista del Mundo Deportivo.
ResponEliminaEso de que " Ara fem l'onada a Raúl de Tomàs", de forma peyorativa no lo encuentro de recibo; no deja de ser la misma que a Messi en su club y la de Ramos en el suyo, pero aquí parece querer culpabilizar a una parte sibilinamente.
Ni más ni menos.
Por cierto, voy a dejar unas palabras de este señor en El Periodico, "Con el Barça-Madrid, con el que se ha hecho tanto jaleo, pasa exactamente lo mismo. Que se juegue, o no, el mismo día de las elecciones es puramente anecdótico. Lo único importante es el resultado. Y para ganar al Madrid dependemos mucho más de Villa que de Montilla."
Lo de Raul de Tomas tambè m'ha cridat l'atenció. Ah! i que som vulnerables ja ho sabiem, oi tant que ho sabiem, pero es veu que Xavier Bosch no. Per aixó he posat el seu article, car està ple de contradicciones que demostren el desconcert general que hi ha.
ResponEliminaMira, aquest mati he anat a Consum a comprar Filatto pels macarrons, portava aixó i un bossa de papates Xips, a les cinc caixes en funcionament hi havien a cada uno de cinc a sis carros plens a vessar de tot, sense l'exageració de fotos que s'han vist als diaris, però més plens que un divendres qualsevol, i jo amb el paquetet de formatge i les xips. M'han deixat pasar el primer pero em miraven com un tipus rar.
jajajajaja...es que és demasié, de veritat. A casita i a llegir i pensar una estoneta.
ResponEliminaPor cierto, teresas de Calcuta cierran 15 días por orden de la Generalitat. Bien me parece.
hacemos bocatas a tutti pleni que se reparten detrás de la puerta tipo pic-nic.
Bocata de chorizo pero grande el bocata de esos de pan de medio que pesa 400 gramos; o de queso, o jamón dulce o beicon. Más dos yogurts, una fruta y si hay, se añade un trozo grande aparte de longaniza, de fuet, de salchichón, de chorizo, o de lo que sea dentro de una bolsa de papel.
Salut
Menys mal, em preocupaba que poguessin tancar el menjador, pero ja veig que heu trobat una solució pràctica dins de tot.
ResponEliminaSalut
siii, dintre la cocina sóm poquets, ja va bé. Y en el passadis fan els bocatas y es donen tot el matí a la porta d´entrada a mida que arriban per no fer cues.
EliminaFeu una gran feina, de la que no en parlen als mitjans. Good news no news! diuen.
Elimina¿Y si montáramos una escuela libre e independiente, sin jerarquías ni exámenes? Tú darías clases de "La transitoriedad de la existencia" y de "Teoría desanestesiante de prejuicios prefabricados", señor Puigcarbó. Miquel podría ser el profesor de "La probidad, la mediación y otros métodos filosóficos humanizantes". Yo me reservaría la siguiente asignatura: "De cómo hacerle entender a un escritor que sabe escribir poesía, de cómo enseñarle a detectar lo bien que lo hace y de cómo aprender alguno de los múltiples modos y formas que existen para auto-promocionarse".
ResponEliminaNotas Breves: 1) Me gustan muchísimo los Mac & Cheese (macarrones americanos), y 2) Salgo de la cárcel. El tema de las causas con preso (preventivos), se ha puesto chungo. Si yo estuviera allí lo primero que haría es intentar fugarme (y no por el tema del coronavirus, que también, sino desde mucho antes)
Mujer, fugarse es la primera obligación de un preso. En cuanto a la escuela, no seria yo el más idóneo para enseñar, para eso no serviria, lo mio es aprender no enseñar.
EliminaSolo era una forma de hablar, pero quizá tengas un poco de razón. Acabo de caer en la cuenta de que la dicotomía maestro/alumno no tiene mayor sentido. Puede que la cadena del conocimiento y el saber se haya transmitido -y siga transmitiéndose- siempre de alumno a alumno, ambos eslabones idénticos y necesarios de un mismo tronco: El de la cultura y su cultivo.
ResponEliminaBien visto, en realidad el maestro no enseña, instruye en como aprender.
EliminaGracias , CHILOE. Cuenta conmigo
ResponEliminaSalut...ahora más que nunca